KıbrısManşet

Prof. Görür: Yakın tarihte Kıbrıs’ta bir deprem olursa, bu bizim için sürpriz olmaz

Jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür, uzak olmayan bir zamanda Kıbrıs‘ta bir deprem olmasının kendileri için sürpriz olmayacağını söyledi

Prof. Görür: Yakın bir tarihte Kıbrıs’ta bir deprem olursa, yerbilimciler olarak bizim için sürpriz olmaz

Halk TV’ye bağlanarak bu akşam yaşanan Hatay depremlerini yorumlayan Görür, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra kendisinin ve Jeofizikçi Prof. Dr. Celal Şengör’ün, Hatay ve Adana havzasına dikkat etmek gerektiğini söylediklerini hatırlattı.

Görür, “Kırılmamış faylar olabilir diye uyardık. Bu bizim beklediğimiz bir deprem. Maraş depreminin bir anlamda Hatay’a stres transfer etmesi sonucu gelişmiş olan bir deprem. Ölü deniz fayı da büyük ölçüde kırıldı, enerjisini boşalttı. Bizim endişe ettiğimiz alan olarak Adana Havzası kaldı, Kıbrıs’tan da endişe ediyoruz. Kıbrıs’taki yetkililerle de konuştuk, öngörülerimiz çerçevesinde onları da uyardık. Hatay’da daha büyük bir deprem olacağını düşünmüyoruz. Bu deprem çok da küçük sayılmaz. Adana yöresinde de bir stres transferi olmuş olabilir. özelikle Kıbrıs’ın kuzeyi ve mesarya bölgesi. Çünkü orada da Arfika levhası Kıbrıs’ın altına döndü. Yakın bir tarihte Kıbrıs’ta bir deprem olursa, yerbilimciler olarak bizim için sürpriz olmaz” dedi.











Başa dön tuşu