KıbrısManşet

Cesurer: AKSA’dan “doğrudan alım” için yasada değişiklik yapılması “süresiz grev” nedenidir

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-sen) Başkanı Çağlayan Cesurer, AKSA ile olan sözleşmenin tek taraflı olarak üç yıl uzatma opsiyonu bulunduğu halde ve AKSA’dan daha ucuza elektrik sağlanabileceği halde; AKSA’dan “doğrudan alım” için Kamu İhale Yasası’nda yapılmak istenen değişikliğin topluma ihanet olduğunu belirtti ve bu yapılmaya çalışılanın El-sen için “süresiz grev” nedeni olduğunu vurguladı

Cesurer: Bu El-sen için süresiz grev nedenidir

Sendika adına yazılı açıklama yapan Cesurer, hükümetin “doğrudan alım” yöntemi adı altında Kamu İhale Yasası’nda yapmaya çalıştığı değişiklikle; AKSA ile “nikah tazelemeye” çalışarak, topluma ihanet etmeye hazırlandığını belirtti ve bunun El-sen için bir süresiz grev nedeni olduğunu vurguladı.

El-sen Başkanı Çağlayan Cesurer

Cesurer hükümete, “Kamu İhale Yasası’nda yapılmaya çalışılan değişiklik ile neyi murat etmektesiniz? Mal ve Hizmet alımlarında dönem dönem çıkılan ihalelerde sorunları aşmak ve daha hızlı hareket edebilmek mi?” diye soru ve “Eğer istenilen bu olmuş olsaydı; El-sen olarak bu ihtiyacın ortada durduğunun bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Arıklı AKSA sözleşmesini uzatabilmek için yasa değişikliği hazırlandığını net olarak söyledi”

Cesurer şöyle devam etti;

“Ancak dün akşam Sayın Erhan Arıklı katıldığı bir televizyon programında; AKSA ile sözleşmeyi ihalesiz uzatabilmek için bu yasa taslağının yapıldığını net olarak ortaya koymuştur.

Buradan soruyoruz; Şu anda ülkemizde kurulu olan 110 MW’lık güneş enerjisinin yanında 50 MW’lık kurulum talebinin olduğunu, bunun artarak devam edeceği gerçeğini, ancak şu anda Kıb-tek’e ait santrallerin AKSA ile olan alım garantili antlaşmalar nedeni ile bunu durdurmak zorunda kaldığını biliyor musunuz?

Maliyetlerin aşağıya çekilebilmesi için önümüzde fırsatlar varken, AKSA sözleşmesinin tek taraflı olarak 3 yıllık uzatma opsiyonu mevcutken, farklı şirketlerden alım garantisi olmadan istenildiği oranda çok kısa sürede ve AKSA fiyatlarından daha ucuza elektrik sağlanabileceği yönünde Kıb-tek Yönetim Kurulu’na yapılan başvurular olduğu gerçeği göz ardı ediliyor.

“Yaşanacak olanların sorumlusu çalışanlar olmayacaktır”

Güneyde olduğu gibi doğal gaz ile üretime geçmek için yapılan çalışmalar ortada dururken; gereğini ve gününde yapılması gereken yatırımları yapmayarak bu günler için senaryo hazırlayanlar bilmelidirler ki; sorunlar çok kısa sürede çözülebilir.

El-sen olarak çözüm önerilerini ortaya koymamıza rağmen bu topluma zerre kadar değer vermeyen ve ihanetin en büyüğünü yapmaya çalışanlar bilmelidirler ki; bu yapılmaya çalışılan El-sen için süresiz grev nedenidir. Yaşanacak olanların sorumlusu çalışanlar olmayacaktır”

Neler olmuştu?

Halkın Partisi (HPMerkez Yönetim Organı (MYO) Üyesi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanlarından Yusuf AvcıoğluKamu İhale Yasası‘nda AKSA‘ya özel değişikliğe gidildiğini açıklamış ve muhalefete yüklenmişti; “Atanmış hükümetle hükümetçilik-muhalefetcilik oynayarak, bu ülkenin parça parça peşkeş çekilmesine daha ne kadar seyirci kalacaksınız?”

ozgur_gazete_kinris_yusuf_avcioglu_aksaya_ozel_kamu_ihale_yaassi_degisiklik

Haberin tamamı için TIKLAYIN











Başa dön tuşu