KıbrısManşet

Nazlı: “ALO 183” Sosyal Hizmetler’in tek ihbar hattıdır, alt yapı kazandırılarak vardiyalı sisteme geçmelidir

Bağımsızlık Yolu Lefkoşa Bölge Sorumlusu Avukat/Aktivist Cansu N. Nazlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nda Müdür olan Meray Dürüst’ün, Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü’nü de aynı anda yürütmek için daireye gelerek, ALO 183 hattının kurulu odayı “kendi personelini” yerleştirmek için boşalttırdığını söyleyerek, yüksek sesle duruma itiraz etti ve ALO 183’ün hayati önemini anlattı

Nazlı: ALO 183 Sosyal Hizmetler’in tek ihbar hattıdır, alt yapı kazandırılarak vardiyalı sisteme geçmelidir

Özgür Web TV‘de yayınlanan Özgür Yorum programında Damla Dabis‘in sorularını yanıtlayan Nazlı, ALO 183’ün Kadına Yönelik Şiddet İhbar Hattı olarak göreve başladığını ancak engellilerin ve yaşlıların uğradığı şiddet ve çocuk istismarı konusunda ayrı bir ihbar hattı olmadığı için bu konulara da baktığını ve Sosyal Hizmetler’in genel ihbar hattı olarak anılabileceğini kaydetti.

Nazlı, “Bu hat kuruldu ve burada bir Sosyal Hizmetler görevlisi 7/24 gönüllülük esasına göre çalışıyor. Biz buranın birden fazla personelle dönüşümlü çalışılması gerektiğini söylüyoruz. Yani o görevlinin başına bir şey gelse hatta bakacak kimse yok. Bu kız kardeşimizin gönüllü olarak bu görevi üstlenmesi çok anlamlıdır ama burası bir ihbar hattıdır, buraya bir alt yapı kazandırılarak vardiyalı sisteme geçmelidir” dedi.

“Üç aydır Sosyal Hizmetler Dairesi müdürsüz çalışıyor”

“Bu sisteme geçilmezse, vardiya dışında Sosyal Hizmetler’in müdahale etmesi çok zorlaşıyor ve polis üzerinden müdahale ediliyor. Bu çok sağlıklı olmuyor” diyen Nazlı, örneğin; bir kadına yönelik şiddet ya da çocuğa istismar vakası olduğunda tek başına polisin gitmesinin yeterli olmadığını, mutlaka konunun uzmanları Sosyal Hizmetler görevlilerin olması gerektiğini vurguladı.

Nazlı, “Sosyal Hizmetler binasının içinde ALO 183’ün kurulu olduğu bir oda var. O hattın çalışan arkadaşın cep telefonuyla da bağlantısı var, mesai dışında da o telefon üzerinden bakıyor ihbarlara. Üç aydır da Sosyal Hizmetler Dairesi müdürsüz çalışıyor” dedi.

“Meray Dürüst, personeline yer açmak için ALO 183’ün odasını boşalttırdı”

Siyasilerin herhangi bir menfaat güdemeyeceği için çok fazla ilgi göstermese de bu dairenin çok önemli olduğunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürü Meray Dürüst‘ün de buraya vekaleten geldiğini ancak ALO 183’ün kurulu olduğu odayı dağıtarak Bakanlık’tan getirdiği kendi personelini buraya yerleştirdiğini ve bunu bizzat kendisinin de gördüğünü kaydetti.

Nazlı, “Bakan açıklama yaptı ‘haberler asılsızdır’ diye ama gözümle görmesem belki inanırdım. Yeni gelen Müdür, Bakanlık’taki personeliyle birlikte gelmiş. Hem Sosyal Hizmetler’e müdürlük yapacakmış hem de Bakanlık müdürlüğüne devam edecekmiş. Personeline yer açmak için de ALO 183’ün odasını boşalttılar” dedi.

“Bu personel Sosyal Hizmetler’de çalışacak kadar hangi donanıma sahip?”

ALO 183’ün mahremiyeti olduğunu, görevlinin yanında biri varken dahi ihbar telefonlarıyla ilgilenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Nazlı, daha da vahiminin; ALO 183’ün taşındığı yeni oda da travma yaşayan mağdurlarla görüşen başka bir Sosyal Hizmetler görevlisi olması olduğunu ve onun da işinin mahremiyet gerektirdiğini belirtti.

Nazlı, “İki görevlinin aynı anda çalışmasının gerektiği noktada ciddi bir sıkıntı yaşıyorlar. Bu da hizmetin aksamasına sebep olabilir. Bununla ilgili bizler ses çıkarmaya başlayınca Bakan Hasan Taçoy; ‘Meray Hanım hem Bakanlık Müdürlüğü hem de Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü’ne devam edecek, işleri aksamasın diye personelini de yanında götürdü’ dedi. Peki bu donanımlı personel Sosyal Hizmetler’de çalışacak kadar hangi donanıma sahip?” diye sordu.

“Biz bunun deyim yerindeyse bekçiliğini yapmak zorundayız”

Kurulu düzene eklenmek yerine olanın bozulduğunu söyleyen Nazlı, Bakan’ın da konuya ilişkin “Değişiklik yapılmadan önce odadaki personel ile görüşüldü ve onayı alındı” sözlerine işaret ederek, amir konumundaki kişinin bir personele emir vermesi durumunda, suç oluşturmadığı takdirde bunun yapılmak zorunda olunduğunu hatırlattı.

Nazlı, “Personel, müdürü böyle olacak dedikten sonra ne diyecekti? Biz neden bununla ilgileniyoruz? Çünkü bu durum politiktir. ALO 183 Kıbrıs’ın kuzeyinde Sosyal Hizmet veren tek hattır. Hepimizin üzerinde hak iddia edebileceği, kadın hareketinin sonucu oluşturulan bir hattır. Biz bunun deyim yerindeyse bekçiliğini yapmak zorundayız” dedi.











Başa dön tuşu