Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli, asistan hekimlerin haftada 80 saatin üzerinde çalışıp ayda 10-15 nöbet tuttukları halde nöbet ücreti almadıklarını ve acil serviste nöbet tuttukları zaman da mesleştaşlarından daha az ödendiklerini dile getirerek, hekimlerin aynı zamanda sosyal güvenceden de mahrum olduklarını söyledi
İncirli: Sağlığın geleceği olan genç hekimlerin halini soran yok
Sosyal medya hesabından açıklama yapan İncirli, 14 Mart Tıp Haftası’nda olunduğunu hatırlatarak, sağlıkta yaşanılan sorunların dağ gibi olduğunu, hem hekimler ve sağlık çalışanları hem de hastalar için bunun böyle olduğunu kaydetti.
İncirli, “Sağlığın geleceği olan genç hekimlerin halini soran ise hiç yok. Bilinen en zor sınavlardan olan Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı (TUS) geçip ihtisas yapmaya hak kazanan asistan hekimlerimiz çok büyük zorluklar yaşıyor” dedi.
İhtisaslarının yarı süresini ülkede geçiren asistan hekimlerin haftada 80 saatin üzerinde çalıştığını ve ayda 10-15 nöbet tuttuğunu belirten İncirli, buna karşın nöbet ücreti de almadıklarını, acil serviste nöbet tuttukları zaman da aynı işi yapan diğer hekimlerden daha düşük ödendiklerini dile getirdi.
İncirli, “Yani hem angarya çalışıyorlar hem de büyük bir eşitsizlik ve haksızlığa uğruyorlar. Dahası eğitim imkanları oldukça sınırlıdır. Türkiye’de ihtisas yapan asistan hekimlerimize gelince hem maaş almıyorlar hem de sosyal güvenceden mahrum bırakılıyorlar. Düzensiz olarak yatırılan burslardan başka gelirleri yok” ifadelerini kullandı.
“Beyin göçünü önleyemeyiz”
Genç hekimlerin hastanelerin belkemiği ve geleceği olduğunu, sağlık hizmetlerinin yükünün de onların omuzlarında durduğunu kaydeden İncirli, asistan hekimlerin özlük haklarını, çalışma koşullarını iyileştirmek, sosyal güvencelerini sağlamak sorumluluğunda olduklarını belirtti.
İncirli, “Aksi takdirde beyin göçünü önleyemeyiz, bu genç insanların ülkelerine olan inançlarını sarsarız. Yaşadıkları o kadar derin yaralar açar ki en iyi cerrahlar bile tamir edemez” dedi.