KıbrısManşet

“Hükümet tarafından atanan tasfiye memuru, Mahkeme kararına karşı hukuk dışı ihaleye çıktı

Mağusa ve Girne limanlarında faaliyet yürüten işletmeler, hükümet tarafından atanan tasfiye memurunun mahkeme kararına karşı hukuk dışı ihaleye çıktığı gerekçesiyle her iki limanda da yürüttükleri faaliyetleri bu sorun çözümlenene kadar süresiz durdurma kararı aldı

Mağusa ve Girne limanlarında süresiz grev

Limanlarda çalışan işletmeler tarafından yapılan ortak  açıklamada, limanlardaki elleçleme hizmetlerinin Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şti Yasası çerçevesinde elinde bulunduran şirketin fiilen ortadan kalktığı ve şirketin tasfiyesi için ilgili bakanlık tarafından bir tasfiye memurunun atandığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada, KKTC’nin iki limanı Mağusa ve Girne limanlarındaki “elleçleme” hizmetlerinin özelleştirilmesi konusundaki tartışmaların bir süredir kamuoyunu meşgul ettiği hatırlatılarak, “Bildiğiniz üzere KKTC limanlarındaki “elleçleme” hizmetleri Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şti Yasası çerçevesinde elinde bulunduran şirket fiilen ortadan kalkmış ve bu şirketin tasfiyesi için ilgili Bakanlık tarafından bir tasfiye memuru atanmıştır” denildi.

Açıklama şöyle devam etti;

“Geçtiğimiz günlerde ilgili tasfiye memuru Mağusa ve Girne Limanlarında elleçleme hizmetlerini yürütmek için ayrı ayrı hizmet alımı ihalesine çıkmıştır.

Bizler Mağusa ve Girne limanında faaliyet yürüten tüm gemi acenteleri, armatörler ve vinç işletmecileri böylesi bir hukuk dışılığa karşı ortak hareket etme kararı aldık. Bu çerçevede geçtiğimiz hafta Mağusa Kaza Mahkemesinde dosyaladığımız ara emri müracaatımız görüşülürken, Yargıç Tasfiye Memurunun böyle bir ihaleye çıkma yetkisinin olmadığını belirtmiştir.

Ara emri ile ilgili hukuki talebimiz 3 Nisan 2023 pazartesi günü Yüksek İdare Mahkemesi’nde görüşülecektir.
Bu arada limanlarda faaliyet gösteren işletmelerin temsilcileri 30. 03. 2023 tarihinde Başbakan Sn. Ünal Üstel’i de ziyaret etmiş ve konuyu aktarmıştır. Sn. Başbakanın talebi üzerine önerilerimizi içeren bir belgeyi de Sn. Başbakan’a iletmiştir.

Sn Başbakan konu ile ilgileneceğini ve bizlere geri döneceği taahhüdünü vermiştir.
Yapılan bu temaslardan olumlu bir sonuca ulaşacağımızı ve limanlarmızdaki iş barışının sağlanmasını beklerken

Tasfiye Memurunun 3 Nisan 2023 pazartesi sabahı Yüksek İdare Mahkemesi kararını beklemeden bu hukuk dışı ihaleyi sonuçlandıracağı bilgisini aldık.

Bizler KKTC limanlarında faaliyet yürüten işletmeler olarak böyle bir oldubittiye asla izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz. Bu nedenle her iki limanda da yürüttüğümüz faaliyetlerimizi konu çözümlenene kadar süresiz durdurma kararı aldık”











Başa dön tuşu