KıbrısManşet

Elmalı: Kim sizden İlahiyat okulu istedi? Hiç yüzünüz kızamıyor mu?

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı, Mağusa‘da açılmak istenen İlahiyat Koleji’ne karşı mücadeleyi asla bırakmayacaklarını, buna izin vermeyeceklerini söyleyerek, Kıbrıs türk toplumunun çağdaş, laik ve bilimsel eğitim yolundan vazgeçmeyeceğini vurguladı

Elmalı: Ülkedeki temel soru; basiretsiz, beceriksiz, öngörüsüz ve plansız insanların iktidarda olmasıdır

Elmalı, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile birlikte “Mağusa’da yeni İlahiyat Koleji” projesi ve eğitimdeki diğer sıkıntılarla ilgili Meclis önünde düzenlendikleri protesto eyleminde konuştu. Eyleme Sendikal Platform da destek verdi.

Elmalı konuşmasında, ülkedeki temel sorunun; basiretsiz, beceriksiz, öngörüsüz ve plansız insanların iktidarda olması olduğunu söyleyerek, “Burada basiretsiz bir hükümet ve basiretsiz bir yaklaşım var. Halkın onlara verdiği iradeyi kullanamıyorlar, bu güçleri ve iradeleri yoktur. En acı durum budur” dedi.

“Depremden önce defalarca açıklama ve eylemler yaptık, ‘okullar dökülüyor’ dedik”

Yaz aylarından bu yana hükümet yetkilileri uyansın ve kendilerine gelsin diye haftalarca eylem ve açıklama yaptıklarını kaydeden Elmalı, okulların döküldüğünü, sağlıksız ve riskli olduğunu belirttiklerini, bu konuda hükümete yol göstermek için birlikte çalışmayı da teklif ettiklerini anımsattı.

Elmalı, “O dönemlerde ‘sendikalar siyaset yapaıyor, gerçeği saptırıyorlar’ diyorlardı. Ancak ne acıdır ki; deprem gerçeğini Türkiye toplumuyla birlikte biz de yaşadık. İnsanlarımızı kaybettik. O zaman bir baktık ki bizim yöneticilerimiz; ‘Bu okulları tamir ettirmemiz, ileri tetkik yapmamız, depreme dayanıklı mı değil mi belirlememiz lazım’ diye konuşmaya başladılar” dedi.

“Namık Kemal Lisesi’nde bin 200’ü aşkın çocuğumuz tam 20 gün okula gitmedi”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nin (KTMMOB) gönüllülük esasına dayanarak ilk adımı attığını, okulları denetlediğini ve raporları çıkardığını hatırlatan Elmalı, ancak başta okullar olmak üzere kamu binalarıyla ilgili hükümetin atması gereken ikinci ve üçüncü adımların ortada olmadığını kaydetti.

Elmalı, “Mağusa’da Namık Kemal Lisesi, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi, cumhuriyet Lisesi ve Karakol İlkokulu’nda okuyan çocuklarımız çadırda eğitim yapıyor. Özellikle Namık Kemal Lisesi’nde bin 200’ü aşkın çocuğumuz tam 20 gün okula gitmedi” dedi.

“Mağusalıların yüzüne baka baka ve hakaret edercesine ‘Mağusa’ya İlahiyat Koleji açacağız’ dediler”

Öğrencilerin okula gitmediği süre boyunca Eğitim Bakanlığı ya da Başbakanlığın hiçbir adım atmadığını, 20 gün sonra okula giden Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu‘nun ise “Üç haftalığına çadıra geçiyoruz, bu arada da yaptıracağımız prefabrik sınıflarla eğitime sınıfta devam edeceğiz” dediğini anlatan Elmalı, o sürenin de geçtiğimiz Pazartesi günü dolduğunu söyledi.

Elmalı, “Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi üç bölgeye bölündü, üç ayrı yere dağıldı çocuklar. Bütün bu okullarla ilgili somut adım beklentisi varken, Türkiye ile bir protokol imzalayıp Mağusalıların yüzüne baka baka ve hakaret edercesine ‘Mağusa’ya İlahiyat Koleji açacağız’ dediler” dedi.

“Hangi analizi yaptınız da bu sonuca vardınız? Hiç yüzünüz kızarmıyor”

Elmalı şöyle devam etti;

“Bu toplumun beklentisi bu mu? Hangi analizi yaptınız da bu sonuca vardınız? İhtiyaç mı var, talep mi var? Nereden çıktı bu, neye dayanarak yapıyorsunuz bunu?

Okullarının tamir edilmesini ya da yeni okul yapılmasını çadırlarda bekleyen çocukların hak ettikleri bu mudur?

Siz bunu yaparken aslında topluma hakaret ediyorsunuz, Namık Kemal Lisesi 1944 yılından beri eğitim yapan bir okuldur, Mağusa’nın kökleri buradadır.

Siz bu okulla ilgili bazı somut adımlar atacağınıza ‘İlahiyat Koleji yapacağız’ ve hiç yüzünüz kızarmıyor.

“Kulakları tıkalı, gözleri kör, ağızları kapalı, koltuklarını kaybetmemek için girmedikleri kılık yok”

Biz zannettik ki; bu yaşanan acılardan sonra yetkililer kendilerine gelecekler, ‘Biz bir yerde hata yaptık, uyanalım’ diyecekler.

Ama onlar hala; kulakları tıkalı, gözleri kör, ağızları kapalı şekilde koltuklarını kaybetmemek için girmedikleri kılık yok.

Ne acıdır ki; toplumun karşısına çıkıp gerçek sorunları konuşmaktan da acizler. Henüz imzalanan protokolün detaylarını görmedik ama herkes bilsin ki; bu İlahiyat Koleji’ne bu toplum karşı çıkacak.

“Bu konuda geri adım atmayacağız”

Bu toplumun böyle bir ihtiyacı yoktur. İhtiyaç olan; laik, bilimsel, çağdaş eğitim verecek okullardır. Çünkü toplumu ileriye taşıyacak olan bilim yoludur.

Kıbrıslıtürkler; laik, çağdaş, bilim yolunda ve Atatürk ilkeleriyle yürüyen bir toplumdur ve öyle olmaya da devam edecektir.

Açık ve net söylüyoruz; bu konuda geri adım atmayacağız”











Başa dön tuşu