KıbrısManşet

Korkmazhan: Onları öldürdüklerini sananlar bu iki halk kahramanını ölümsüzleştirdiler

Sol Hareket Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan ile “Kıbrıs Sorunu ve Yeniden Yakınlaşma” Sekreteri Besim Baysal, Lefkoşa ve Dali’de Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis anısına düzenlenen etkinliklere katıldı

Korkmazhan: Dayatmalardan kurtulmanın yolu ortak mücadeleden geçmektedir

Genel Sekreteri Korkmazhan, etkinlikler çerçevesinde yaptığı açıklamada, 48 yıl önce Anglo-Amerikan emperyalizmi ve yerli işbirlikçileri Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) tarafından cinayetine kurban giden iki halk kahramanını saygı ile andıklarını belirterek, Kavazoğlu ve Mişaulis’in mücadelesinin hala daha ilham vermeye ve yol göstermeye devam ettiğini kaydetti.

Korkmazhan, “Kıbrıs’ın ve Kıbrıslıların boynuna geçirilen boyunduruktan, bölünmüşlükten, emperyalist dayatmalardan kurtulmanın yolu ortak mücadeleden geçmektedir. Tıpkı yıllar önce Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis’in yaptığı gibi” dedi.

“Köy köy gezip taksime karşı çıktılar”

“Onlar nasıl hain pusuda, hain kurşunlara göğüslerini siper ettilerse, bizler de tüm olanaklarımızı ortak mücadeleye kanalize etmeliyiz” diyen Korkmazhan, Kıbrıslıtürk, Kıbrıslırum, Ermeni, Maronit ve Latin fark etmeden, tüm Kıbrıs halkının ülkesine ve geleceğine sahip çıkması ve birlikte mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini vurguladı.

Korkmazhan, “Ülkemizin sömürgeleştirilmesini engellemenin, yeniden birleşmenin ve barışa ulaşmanın yolu bundan geçmektedir. Canlarını ülkemizin birliği için vermiş olan bu iki halk kahramanı önünde saygıyla eğiliyoruz. Kendilerine milliyetçi diyen fanatikler Kıbrıs’taki toplumları birbirinden ayırmaya çalışırken onlar ısrarla Kıbrıs’ın geleceğinin ortak vatan mücadelesinde olduğunu savundular. Köy köy gezip taksime karşı çıktılar. Kıbrıs halkına karşı düzenlenen komplolara karşı halkı bilinçlendirip, bağımsızlığı savundular” ifadelerini kullandı.

“Bugün bile çoğumuzun gösteremediği cesareti o günkü zor koşullarda Kavazoğlu yoldaşlarıyla birlikte gösterdi”

İki ismin de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin korunması ve güçlendirilmesi gerektiğini ısrarla vurguladıklarını, dış güçlerin Kıbrıs’ı istikrarsızlaştırıp bölme planlarına karşı halkı uyararak mücadeleye çağırdıklarını hatırlatan Korkmazhan, Kavazoğlu’nun tek çıkış yolunun aynı toprakların evlatları olan Kıbrıslıların milliyetçiliğe ve şovenizme karşı durarak ülkenin özgürleşmesinden geçtiğini herkesten önce kavradığını kaydetti.

Korkmazhan, “Bugün bile çoğumuzun gösteremediği cesareti o günkü zor koşullarda Kavazoğlu yoldaşlarıyla birlikte gösterdi. Kavazoğlu diğer yoldaşları ve mücadele arkadaşlarıyla Kıbrıslıtürklerin yaşadığı köylere giderek gelen tehlikeler karşısında halkı uyarıyor ve Kıbrıslıtürklerle, Kıbrıslırumları el ele vererek halkımızın düşmanlarının planlarına karşı birlikte direnmeye çağırıyordu” dedi.

“Onları öldürdüklerini sananlar bu iki halk kahramanını ölümsüzleştirdiler”

Kavazoğlu’nun eylemlerinin şoven çevreleri rahatsız ettiğini, “Ya taksim ya ölüm” diyerek yola çıkan milliyetçi çevrelerin Kavazoğlu’nu hain ilan ettiğini anımsatan Korkmazhan, daha önce taksim politikasına karşı direnen ilerici Kıbrıslıtürkler gibi onun da ölüm listesine dahil edildiğini, 11 Nisan 1965 tarihinde Kavazoğlu’nun, yoldaşı Mişaulis ile Larnaka yolunda TMT tarafından pusuya düşürülerek katledildiğini belirtti.

Korkmazhan, “Onları öldürdüklerini sananlar bu iki halk kahramanını ölümsüzleştirdiler. Kıbrıs halkının bağımsızlık ve özgürlük kavgasının ilham kaynağı yaptılar. Yaşamlarını barışa, sosyalizme ve adalete adayan bu iki mücadelecinin yaktığı ışık hala yolumuzu aydınlatıyor. Binlerce insan onların açtığı yolda korkusuzca yürüyor. Bu yürüyüş ancak Kıbrıs bütünleşince duracaktır”











Başa dön tuşu