Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Mustafa Baybora, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı‘nın, “Bu ülkenin adı KKTC mi yoksa Sendikalar Cumhuriyeti mi?” sözlerine atıfta bulunarak, sendikaların ‘KKTC’nin kuruluşundan çok önce de var olduğunu ve Kıbrıs Türk toplumunun var oluş mücadelesinin temelini oluşturduğunu vurguladı
Baybora: Sendikalar ‘KKTC’ kurulmadan çok önceleri de vardı
Yazılı açıklama yapan Baybora, dünkü Bakanlar Kurulu sonrası sendikalarla ilgili sarf ettiği sözler dolayısıyla Bakan Arıklı’ya cevap verdi, sendikaların ‘KKTC’ kurulmadan yani 1983 yılından önce de olduğunu hatırlattı.
Baybora, “Kıbrıs Türk toplumu tarihindeki en ağır ekonomik ve siyasi buhran dönemini yaşamaktadır. Bununla birlikte siyasi istikrarsızlık ve siyasete yapılan müdahaleler tarihte hiç bu kadar gün yüzüne çıkmamıştır. Sendikaların Kıbrıs Türk toplumunun var oluş mücadelesindeki yeri İngiliz sömürge dönemindeki 1950’li yıllarından itibaren başlamıştır” dedi.
“Yaşadığımız sorunların temeli; Kıbrıs’ın kuzeyinin Türkiye’nin alt yönetimi olması”
Baybora şöyle devam etti;
“O yıllarda başlayan var oluş mücadelesi bugünkü var oluş mücadelemize yol göstermektedir.
Sendikacılar, canlarıyla, mallarıyla ve ülkeyi terk etmek zorunda kaldıkları dönemlerden geçerek bugüne kadar mücadele etmeye devam etmişler.
İçinden geçtiğimiz bu dönemde yaşadığımız sorunların temelini; Kıbrıs’ın kuzeyinin Türkiye’nin alt yönetimi olması, Kıbrıs sorununun çözümsüz kalması, Kıbrıs Türk toplumunun üretimden koparılması ve Kıbrıs’ın kuzeyinde AB müktesebatının askıda olması oluşturmaktadır.
“Sendikalar en ön saflarda mücadele etmiştir ve etmeye devam edecektir”
Bizler sadece sonuçlar üzerinden değerlendirme yapmayacak kadar kabiliyet sahibiyiz.
Kıbrıs Türk toplumun iradesine ve kimliğine karşı yapılan söylemler karşısında sendikaların öncülüğünde 2011 yılında tarihin en büyük iki kitlesel eylemi gerçekleştirilmiştir.
Yakın tarihimizde Kıbrıs Türk yargısına yapılan müdahale ve söylemler karşısında yine sendikalar en ön saflarda Barolar Birliği ile birlikte yargı bağımsızlığı için mücadele etmiştir ve etmeye devam edecektir.
“Birlikte mücadele etmek dışında herhangi bir seçeneğimiz yoktur”
Bu ülke hepimizindir!
Köylüsü, işçisi, çiftçisi, hayvancısı, esnafı, memuru, öğretmeni, doktoru, yargı mensupları, kısacası toplumun büyük kesimi yaratılan bu düzende yok oluş tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Birlikte mücadele etmek dışında herhangi bir seçeneğimiz yoktur. Yeter ki konfor alanlarımızı terk etmeyi göze alabilelim.
Kurtulmak yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!
Sendikalar Kıbrıs Türk toplumunun var oluşunun temelini oluşturmaktadır”