KıbrısManşet

Maliye Bakanı Şan’dan utandıran sözler: AKP ile iyi ilişkilerimizi devreye soktuk

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘nun (Kıb-tek) AKP‘li sermaye AKSA‘ya olan 1.2 milyar TL’lik borcunun 600 milyon TL’sinin devlet borcu olarak kabul edilmesiyle ilgili hazırlanan yasa Meclis’ten geçti, Maliye Bakanı Alişan Şan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’dan Allah razı olsun” dedi

Şan: Ya zam yapacaktık ya üstlenecektik

Konuyla ilgili yasanın oylaması öncesi kürsüye çıkıp konuşma yapan Maliye Bakanı Şan kurumun, inkişaf nizamnamesi gereği her iki ayda bir tarife fiyatlarını düzenlemek durumunda olduğunu hatırlatarak, bu noktada da hükümetlerin üç seneceği olduğunu söyledi.

Şan, “Birincisi; halka yansıtmak suretiyle zam yapmak. Bunu yaparsak, enerji hayatımızın tümüyle ilintili olduğu için hayat pahalılığı olacak. İkinci seçenek; devlet tariflerinde artıştır. Bunun üzerinde de çalışma yaptık ancak bunun da halka yansıyacağı sonucuna vardık. Üçüncü seçenek olan; borcu devlet borcu olarak üstlenmeyi seçtik” dedi.

“Allah’a çok şükür, 3 kere para istedik, 3’te 3 yaptık”

Atanmış Başbakan Ünal Üstel’in ve hükümetlerinin, Türkiye hükümeti ile iyi ilişkilerini bu noktada devreye sokabilir miyiz diye düşündüklerini ve girişimler yaptıklarını söyleyen Şan, Üstel 2023-2024 yılı TC-KKTC İş Birliği Protokolü’nü imzalarken, 8 milyar TL’lik toplam rakamın 9 milyar 500 TL’ye yükselttiğini kaydetti.

Şan, “Protokolle gelen katkılara ilaveten 1 buçuk milyar TL’lik ek kaynak yaratıldı. Bunun 600 milyon TL’si de Kıb-tek AKSA’nın borçlarına aktarılacak. Önce Mayıs 2022 tarihinde 560 milyon TL, daha sonra Kasım ayında 600 milyon TL olmak üzere toplamda 1 milyar 140 milyon TL zararları karşılamak adına katkı yapıldı. 600 milyon TL de şimdi veriliyor. Üç girişim yaptık bu konuda ve 3’te 3 yaptık çok şükür Allah’a. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan‘a ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay‘a çok teşekkür ediyorum” dedi.











Başa dön tuşu