Birleşik Kıbrıs-İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, kuzey ve güney arasında ilk geçiş kapısının açılmasının 20. yıl dönümünde, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi‘nin “Tarafları toplumlar arası temasın önündeki mevcut engelleri azaltma çağrısında bulunmuştur” kararı hatırlatılarak, yurttaşların hayatlarının kolaylaştırılması için mevcut kapılardaki sıkıntıların çözülmesi ve yeni geçiş kapılarının açılması talebinde bulundu
Geçiş kapılarının açılmasının 20. yıl dönümü: Mücadele devam ediyor
Yazılı açıklama yapan İnisiyatif, 23 Nisan 2003’te Ledra Palas’da ilk yaya geçiş noktasının açılışından bir ay sonra Aydemet (Kermiya/Metehan) araç geçiş noktasının açılmasıyla birlikte ülkenin yeniden birleşmesi umuduyla, Kıbrıslırumlar ve Kıbrıslıtürklerle birlikte on binlerce insanın kuzeyden güneye ve tersi yönde geçiş yaptığını hatırlattı.
Açıklamada, “Pek çok insan uzun süren beklentileriyle beraber, ülkenin yeniden birleşme umudunu taşıyarak bu geçiş noktalarını kullanmıştır. Geçişler, siyasi gelişmeler için büyük önem arz eden toplumların temaslarını mümkün kılarak kolaylaştırırken aynı zamanda kontrol noktalarına yakın alanların ekonomik gelişimini de sağlamıştır. O zamandan beridir Kıbrıs sorunu ile ilgili hayal kırıklığı yaratan siyasi gelişmelere rağmen, Kıbrıslıtürkler ve Kıbrıslırumlar birbirleriyle görüşmekten vazgeçmemişlerdir” denildi.
“Güven artırıcı önlemlerle insanların hayatları iyileştirilebilir”
Açıklama şöyle devam etti;
“Ancak, insanların taleplerine rağmen, 20 yıl sonra bile, ülkenin iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon temelinde barışçıl bir çözüm perspektifi uzun bir çıkmaza girmiş durumdadır.
Covid-19 pandemisi sırasında karşılaşılan zorluklara rağmen, yıllar boyunca, insanlar temasları yoluyla arkadaşlıklar geliştirdi, işbirliğini iyileştirdi ve her iki tarafın problemlerine daha iyi bir anlayış geliştirdi.
Aynı zamanda, Kıbrıs sorununun çözümünde ilerleme olmadığı için, her iki tarafın da karşı karşıya kaldığı büyük problemler varlığını korumaktadır. Ülke yeniden birleştiğinde bu problemler kalıcı olarak çözülebilir, ancak özellikle şu anda ekonomik zorluklarla karşı karşıya olan insanların güven artırıcı önlemlerle hayatları iyileştirilebilir.
“Yeni geçiş kapılarının açılması gerekiyor”
Özellikle de bizlerin sürekli kampanya yaptığı daha fazla geçiş noktasının açılması son derece önemlidir. Bu bağlamda, BM Güvenlik Konseyi en son aldığı kararda, “… tarafları toplumlar arası temasın önündeki mevcut engelleri azaltma çağrısında bulunmuştur”
Mağusa ve Baf kapılarındaki geçiş noktalarının açılması, Atienu (Kiracıköy) ve Lurucina (Akıncılar) bölgesindeki yeni geçiş noktası, Erenköy (Goççina) ve diğer bölgelerdeki geçiş noktası konuları, yerel yetkililer ve bu durumdan etkilenen insanlar tarafından sürekli takip edilmektedir.
“Halka açık kitlesel eylem planlanmaktadır”
Bu konu liderlik düzeyinde tartışılmış ancak herhangi bir ilerleme kaydedilmemiştir.
Bu konu daha fazla bekleyemez. Halk olarak daha fazla geçiş noktasının açılması yönünde etkili bir eylem için bir araya gelmemiz gerekmektedir.
Aynı şekilde, mevcut geçiş noktalarındaki engelleri ve gereksiz gecikmeleri azaltmak için acil önlemler alınmasını talep ediyoruz. 27 Mayıs 2023 Cumartesi günü, halka açık kitlesel eylem planlanmaktadır.
Tüm kuruluşları, yerel yönetimleri ve insanlarımızı, ortak amacımıza yönelik bir adım atmak için birlikte çalışmaya çağırıyoruz.
Hayatlarımızı iyileştirmek ve iki toplum arasında işbirliğini geliştirmek için mücadele ederken, Kıbrıs sorununun çözümü ve adanın siyasi eşitlik esasına dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyonda yeniden birleştirilmesi olan ana hedefimize odaklanma devam ediyoruz ki; bu, tüm Kıbrıslılara barış içinde bir gelecek sağlanması yönünde umudumuzu sürdürebileceğimiz tek yoldur”