KıbrısManşet

TDP: Mandrada kilosu 140 TL olan kuzu markette 450 TL. Bu hayvancının suçu mu?

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), direkt ve dolaylı olarak ortalama 50 bin kişinin geçimini sağladığı hayvancılık sektörüyle ilgili alınan “Et ithali” kararının çok hatalı bir karar olduğunu vurgulayarak hükümete “Üreticine sahip çık, yoksa toplum parasıyla bile et bulamayacak” uyarısında bulundu

TDP: Mandrada kilosu 140 TL olan kuzu markette 450 TL. Bu hayvancının suçu mu?

Yazılı açıklama yapan TDP, üretim sektörünün bel kemiği olan hayvancılık ve çiftçiliğin atama hükümet tarafından gözden çıkartılmış durumda olduğunu, bu sorunun çözümünün et ithalatı olmadığını, canlı hayvan fiyatlarının ortada olduğunu belirtti.

TDP açıklamasında; “Kilosu 95 TL olan tosun etinin market fiyatı 400 TL, kilosu 140 TL olan kuzunun market fiyatı ise 450 TL. Denetim yok, üretime yeterli destek yok. Bu hayvancının suçu mu?” diye sordu.

“Hayvancılıktan, direkt ve dolaylı olarak ortalama 50 bin kişi geçimini sağlıyor”

TDP duruma örnek olarak dünya borsasında 5 TL olan arpanın ülkemizde 7.30 TL olduğunu göstererek, “Hayvancımızı ve çiftçimizi destekliyoruz” diyen hükümete “Üretimi böyle mi destekliyorsunuz?” diye sordu.

Lokomotif sektör olan hayvancılıktan, direkt ve dolaylı olarak ortalama 50 bin kişinin geçimini sağladığını aktaran TDP, sektörün devamlılığı için 6 TL’den 14 TL’ye çıkan su, fahiş mazot ve elektrik fiyatları, geçen yıl 240 TL iken bu yıl bin 500 TL olan kaba yem ve sosyal güvence primleri ile hammadde girdileri konusunda üreticiye nasıl bir katkı sağlanacağının bir an önce devlet politikası olarak belirlenmesinin önemine vurgu yaptı.

“Et ithali kararı; politika üretemeyenlerin sonuçları ağır olacak hatalı kararıdır”

Et ithali kararının, politika üretemeyen hükümetin sonuçları ağır olacak hatalı bir kararı olduğunu belirten TDP, kararda “Ülkede ete ihtiyaç var. Eğer canlı hayvan fiyatları düşerse ithalatı durdururuz” savunması yapıldığını hatırlattı.

TDP, “Bunlar söyleniyor ancak satış fiyatlarından bahsedilmiyor. Önce halkın alım gücünün artırılması gerekiyor. Bu karardan vazgeçilmez ve sağlıklı ve kalıcı politikalar üretilmezse, üretici bir kez daha sokağa dökülecek ve toplum parasını vererek bile et bulamayacak duruma gelecektir. Hükümete çağrımız; aklını başına toplaması ve üreticisine sahip çıkmasıdır” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu