EkonomiKıbrısManşet

Bengihan: 70 istihdamın maliyeti; aylık 2 milyon 100 bin TL, yıllık 24 milyon TL!

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Maliye Bakanı Alişan Şan‘ın, hemşire ve sağlık çalışanları istihdamlarını onaylamaz ve ek mesaileri ödemezken, sınavsız-münhalsiz 70 kişinin istihdamını onaylamasının halk düşmanlığı ve gelecek hırsızlığı olduğunu söyledi

Bengihan: Adaletsiz, haksız ve hukuksuzca çocuklarımızın geleceğini ve umutlarını çalıyorlar

Ara seçimlere haftalar kala 70 kişilik sınavsız-münhalsiz yandaş istihdamı yapmak için düğmeye basan hükümete ve bu istihdamlara izin veren Maliye Bakanı Alişan Şan’a tepki göstermek için Maliye Bakanlığı önünde toplanan sendika üyeleri adına açıklama yapan Bengihan, hükümetin seçim dönemi kendi yandaşlarına devletin kaynaklarını peşkeş çektiğini söyledi.

 

Güven Bengihan

Bengihan, Ülke gençleri kamuya girebilmek için sınavlara girmekte, başarılı olmakta ve kadro sayısı yetersiz olduğu için istihdam edilememektedir. Burada hükümetin adaletsiz, haksız ve hukuksuzca çocuklarımızın geleceğini ve umutlarını çalarak yaptığı bir idari işlemdir” dedi.

“12 hemşirenin istihdamını imzalamayan aynı Bakan 70 geçici işçi istihdamını imzaladı”

Hükümetin İyi İdare Yasası‘na göre uymakla yükümlü olduğu ilkelerine aykırı davrandığını söyleyen Bengihan, Maliye Bakanlığı önünde toplanmalarının sebebinin de Bakan Alişan Şan’ın keyfine ve koltuk gailesine göre hareket etmesi olduğunu belirtti.

Bengihan, “İstihdam yapılması için Sağlık Bakanlığı’ndan istenen anjiyo teknikeri, ameliyathane teknikeri, diyaliz teknikeri talebi yazıları iki aydır Maliye Bakanlığı’nda bekliyor. MR çekecek personel yok dedik. Personel aşırı iş yükünden bunalıma giriyor dedik. MR için vatandaşa 3-4 ay sonraya randevu veriliyor dedik. Ancak Maliye Bakanı Sağlık Bakanlığı’nın kendisine iki ay önce yolladığı bu ihtiyaçları ve 12 hemşirenin istihdamını imzalamadı. Ama aynı Bakan 70 geçici işçi istihdamını imzaladı” dedi.

“Alişan Şan kasıtlı olarak ek mesaileri ödetmiyor”

Bengihan şöyle devam etti;

“Sizin koltuklarınızı garanti etmeniz, ülke insanının sağlık hizmeti almasından daha değerli demek ki. Bunu halkımız bilsin. Buna Maliye Bakanı onay vermiyor. Bilerek ve isteyerek vermiyor.

Limanlar, cezaevleri ve kesintisiz hizmet veren yerler 4 aydır ek mesailerini almıyor. Bakan’ın keyfini bekliyoruz. Açık ve net buradan Başbakana çağrımdır; Alişan Şan kasıtlı olarak ek mesaileri ödetmiyor. Bu hükümete sorun yaratmak istiyor çünkü görevden alınacağını biliyor, isteyerek bekletiyor.

Sorsunlar teknik personele; bunun hem parası hazır hem işlemler yapıldı. Yarın ödenebilecek durumdadır ve ödemiyor. Bundan dolayı büyük bir öfke var.

“70 istihdamın aylık maliyeti 2 milyon 100 bin TL”

70 istihdamın aylık maliyeti 2 milyon 100 bin TL, yıllık 24 milyon TL. Temmuz’da yapılacak olan HP artışından sonra maliyet 1 buçuk katına çıkacak.

Siz seçim yasaklarını 60 günden 30 güne istihdam yapmak için mi çektiniz? Daireleri fırsat eşitliğine aykırı ve partizanca doldurmak için mi?

Hesap verin! Muhalefetin de bu konunun üstüne gitmesi gerekir. Fırsat eşitliğine aykırı, münhal çıkmadan istihdam yapılması için yasa değişikliği getirmesi gerekir.

“Gelecek hırsızı ve halk düşmanısınız”

İnsanlar kadro yetersizliğinden eşit puan alan bile devlete giremeyecek, 80/84 alan, yeterlilik belgesi olan, C seviyesinde İngilizce belgesi olan işe giremeyecek, Arıklı ve Ataoğlu’nun bayrak sallayıcıları işe girecek.

Yazıklar olsun be size!

Bu ülkenin gençlerinin geleceğini, umutlarını çalıyorsunuz. Gelecek hırsızı ve halk düşmanısınız.

Dünya kadar insan devlete girsin diye fırsat arar, bunlar arka kapıdan, ne olduğu bilinmeyen, yeterlilik belgesi olmayanları, bayrakçılarını ve yandaşlarını işe alacaklar.

Meclis’te bu konuda yasa çıkması gerekir. Geçici memur tanımı kaldırıldı, geçici işçi adı altında daireler dolduruluyor.

İyi İdare Yasası ne diyor?

On binlerce gencimiz yeterlilik sınavlarına girip belge alıyor.

İnsanların; yeterlilik belgesi var, üniversite diploması var, sırf diploması kadronun aranan niteliklerine uygun değil diye sınava giremiyor. Ama Erhan Arıklı İlkokul, Ortaokul mezunu bayrakçısını 50 yaşında işe alacak.

İdareyi, Bakanlar Kurulu’nu, hükümet edenleri ilgilendiren İyi İdare Yasası diyor ki; ‘İdare karar alırken, işlem yaparken şu ilkelere uymak zorundadır’

Bu yasa; idareye karşı halkı koruyabilmek ve bu ülkede yaşayan insanları idarenin kamu gücü ve ayrıcalıklarına karşı korumak için yapıldı ve oy birliği ile geçti.

Ne diyor bu ilkeler;

“1-Hukuka uygun davranma yükümlülüğü; idare yetkilerini ancak kamu yararı amacına uygun biçimde kullanabilir”

Alişan Şan’a soruyoruz; Bu yetkilerinizi kamu yararına yönelik istihdam için mi yoksa koltuk yararına mı göre mi kullandınız?

“2-İdare; eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağına göre hareket etmelidir. Buna uygun davranmakla yükümlüdür”

Yani sizin eşit ve adil davranmanız gerekir. İşe aldığınız bu 70 işçi on binlerce gencin yanında ne gibi ayrıcalığı var?

3-Tarafsızlık ilkesi; İdarenin, eylem ve işlemlerinde tarafsız ve nesnel davranma yükümlülüğü vardır

Alişan Şan; tarafsız olmanız gerektiği söyleniyor. Soruyorum, 70 partilinizi UBP-DP-YDP olarak bölüştünüz, çünkü babanızdan miras kaldı size ve golifa gibi dağıtıyorsunuz.  Sonra da kamuda verim düştü. Düşer tabi.

Bu adaletsizliğe karşı ses çıkaracağız”











Başa dön tuşu