Avrupa Birliği (AB) tarafından “Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VII Hibe Programı” kapsamında finanse edilen ve Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği tarafından uygulanan “Yaşlı Hakları Hareketi Projesi”, “Yaşlı Bakımında Kalite Standartları” konulu seminerini gerçekleştirdi
Dr. Kandemir: Teşvikler tükenmişliği azaltıyor ve bakım kalitesini arttırıyor
Semineri hemşirelik alanında bilim doktoru ve iş insanı olan Dr. Vildan Kandemir sundu. Kandemir, yaşlı bireylerin nitelikli bakımı için hemşirelerin lider konumda bulunmasının kritik öneminden bahsetti ayrıca yaşlıların nitelikli bakım ihtiyacı doğrultusunda, kalite standartlarının arttırılması için bakım verenlerin de yaşam kalitelerinin arttırılması gerektiğine değinerek, bazı ülkelerde yaşlılara bakım veren çalışanların izin günü sayılarının arttırıldığını ve daha az vergi ödediklerini ifade ederek sosyal hakların önemine değindi. Bu gibi teşviklerin tükenmişliği azalttığını ve bakım kalitesini arttırdığını ifade etti.
“Erişilebilirlik Belgesi’’nin önemi…
Dr. Kandemir, bakım standartları için huzurevi ve bakımevlerinin kendi kurumsal değerlendirmelerini oluşturmalarının, iyileştirilmeye dair yönetimin ve izlemenin önemli olduğunu ayrıca, Türkiye’de ve çeşitli ülkelerde her kuruluşun puanlama ve belgelendirme sistemiyle birlikte kalite standartlarını yakalanmaya çalıştığını aktardı.
Kandemir, kurumun engelli bireyler için uygun tasarlanmış olduğunu belgeleyen “Erişilebilirlik Belgesi’’nin önemine de değindi. Ayrıca, kurumsal ve bakım hizmetlerinin yönetiminin ayrı ayrı önemli olduğunu ifade etti.
Jenkins: Seminer çok faydalı ve bilgilendirici oldu
Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği adına söz alan Başkan Hatice Jenkins, huzurevi ve bakımevlerinin kalite standartlarının çok önemli ve geliştirilmesi gereken bir konu olduğunu, bu bağlamda dernek olarak şikayetler aldıklarını söyledi. Jenkins ayrıca konuşmacı ve katılımcılara teşekkür ederek seminerin çok faydalı ve bilgilendirici olduğunu ifade etti.