KıbrısSürmanşetYaşam

Benan: İnsan nüfusu şehirlerde yoğunlaştı ve doğa ile temasını kaybetti






Biyologlar Derneği (BioDer) Başkanı Hatice Benan, “Bir gezegenimiz daha yok” diyerek, biyolojik çeşitliliğin kaybının, canlıların hayatta kalma şansını azaltırken, tarım, ilaç sanayi ve turizm gibi insan faaliyetleri üzerinde de önemli bir etkiye sahip olduğunu vurguladı ve bu çeşitliliği korumanın herkesin görevi olduğuna dikkat çekti

Benan: İnsan nüfusu şehirlerde yoğunlaştı ve doğa ile temasını kaybetti

Dernek adına, “22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü” nedeniyle yazılı açıklama yapan Benan, dünyadaki insan nüfusunun çoğunun şehirlerde yoğunlaştığına ve doğa ile doğrudan temasını kaybettiğine dikkat çekti.

Benan, “Ancak şimdi türümüzün geleceği, her zamankinden de daha fazla, canlılar ve çevre arasındaki ilişkileri ne kadar iyi anladığımıza bağlıdır. Türümüz olan insan popülasyonu dünyanın çevresini hızla değiştiriyor, ancak bu değişikliklerin sonuçlarını tam olarak anlamıyoruz” dedi.

“İnsanların doğal kaynakları tüketme ve yok etme hızı, doğanın yenilenme hızından yüksek”

Benan açıklamasına şöyle devam etti;

“Örneğin, insan faaliyetleri biyosferde dolaşan nitrojen miktarını artırdı, dünya genelinde arazi örtüsünü değiştirdi ve atmosferik karbon dioksit konsantrasyonunu artırdı. Bu gibi değişiklikler dünyadaki yaşam çeşitliliğini tehdit eder ve yaşam destek sistemimizi tehlikeye atabilir.

Bu bağlamda 22 Mayıs artık kutlama günü değil doğal yaşamın çeşitliliğinin önemini vurgulama ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına dikkat çekmek adına mücadele gününe dönüşmüştür!

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan çalışmalar, insan faaliyetlerinin, özellikle de ormansızlaşma, çevre kirliliği ve iklim krizi gibi faktörlerin, biyoçeşitlilik kaybının en önemli nedenleri olduğunu göstermektedir. İnsanların doğal kaynakları tüketme ve yok etme hızı, doğanın yenilenme hızından çok daha yüksek.

“Bir gezegenimiz daha yok”

Biyolojik çeşitliliğin kaybı, canlıların hayatta kalma şansını azaltırken, tarım, ilaç sanayi ve turizm gibi insan faaliyetleri üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı, gelecek nesiller için sağlıklı bir yaşam ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma için de önemlidir.

Biyologlar Derneği olarak, bu önemli günü kutlamak değil; kurulduğumuz günden beri en büyük amaçlarımızdan biri olan toplumu bilinçlendirmek ve sürdürülebilir yaşamın elzem bir parçası olan biyoçeşitliliği korumak adına yaptığımız mücadelenin her gün daha da yükseldiğini hatırlatmak istiyoruz.

Doğal çevreyi ve biyoçeşitliliği korumanın her bireyin sorumluluğu olduğuna inanıyoruz.

Daha yeşil bir dünya için hep birlikte çalışalım.
Bir gezegenimiz daha yok”









Başa dön tuşu