KıbrısSürmanşetYaşam

İnsan Ticaretine Karşı Birleşik Eylem Projesi’nin açılış etkinliği gerçekleştirildi






Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı kapsamında Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Mülteci Hakları Derneği (MHD) ve Step Up Stop Slavery tarafından ortaklaşa yürütülen, İnsan Ticaretine Karşı Birleşik Eylem Projesi’nin açılış etkinliği gerçekleştirildi

İnsan Ticaretine Karşı Birleşik Eylem Projesi’nin açılış etkinliği gerçekleştirildi

Dayanışma Evi’nde 20 Haziran’da gerçekleştirilen etkinliğe sivil toplum örgütleri, ilgili yerel kurumlar, Avrupa Komisyonu temsilcileri, büyükelçilikler, insan hakları ve barış aktivistleri katılım gösterdi.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Kjartan Björnsson’un açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, Mülteci Hakları Derneği’nden Fezile Osum ve Step Up Stop Slavery’den Katerina Stephanou’nun konuşmalarıyla devam etti ve Proje Koordinatörü Damla Kodan’ın konuşmasıyla sonlandırıldı.

Konuşmalar sırasında Sayın Kjartan Björnsson “20 Haziran’ın Dünya Mülteciler Günü olduğunu ve üzücü gerçeğin birçok mültecinin güvenlik ve sığınma bulmak yerine insan ticaretine maruz kalması” olduğunu belirtti.

“İnsan ticareti modern toplumun en büyük trajedilerinden biridir ve insan ticaretiyle mücadele Avrupa Birliği için bir önceliktir” diye devam etti. Björnsson, insan ticaretiyle mücadelede sivil toplum örgütlerinin rolünün önemine dikkat çekerek iki ortağı tebrik etti ve proje uygulamasında başarılar dileyerek sözlerini tamamladı.

Fezile Osum konuşmasında Mülteci Hakları Derneği’nin geçmişinden ve başarılarından bahsetti. “Dernek uzun zamandır insan ticareti mağdurlarına yardım ediyor. COMMIT projesi 2020 yılında insan ticaretinin suç sayılması için yürüttüğü lobicilik ile başarıya ulaştı ve insan ticareti ‘ceza yasası’ kapsamına alındı.

Ayrıca, MHD İnsan Hakları Platformunun kurucu üyesidir ve Platformun insan ticareti davalarından biri, yakın bir zamanda, insan ticareti konusunda ilk mahkumiyet kararının verilmesini sağlamıştır” dedi.

Osum,”Toplumlar arasında mevcut olmayan işbirliğinin altını çizerek, taraflar arasında sürdürülebilir bir diyalog kurulabilseydi, bugün önemli miktarda insan ticareti vakasını önleyebilir ve çok daha fazla sayıda mağduru koruyabilirdik” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Bunu takiben Katerina Stephanou sözlerine bu iki toplumlu girişimin önemi ile başladı. Ardından bu projenin dönüşümsel değişime katkıda bulunan iki unsurunun altını çizdi.

“Birincisi insan ticareti karşıtı ağ. Bu şekilde hayatta kalanlara verilen destek geliştirilebilir ve iki toplum insan ticaretiyle mücadele etmek için dayanışma içinde veri ve bilgi paylaşabilir. İkinci olarak, eğitim önemli bir rol oynamaktadır. Travma-bilgilendirmeli ve hayatta kalan merkezli eğitim, insan ticareti mağdurlarını güçlendirmek için önemlidir”

Son olarak Damla Kodan da konuşmasına Dünya Mülteciler Günü’ne değinerek başladı ve “Bu yılın teması “Evden Uzakta Umut” olduğu için dünyanın dört bir yanından gelen mültecilerin gücünü ve cesaretini onore ediyorum” dedi. Nisan 2023 de başlayan ve 30 ay sürecek olan projenin temel çıktılarının insan ticareti konusunda farkındalık yaratma, iki toplumlu savunuculuk, kapasite geliştirme ve hassas göçmen gruplarına ulaşmayı içerdiğini belirtti.

Ayrıca “Ortak basın açıklamaları ve insan ticareti mağdurlarının anlatılarını içeren çok dilli bir video aracılığıyla iki toplumlu savunuculuk yapılması hedefleniyor. Etkinlikler kapsamında, farkındalık yaratmak ve insan ticareti mağdurlarının hikayelerini duyurmak için bir tiyatro oyunu da yer alıyor. Son olarak, STK’lar, eğitimciler, öğrenciler ve hassas gruplara yönelik çok sayıda eğitim verileceğini ve hassas göçmen gruplara ulaşarak onları hakları konusunda bilgilendirmek için çeşitli yayınlar yapılmasının hedeflendiğini belirtti.









Başa dön tuşu