EkonomiKıbrısManşet

Yeşil Hat üzerinden ticaret, 2022 yılında rekor kırdı

Avrupa Komisyonu, 2021 yılında 6.2 milyon Euro olan Yeşil Hat üzerinden yapılan ticaretin, 2022 yılında yüzde 138 kat artarak 14.6 milyon Euro’yu aşan rekor bir değere ulaştığını açıkladı

Yeşik Hat üzerinden ticaret, 2022 yılında rekor kırdı

Yazılı açıklama yapan Avrupa Komisyonu, bugün Komisyon tarafından kabul edilen, Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulanmasına ilişkin yıllık raporuna göre; 2022 yılında Yeşil Hat üzerinden yapılan ticaretin yüzde 138 artarak 14.6 milyon Euro’yu aşan rekor bir değere ulaştığını kaydetti.

Açıklamada, “2021’de bu değer 6.2 milyon Euro’ya yakındı. Rapor ayrıca, 2021’de kaydedilen 2.3 milyon geçişle karşılaştırıldığında, Kıbrıslırumlar, Kıbrıslıtürkler, diğer AB vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşlarının Yeşil Hat geçişlerinde yaklaşık 6 milyona ulaşan kayda değer bir artış gösteriyor” denildi.

“AB’nin 2022 yılı için ayırmış olduğu finansman 33.4 milyon Euro”

Açıklama şöyle devam etti;

“Bu artış Covid-19 pandemisinin ardından hayatın normale dönmüş olduğuna işaret etmektedir.

Bugün Komisyon aynı zamanda 2022 yılında Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı’nın uygulanmasına ilişkin yıllık raporu da kabul etmiştir.

AB’nin 2022 yılı için ayırmış olduğu finansman 33.4 milyon Euro idi. Program geçtiğimiz yıl birçok çalışmanın yanı sıra 2007’den bu yana 2 binden fazla öğrencinin yararlandığı Kıbrıslıtürklere yönelik burs programını finanse etmiştir.

5 milyon Euro’luk 2022 katkısı, yaklaşık 300 öğrencinin daha AB’de eğitim görmesini sağlayacaktır. Bugüne kadar Kıbrıs genelinde 120’den fazla kültürel eseri restore eden veya koruma altına alan iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne önemli çalışmalarını sürdürebilmesi için 2.6 milyon Euro verilmiştir.

Komisyon ayrıca, Kıbrıs Türk toplumunun gıda güvenliği ve hayvan sağlığına ilişkin AB standartlarına uyum sağlamasına yardımcı olmak için çalışmalarına devam etti, böylece Kıbrıslıtürk peynir üreticileri uyum sağladıkları takdirde ‘Χαλλούμι’ (Halloumi)/’Hellim’in AB’de Korumalı Menşe Adı olarak tescil edilmesinden faydalanıp, yeşil hat üzerinden AB pazarına satış yapabileceklerdir”











Başa dön tuşu