KıbrısManşetSiyaset

Yoannu, Doğu Akdeniz Eylem Planı’nı dört gözle beklediklerini söyledi

Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Konstantinos Yoannu, Yeşil Hat üzerinden gelecek mülteci akışını engellemeye katkı sağlayacak önlemler içeren Doğu Akdeniz Eylem Planı‘nı dört gözle beklediklerini söyledi

Yoannu, Doğu Akdeniz Eylem Planı’nı dört gözle beklediklerini söyledi

Alithia gazetesinin haberine göre, dün Köfünye‘de bulunan Uluslararası Koruma Başvurusunda Bulunanları Ağırlama Merkezi‘nin tamamlanan ilk aşamasının açılış törenine katılan İçişleri Bakanı Yoannu, Avrupa Sığınma Örgütü (EUAA) CEO’su Nina Gregory ve Avrupa Komisyonu İç Konular ve Mülteciler Genel Müdürü Beate Gminder ile biraraya geldi.

Avrupa Komisyonu’nun sponsorluğuyla, işbirliğinin geliştirilmesi için Kıbrıs Cumhuriyeti ve Avrupa Sığınma Örgütü arasında imzalanan operasyonel plânın gözden geçirildiği görüşmede Yoannu mülteciler konusundaki mevcut durum hakkında bilgi verdi.

Verilen bilgilere göre 2023 yılının ilk 6 ayı içerisinde Kıbrıs’ın güneyine, geçen yılın aynı dönemine oranla iki kat daha fazla mültecinin uluslararası koruma başvurusu yaptığı ve yine geçen yılın aynı dönemine oranla iki kat daha fazla mültecinin de ülkelerine geri döndükleri görülmekte.

Yoannu açıklamasında Doğu Akdeniz Eylem Planı’nı dört gözle beklediklerini; bu sayede Yeşil Hat üzerinden gelecek mülteci akışını önlemeye sağlayacak önlemlerin uygulanmaya başlayacağını belirtti.

Görüşmenin ardından konuklarıyla birlikte Köfünye’ye giderek, iyileştirme ve geliştirme çalışmalarının tamamlandığı sığınmacı ağırlama merkezini ziyaret eden Yoannu, çalışmaları tamamlandığında 2 hafta içerisinde misafir ağırlamaya hazır hale gelecek olan merkezde 700’e yakın sığınmacının konuk edilebileceğini dile getirdi.

Yoannu’nun verdiği istatistiki bilgilerin detayları şöyle:

2023’ün Haziran ayına dek Kıbrıs Cumhuriyeti’nde;

  • Uluslararası koruma başvurusunda bulunan kişi sayısı: 5 bin 563
  • Ülkelerine geri dönenlerin sayısı: 4 bin 370 üzeri
  • Geri dönenlerin oranı: Yaklaşık yüzde 80










Başa dön tuşu