EkonomiKıbrısManşet

Ülkenin başarılı gençleri göç ederken, onların sözde vekillerinin oğullarının şaşalı hayatı…

Girne Hastanesi ihalesini alamayınca, “Çocuklarımın hakkı yeniyor, benim gailem onların bu ülkeden göç etmesini engellemek” diye isyan eden, sonrasında da Girne Antik Liman ihalesini alan Demokrat Parti (DP) Milletvekili Hasan Tosunoğlu’nun oğlu yaklaşık 20 milyon TL’lik Ferrari’sini sosyal medya hesabından “My new baby” diyerek görücüye çıkardı

Ülkenin başarılı gençleri göç ederken…

Kıbrıs’ın kuzeyindeki genç nüfus elindeki diplomalara, uzmanlıklarına ve yeterliliklerine rağmen ne özelde ne de kamuda bir iş geleceği göremiyor.

Annesi ya da babası hükümet partilerinin mensubu, milletvekili ya da Bakan değilse kamuya liyakatli ve rekabet içinde yarılarak kendine yer bulamayan ülke gençleri, ya güneyde garsonluk, otel görevlisi olarak çalışmaya gidiyor ya da geleceğini kurmak için bilinmeyen bir yola çıkarak yurt dışına göç ediyor.

DP Milletvekili Hasan Tosunoğlu

İşte böyle bir ülke ortamında, sermaye patronlarıyla dolan Meclis’teki hükümete mensup vekiller de çocuklarını kamuya torpille istihdam etmeye ya da adlarına kurdukları şirketlere devlet ihaleleri alarak ceplerini doldurmaya devam ediyor.

Devletten alınan ihalelerle büyüyen bir sermaye sahibi, Meclis’te vekil oldu

22 Ocak 2022 erken genel seçimlerinde DP Milletvekili olarak Meclis’e giren Hasan Tosunoğlu da aslında Tosunoğlu İnşaat şirketinin sahibi bir semayedar. Tosunoğlu ayrıca siyasi atama olarak stratejik yerlerde de uzun süreler görev yapmış biri.

Mağusa Devlet Hastanesi, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi ve Bedesten restorasyonu gibi işler, Tosunoğlu’nun devlete yaptığı işlerden sadece bazıları.

2018 yılına kadar Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra, 2022 Ocak erken genel seçimlerinde DP’den Milletvekili seçilene kadarki süreçte de Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptı Tosunoğlu.

“Çocuklarımın hakkı yeniyor, gideriz bu ülkeden”

Hasan Tosunoğlu, 200 milyon TL’lik Girne Hastanesi ihalesinden elendiğinde, “Çocuklarımın hakkı yeniyor, benim gailem çocuklarımın ülkeden kaçmamasıdır. Malımızı mülkümüzü satar gideriz” sözleriyle de hafızalara kazınmıştı.

Tosunoğlu’nun bu çıkışı; yandaş istihdamlar, torpilli, liyakatsiz atamalar, peşkeşler, şovenist, milliyetçi ve ayrılıkçı politikalar, siyasilerin her gün devletin kadrolarına yerleştirilen çocukları ve kötü ekonomi yönetimi nedeniyle ülkeyi terk eden yüzlerce gencin olduğu Kıbrıs’ın kuzeyinde, Tosunoğlu’nun oğullarının ülkeyi terk etmemeleri için 200 milyon TL’lik ihale istemesi, UBP-DP-YDP hükümeti ve sermayenin zihniyetini de ortaya koymuştu.

Veliaht Tosunoğlu Ferrari’sini görücüye çıkardı

Aynı Tosunoğlu İnşaat geçtiğimiz Kasım ayında ise Girne Antik Liman ihalesini alarak adeta çocuklarını göç etmekten kurtardı.

Tosunoğlu’nun çocuklarından Cenk Tosunoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, yeni aldığı Ferrari’sini görücüye çıkardı.

Adaya 5 yaşından küçük araç getirilemeyeği göz önünde bulundurulduğunda, ikinci el dahi olsa Tosunoğlu’nun aldığı Ferrari’nin vergilerle birlikte fiyatını hesaplamak zor olmuyor. TL cinsinden hesaplandığında da 15 ila 20 milyon TL arası bir paraya denk geliyor.

Tosunoğlu İnşaat’ın veliahttı genç Tosunoğulları, hem ülkeden göç etmekten vazgeçti hem de 30’una varmadan, babasının devletten aldığı ihalelerle büyüyen işleri sayesinde, yaşıtları ülkeyi terk ederken yaklaşık 20 milyonluk Ferrari’nin sahibi oldu.











Başa dön tuşu