KıbrısSürmanşet

Björnsson: AB sadece restorasyonları değil barışı da desteklemeye devam edecek

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kültürel Miras Teknik Komitesi‘nin Karpaz bölgesinde bulunan Agios Georgios kilisesindeki koruma çalışmalarını tamamladığını duyurdu

Björnsson: AB sadece restorasyonları değil barışı da desteklemeye devam edecek

Avrupa Komisyonu Reform Genel Müdürlüğü Direktör Yardımcısı ve Kıbrıs Çözüm Desteği Birim Başkanı Kjartan Björnsson, çalışmanın tamamlanması nedeniyle, UNDP ile Komite’nin katılımıyla düzenlenen etkinlik öncesinde konuştu ve şunları vurguladı;

“Bu alanlar Kıbrıs’ın zengin kültürel mirasını temsil etmektedir ve geçmiş medeniyetlere saygının bir göstergesi ve gelecek nesiller için kültürel kimliğin bir sembolü olarak onların korunmasını sağlamak herkesin görevidir. Avrupa Birliği sadece anıtların restorasyonunu değil aynı zamanda adadaki toplumlar arasında barış ve uzlaşıyı da desteklemeye devam edecektir”

Khaydarov: Bu çalışma; Kıbrıs’ın paha biçilmez kültürel mirasını korumaya yönelik kararlılığımızın önemli bir işareti

UNDP Kıbrıs Ofisi Başkanı Jakhongir Khaydarov ise söz konusu koruma çalışmalarının tamamlanmasının Kıbrıs’ın paha biçilmez kültürel mirasını korumaya yönelik kararlılıklarında önemli bir başarıya işaret ettiğini söyledi.

Agios Georgios kilisesinin korunmasının önemini vurgulayan Khaydarov, “Bu projeler, gelecek nesillerin refahı için ortak mirasımızı korumanın zorunlu olduğunu göstermektedir” diyerek teşekkür etti.

Tuncay: İş birliğini teşvik edebilmekten gurur duyuyoruz

Kültürel Miras Teknik Komitesi Eşbaşkanı Ali Tuncay ise şunları aktardı;

“Kıbrıs adasından pek çok medeniyet geçmiştir. Bu medeniyetlerin zenginliğinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için korunması ve sürdürülmesiyle ilgili sorumluluğun bilincindeyiz ve böylesine değerli bir çabayla Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında iş birliğini teşvik edebilmekten gurur duyuyoruz.

Kültürel Miras Teknik Komitesi, her iki taraftan uzmanların dahil olduğu işbirliğine dayalı bir yaklaşımın ve kültürel mirasın korunmasının siyasetten arındırılmasının olumlu sonuçlar doğurabileceğini açıkça göstermiştir. Ne kadar çok işbirliği yaparsak o kadar çok başarı öyküsünün ortaya çıkacağına inanıyorum”

Ktoris: Bu çalışma; toplumların anıtlarına yeni bir hayat kazandırma vizyonunu yansıtıyor

Kültürel Miras Teknik Komitesi Eşbaşkanı Dr. Sotos Ktoris ise şunları söyledi;

“Bugün gerçekleşen bu buluşma, Kıbrıs’ın dört bir yanındaki kültürel hazinelerimizi koruma ve yaşatma kararlılığımızın bir başka kanıtıdır. Ardana/Ardahan’da bulunan Agios Georgios kilisesinin koruma çalışmalarının tamamlanması, Teknik Komite’nin ayrım gözetmeksizin adadaki tüm toplumların anıtlarına yeni bir hayat kazandırma vizyonunu yansıtmaktadır.

Bu nedenle, ortak kültürel mirasımızı korumak, ona değer vermek, ondan bir şeyler öğrenmek ve onu barış inşasında bir araç olarak kullanmak için çaba gösterelim çünkü bize ortak insanlığımızı hatırlatan ortak mirasımızdır ve bu da barış arayışımızda çok önemli bir hakikattir”

Agios Georgios kilisesi hakkında;

Agios Georgios kilisesi 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir ve o dönemi yansıtan tipik tonozlu bir kilisedir. Taş duvarlarla inşa edilmiştir; bazı kısımlarında farklı şekillerde taş yapılar, bazı kısımlarında ise yontma taşlar kullanılmıştır. 20. yüzyılın ortalarında batı kısmına kadınlar için beton bir galeri inşa edilmiştir.

Koruma çalışması yapılan her bir alan, hem ardında yatan kültürlerin bir yansıması hem de medeniyetlerin bir kesişme noktasıdır. Kültürel Miras Teknik Komitesi, UNDP ve AB’nin işbirliği sayesinde adanın ortak kültürel mirası korunmaya devam ediyor.

2012 yılından bu yana, ada genelinde 123’ün üzerinde kültürel miras alanında, Kültürel Miras Teknik Komitesi ve UNDP tarafından, Avrupa Birliği’nin sağlamış olduğu toplam 24.915 milyon Euro kaynak sayesinde koruma çalışmaları yapılmış, yapısal olarak desteklenmiş, fiziksel olarak korunmuş veya restore edilmiştir. Kıbrıs’ın dört bir yanındaki kültürel mirasın korunması amacıyla Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin önceliklerini hayata geçirmek için farklı bağışçılar tarafından Komite’ye toplam 35.6 milyon Euro kaynak aktarılmıştır.

Daha fazla bilgi ve basınla ilgili sorular için lütfen UNDP ile iletişime geçiniz:
Gülten İnan, İletişim Asistanı
E-posta: [email protected]
Tel: +357 99 061560/+905488684603
Eleni Panayiotou, İletişim Sorumlusu
E-posta: [email protected]
Tel: +35799368879/+905488684602

Avrupa Birliği 389/2006 sayılı Konsey Tüzüğü’nü temel alarak hazırlanan Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı’nın amacı: Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını destekleyerek, adanın ekonomik entegrasyonuna, iki toplum arasındaki temasların yanı sıra AB ile temasların geliştirilmesine ve (topluluk müktesebatı olarak da bilinen) AB yasalarına uyum hazırlıklarına özel bir vurgu yaparak Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine katkı sunmaktır.

Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki sayfaları ziyaret edin:
Aid Programme for the Turkish Cypriot community (europa.eu)
EU Infopoint on Facebook – http://www.abbilgi.eu/en – http://www.abbilgi.eu/tr/
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)

UNDP, Kıbrıs’ta barış inşa sürecine katkıda bulunmayı, desteklemeyi ve bir dizi güven artırıcı önlem uygulayarak Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

İletişim için: UNDP Cyprus (@UNDPCY) / Twitter | on Facebook | on Instagram|
Kaynaklar: https://www.undp.org/cyprus











Başa dön tuşu