EkonomiKıbrısManşet

Avcıoğlu: Grev kırıcı CTP ile UBP-DP-YDP menfaat ortalığının ortak eseri

Bakanlar Kurulu’nun, uzmanlara göre “imkansız” ve “çok daha pahalı” olduğu belirtilen “kablo ile elektriğin” getirileceğini vaadiyle, geçiş aşamasında yüzde 51’i Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) yüzde 49’u ise AKSA tarafından üretilmek üzere enerji anlaşması yapması için Kıb-tek’e yetki verdiğine dair kararı Resmi Gazete‘de yayımlandı

AKSA ile “alım garantili” 15 yıllık sözleşme için Kıb-tek’e yetki

Resmi Gazete’deki ilgili kararda; AKSA’yla yapılacak anlaşma aylık 125 milyon kilowatt saati (kWs) geçmeyecek ve bu üretim yapılsa da yapılmasa da ödenecek şekilde yani “alım garantili” yapılacak.

Bunun ne anlama geldiğini ise Kıb-tek Yönetim Kurulu eski Asbaşkanlarından, Halkın Partisi (HP) Merkez Yönetim Organı (MYO) Üyesi, Elektrik Mühendisi Yusuf Avcıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yorumladı.

 

Avcıoğlu: Elektriğin yüzde 88’i AKSA, yüzde 10’u güneş enerjisi, yüzde 2’si Kıb-tek tarafından üretilecek

Avcıoğlu, aylık 125 milyon kWs’nin yıllıık 1 buçuk milyar kWs’ye denk geldiğini yani bu 1 buçuk milyar kWs’nin AKSA’dan “alım garantili” şekilde alınabileceğini söyleyerek, Kıb-tek ve AKSA’nın ise toplamda yıllık 1 milyar 700 milyon kWs üretim yaptığını kaydetti.

“Kıb-tek ve AKSA’ya ilaveten de yıllık yaklaşık 160 milyon kWs enerji de güneş enerji sistemlerinden elde ediliyor” diyen Avcıoğlu, kararın aslının şu rakamlara denk geldiğini açıkladı;

Üretimin;

Yüzde 88’i AKSA,
Yüzde 10’u güneş enerjisi,
Yüzde 2’si Kıb-tek tarafından üretilecek.

“CTP ile UBP-DP-YDP menfaat ortalığının ortak eseri”

Avcıoğlu “Kablo ile enterkonnektenin bu denklemdeki oranı nedir? Ben söyleyim koca bir sıfır. Kablo kelimesi sadece AKSA ile sözleşmeyi 15 yıl uzatmaya kamuflaj olarak kullanılıyor. Sözde hukuk yoluyla mücadele edilecek diyerek grev kırıcılık yapan ve eylemleri sona erdirilmesini sağlayan CTP ile UBP-DP-YDP menfaat ortalığının ortak eseri olarak bu topluma bir hediye daha” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu