InstagramKıbrısSürmanşetYaşam

“Şenkul sözünü tutmadı; sermaye halkın hakkını gasp etmeye devam ediyor”

Sivil örgütlenme Beleşe Deniz-Plajlar Halkındır Hareketi, Girne Kaya Palazzo Otel‘in, kamuya ait olan plajdan yurttaşı kovma cürreti gösterdiğini söyleyerek, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul‘la konuya ilişkin yaptıkları görüşmeyi hatırlattı ve Şenkul’un o görüşmede verdiği sözünü tutmasını istedi

“Kaya Palazzo Otel bir kişiyi kıyıdan kovma cüreti gösterdi”

Yazılı açıklama yapan örgüt, son yirmi yıldır artarak devam eden “halkın plajlara erişim” sorununun, idarede bulunan belediye ve hükümetlerin sermayeden yana tercihleri nedeniyle bitmek bilmediğini söyleyerek, sermaye kesimlerinin kamuya ait olan plajları keyfi biçimde düzenlemekten geri durmazken; kontrol ve denetim yapabilme hakkına sahip olup, yaptırım uygulama hakkı olan belediyelerin ne bu duruma engel koyduğunu ne de halkın denize erişim hakkını gasp eden otel sermayesine söz söyleyebildiğini belirtti.

Örgüt açıklamasında, “Artarak devam tüm bu sorunlara geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklendi. Kaya Palazzo Otel bir kişiyi kıyıdan kovma cüreti gösterdi. Evet yanlış okumadınız; Otel sermayesi o kadar pervasızlaştı ki; kamu malı, yani kişiye ait olan yerden o kişiyi kovma cüretini kendinde buldu. Yaşanan bu aymazlığa ilişkin halkın kıyıya erişimini denetlemek ile yetkili ve yükümlü olan Girne Belediyesi’ni derhal göreve davet ediyoruz” dedi.

“Şenkul, ‘ALO 185 İhbar Hattı‘nı devreye sokacağı sözünü vermişti”

Açıklama şöyle devam etti;

“Bahse konu Girne Belediye sınırları içerisinde gerçekleşti; hani ‘ALO 185 İhbar Hattı‘nı taa 4 Nisan 2023 tarihinde Beleşe Deniz Plajlar Halkındır Hareketi’ne faaliyete geçireceğini söyleyen CTP’li Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul’un başkanı olduğu belediye.

Şenkul söz konusu ziyarette, Girne Belediyesi sınırlarında olup, kıyıda bulunan işletmelere kıyıya erişimle ilgili sorun olup olmadığını sorduğunu ve işletmelerden ise herhangi bir soruna ilişkin dönüt almadığını Beleşe Deniz Plajlar Halkındır Hareketi aktivistlerine iletmişti.

Beleşe Deniz Plajlar Halkındır aktivistleri ise Şenkul’a, kendisinin yerel idarenin başında bulunan mülki amir olduğu için haliyle işletmelerin kendisine “Evet biz kıyıya erişime engel olarak suç işliyoruz” demeyeceğini, günlük yaşamda bahse konu işletmelerin halka sıkıntı çıkarıp suç işlediğini hatırlatmıştı.

Şenkul ise eğer işletmeler gerçekten kıyıya erişime engel oluyorsa, Girne Belediyesi ALO 185 İhbar Hattı’nın; kıyıya erişim ve plajlardaki hizmet ücretleri ile ilgili yaşanan sıkıntılar konusunda da Belediye’nin resmi hesaplarından en kısa sürede duyurularak, devreye sokulacağının sözünü vermişti.

“Şenkul verdiği sözü yerine getirmedi; sermaye halkın hakkını gasp etmeye ve suç işlemeye devam ediyor”

Ancak aradan geçen sürede herhangi bir somut adım atılmadı. Dahası, 3 Mayıs tarihine kadar Şenkul tarafından verilen sözün yerine getirilmesini bekleyen Beleşe Deniz Plajlar Halkındır aktivistleri, Şenkul tarafından verilen sözün yerine getirilmemesi üzerine başka bir konuyu temel alan bir basın açıklamasında verilen söze atıfta bulunarak hatırlatma bulunmuştu.

Hatırlatma üzerine aktivistlerimize sosyal medya üzerinden ulaşan CTP’li Şenkul, verdiği sözü yerine getireceğini bir kez daha tekrarlamıştı. Ancak sözü verilen ihbar hattı bugün 18 Temmuz günü dahi yerine getirilmezken, otel sermayesi halkın hakkını gasp etmeye ve suç işlemeye devam ediyor.

“Şenkul’u yükümlülüğünü yerine getirmeye davet ediyoruz”

Oysa Şenkul vermiş olduğu sözü tutmuş olsaydı Girne Belediye sınırlarında bulunan işletmeler bu cüreti göstermek için bir kez daha düşünmek durumunda kalacaklardı.

CTP’li Girne Belediyesi Murat Şenkul’u Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası’nın kendisine verdiği yetkiyi kullanmaya, yükümlülüğü yerine getirmeye davet ediyoruz. Kıyıya erişim ile ilgili sorunları ve plaj hizmetleri için alınan ücretleri derhal denetleyin. Sermayenin değil halkın çıkarlarını koruyun. Çünkü plajlar halkındır sermayenin değil!











Başa dön tuşu