EkonomiInstagramKıbrısManşet

Ersoy: Gelmiş geçmiş bütün hükümet edenler; elektrik kesintilerinin ortağıdır

Bağımsızlık Yolu Parti Meclis Üyeleri Umut Ersoy, Mustafa Keleşzade ve Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç -Sen) Genel Sekreteri Ali Şahin, Emeğin Gündemi programına katılarak “zamlar, asgari ücret ve halkın hakları” konularını irdelediler

Ersoy: Enflasyon sermayenin daha fazla kâr yapma arzusunun sonucu

Emek maliyetinin artmasının küçük bir enflasyonist etki yaratabileceğini söyleyen Bağımsızlık Yolu Parti Meclisi Üyesi Ersoy, ancak enflasyonun sebebinin sadece bu olmadığını belirtti.

Ersoy, akaryakıt, elektrik ve ham madde fiyatları artığı zaman özellikle liberal kesimin enflasyon konusunu dillendirmemesi, asgari ücretin artmasıyla enflasyondan bahsetmeleri, bu konun arkasında ideolojik sebeplerin olabileceğini düşündürmektedir dedi. Ersoy, ortada iktisadi bir yalanın varlığına dikkat çekerek, asgari ücretin artmasıyla zamlar gelecek görüşünün yalandan ibaret olduğunu vurguladı.

Asgari ücret artmazken zamların geldiğini söyleyen Ersoy, içinde bulunduğumuz enflasyonist dalganın sermayenin daha fazla kar yapma arzusunun bir sonucu olduğunu aktardı.

“TC elçisinde had kalmadı”

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesi ile ilgili açıklamasına değinen Ersoy, Feyzioğlu’nun Başbakanlık koltuğunda Ünal Üstel değil de sanki kendi oturuyormuş gibi rahat bir açıklama yaptığından bahsetti.

Ersoy, buna haddini aşmak denilemeyeceğini, Feyzioğlu’nda had kalmadığını söyledi.

“Gelmiş geçmiş bütün hükümet edenler; elektrik kesintilerinin ortağıdır”

Her elektrik kesildiğine sadece şikayet etmekle mevcut yapısal sorunun dönüşmediğini belirten Ersoy, elektrikler neden kesiliyor, önüne nasıl geçebiliriz bunu sorgulamamız gerekiyor ifadelerini kullandı. Belirli bir politikanın sonucu olarak bu noktadayız diyen Ersoy, bu politikayı değiştirmediğimiz sürece de elektrik kesintilerinin artarak devam edeceğine vurgu yaptı.

Ersoy, 2012’deki Aksa ile ilgili çıkan Sayıştaylık raporunda, kendi kamusal santrallerimize yatırım yapmayıp kamu – özel ortaklığıyla devam edilirse enerji arz güvenliğinin tehlikeye gireceği belirtilmişti dedi. Bugün yaşanan elektrik sorununun bilerek ve isteyerek bu noktaya getirildiğini belirten Ersoy, gelmiş geçmiş bütün hükümet edenler bu elektrik kesintilerinin ortağıdır dedi.

Bağımsızlık Yolu’nun bu konudaki önerisini de anlatan Ersoy, Aksa’nın sözleşmesinin feshedilmesini ve Kıb-tek’in özerkleştirilmesini savunduklarını ifade etti. Ersoy ayrıca, kamusal perspektifle akaryakıttan çıkıp güneş, rüzgar, deniz ve çöp gibi farklı enerji türlerinden enerji üreterek Kıb-tek’e yatırım yapılması gerektiğini de savunduklarını ekledi.

Keleşzade: Emekçinin maaşı ne kadar az artarsa sermaye o kadar çok kâr yapar

Toplumda asgari ücretin artışıyla yapılan zamlarla birlikte enflasyonun da arttığı görüşünün hakim olduğunu belirten Bağımsızlık Yolu Parti Meclisi Üyesi Mustafa Keleşzade, Türkiye’de yapılan bir araştırmayı referans göstererek bu görüşün karşılığının istatiksel verilerde bulunmadığına dikkat çekti.

Burada emekçinin alım gücünün önem taşıdığını anlatan Keleşzade, karını arttırmak isteyen kesimlerin bu argümanı kullandığını söyledi. Keleşzade, emekçinin maaşı ne kadar az artarsa sermayedarın karı o kadar çok artar ifadelerini kullandı. Bağımsızlık Yolu’nun asgari ücretle ilgili önerisine değinen Keleşzade, asgari ücretin en düşük kamu maaşına eşitlenmesini ve hayat pahalılığı ödeneğinin de asgari ücrete yansıyacak şekilde altı aydan 2 aya çekilmesini savunduklarını söyledi.

“TC elçisi devlet kurumları adına konuşacak kadar pervasızlaştı”

Metin Feyzioğlu’nun hükümete seslenmek gibi bir amaç gütmediğini kendisinin yönetir pozisyonunda konuştuğunu belirten Keleşzade, bundan rahatsız olacak olanların en çok kktc’yi yaşatmak isteyenlerin olması gerektiğini anlattı. kktc’yi yaşatacağız diyenlerin gerçekte böyle bir niyetleri olmadığını, sadece kendi çıkarlarını korumaya çalıştıkları için bu söylemlerden rahatsızlık duymayacaklarını da belirtti.

Keleşzade, Bağımsızlık Yolu’nun yıllardır söylediği Kıbrıslı Türklerin kendi iradesine sahip olması ve bu memleket bizim biz yönetelim taleplerinin ne kadar haklı bir talep olduğunun ortaya çıktığını anlattı.

TC Elçisi devlet kurumları adına konuşacak kadar pervasızlaşmışsa kurumlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor diyen Keleşzade, niyetlerini iyice bozduklarının göstergesi olduğunu belirtti.

“Enerjide yaşanan sorunu Kıb-tek’i özelleştirerek çözemeyiz”

Keleşzade, elektrikte yaşanan sorunun özelleştirerek çözülebilecek bir sorun olmadığını söyledi. Hâlihazırda özelleştirilmiş elektriğin sorununu yaşıyoruz diyen Keleşzade, kullandığımız elektriğin çoğunun Aksa’dan alındığını belirtti.

Aksa’nın devletleştirilmesi ile ilgili Bağımsızlık Yolu’nun yasa hazırladığını hatırlatan Keleşzade, özelleştirelim de kurtulalım değil, kamulaştıralım da kurtulalım şeklinde konuştu.

Şahin: Asgari ücret arttırılacağı zaman enflasyon konusu gündeme getiriliyor

Güç-Sen Genel Sekreteri Ali Şahin, asgari ücret artışı yapılacağı zaman enflasyon konusun gündeme getirildiğine dikkat çekti. Adını koymamız gerekirse bunun ideolojik hegemonya kurma çalışması olduğunu söyleyen Şahin, burada da büyük oranda başarı sağladıklarını belirtti.

İşletme karlarının kutsal değer gibi sabit kalacağı ya da sadece yukarıya doğru değişkenlik gösterebileceği bir kural varmış gibi davranıldığını anlatan Şahin, işletmenin kar yapabilmesi için emekçinin gelirinin minimumda olması gerektiğini bunun da halkın çıkarına olmadığını aktardı.

Bağımsızlık Yolu
Basın Ofisi











Başa dön tuşu