EkonomiInstagramKıbrısManşet

Yarkıner: Elektrikler “çatır çatır” kesilirken, AKSA’ya “çatır çatır” 30 milyon dolar kira ödüyoruz




Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, mevcut kurulu güç ile ülkenin enerji ihtiyacının karşılanabileceğini söyleyerek, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı‘nın bununla ilgili her rakam söylediğinde hayretler içinde kaldıklarını belirtti

Yarkıner: Elektrikler “çatır çatır” kesilirken, AKSA’ya “çatır çatır” 30 milyon dolar kira ödüyoruz

Oda adına yazılı açıklama yapan Yarkıner, ülkede elektriklerin “çatır çatır” kesildiğini ve toplumun her sene AKSA’ya “çatır çatır” 30 milyon dolar kira ödediğini belirterek, kirası toplumca ödenilen santrallerin bugün itibarı ile toplam maliyetinin 32-40 milyon dolar değerinde olduğunu kaydetti.

Yarkıner, “Yani yeni imzalanan sözleşme ile 15 yıl, her yıl yatırım maliyetine eşit kira ödeyerek ihtiyaç duyacağımız elektriği de ihtiyaç duyduğumuz zamanda ve miktarda alamayacağız ve bunu da ülkeyi yönetenler bir başarı öyküsü gibi anlatıyorlar” dedi.

“KKTC halkının hunharca, vahşice sömürülmesine göz yumuluyor”

Yarkıner şöyle devam etti;

“Kendi halkının ve ülkesinin menfaatini bu kadar göz ardı ederek bir özel şirkete vahşi menfaat sağlayan ve adı hükümet olan herhangi bir oluşumun emsali yoktur.

KKTC halkının hunharca, vahşice sömürülmesine göz yumuluyor.

“Arıklı rakamları her kullandığında hayretler içinde kalıyoruz”

Ercan’da da elektrikler kesiliyor. Bunun gerekçesi olarak Sayın Erhan Arıklı açıklıyor, nedeni 280 MW kapasite ve ihtiyaç 350 MW diyor.

Sayın Erhan Arıklı rakamları her kullandığında hayretler içinde kalıyoruz. Bu açıklama ilk değil. Daha önce de AKSA‘dan alınan enerjinin ve kira bedelinin açıklamasını yapmıştı, rakamların ne anlama geldiğinin farkında olmadan.

Yine AKSA için ihale yasası değişikliği savunulurken Enerji Bakanı da kurulu gücün 280 MW olduğunu söylemişti.

Bu bilgiyi kendilerine kim veriyor yanlış bilgilendirme neden yapılıyor?

Kablo safsatasından istifade edilerek Kıb-tek‘e yatırım engellensin ve AKSA Kazanç kapısı devam etsin diye mi bu yanlış bilgiler veriliyor. Bu yanlış bilgilere neden bu Bakanlar, hükümet edenler itibar ediyor?

Doğruyu ve yanlışı bu yönetenler değerlendiremiyor mu?

“Mevcut kurulu güç ile ihtiyaç karşılanabilir durumdadır”

Ülkede fosil yakıtlı santral kurulu gücü 458 MW elektriklerin bazı bölgelerde kesik olduğu 24 Temmuz 2023 tarihinde saat 11.00’da solar gücü 106 MW Saat toplam hizmete amade olması gereken kurulu güç 564 MW Peak değer 2 saat süreli 350 MW/Saat.

Yani ihtiyaç duyulan tüketim için kurulu güç yeterli hemde dünya standartlarının üzerinde mevcut kurulu güç ile ihtiyaç karşılanabilir durumdadır.

Kapasite yetersiz değil, yönetebilme, planlama ve şeffaf usullerle hizmet edebilme kabiliyeti yetersizdir. Çok üzücü, bir devletin enerji yönetiminden sorumlu olanlar;

– Bu bilgi ile mi Kıb-tek’i yönettiler ve yönetiyorlar?

– Bu bilgiyi kendilerine kim veriyor?

– Bu bilgiyi verenlerin AKSA ile ilişkisi var mı?

İhale yasasındaki değişiklik için de bu bilgiden istifade edilmişti. Devleti yönetenler bu kadar hata ile alınan kararlar sonucunda ülkeyi karanlığa sürüklüyorlar.

Meclis tartışmalarında enerjiden sorumlu Sayın Bakan da, Sayın Erhan Arıklı da 280 MW Kurulu güç olduğunu savunmuşlardı ve ihtiyacın 350’nin de çok üzerinde olacağını iddia etmişlerdi. Muhalefet de bu bilgilerin doğru olmadığını ısrarla anlatmıştı.

“Böyle bir belge var mı yok mu?”

Bu tartışmadan bile ders alıp doğru mu yanlış mı bu bilgiler diye araştırmadılar, bu kadar ciddi bir konu ve muhalefetin bu iddialarını kulak arkası ettiler. KKTC başsız bir vücut gibi.

Durum vahim; dedikleri doğru bile olsa günde 2 saat eksilen kapasite ihtiyacı için AKSA ile sözleşme yapılmasına hangi teknik rapora istinaden karar alindi: Böyle bir rapor varsa paylaşılmalı.

Sağlıklı bir mühendis böyle bir rapor imzalamaz. Senenin sadece iki ayında ortaya çıkan peak değer için hangi mühendis yıllık 30 milyon dolar bedel ile AKSA ile sözleşme yapılmasını onayladı? Böyle bir belge var mı yok mu?

Peki, senede sadece 2 ayda 2 veya 3 gün için yaşanan 350 MW/Saat olduğu belirtilen peak değer için imzalanan sözleşmenin alım garantisi ayni mi yıllık kira bedeli fizible mı?

Bunun fizible olduğunu teyit eden ekonomist raporu var mı?

KTMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak bu ihtiyaç için bu kira sözleşmesinin uyumlu olmadığını, bu nedenle kamusal zarara rağmen AKSA kazancı için fahiş bir bedel ile sözleşme yapıldığı kanaatindeyiz, nedenini Kıb-tek’i yönetenler bir gün mutlaka açıklamak zorunda kalacaklar.

Havaalanı KKTC için bilinmeyen bir tesistir. Henüz KKTC’nin malı değildir.

Havaalanları güvenlik açısından son derece katı uluslararası regülasyonlara tabidir. Sayın Bakan çıkıp mesnetsiz bilgiler vermek yerine havaalanının donanımının yeterli güvenlikte olduğunu belgelemeli, teknik taahhüt ve uygunluk belgelerini halka sunmalıdır”









Başa dön tuşu