InstagramKıbrısManşetSiyaset

Altun: Mağusalı; başka DAÜ yok, üniversitene sahip çık! 






Doğu Akdeniz Üniversitesi Personel Sendikası (DAÜ-PER-SEN) Başkanı Erdal Altun, gelmiş geçmiş hükümetler tarafından mali krizlere sürüklenen, işlerine gelince “Vakıf” gelmeyince “devlet” üniversitesi olarak kabul edilen ve siyasiler tarafından “Arpalık” olarak görülen DAÜ’ye, hükümet tarafından sunulan ve “maaş kesintilerini” öngören “dayatma protokole” geçit vermeyeceklerini söyledi

Altun: Hükümetler DAÜ’yü “arpalık” olarak kullandı ve mali krizlere sebebiyet verdi

Sendika adına yazılı açıklama yapan Altun, kamuoyu önünde aylardır DAÜ’nün haksız şekilde eleştirildiğini söyleyerek, bir “devlet” üniversitesi olmasına rağmen, DAÜ’ye devlet bütçesinin yüzde biri kadar bile katkı yapmayan gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin DAÜ’yü kendi menfaatlerine olduğu zaman “Arpalık” olarak kullandığını ve krizlere sebebiyet verdiğini söyledi.

Altun, “Kağıt üstünde ‘Devlet-Vakıf Üniversitesi’ olarak belirtilen DAÜ, hükümetlerin işlerine geldiğinde Vakıf, işlerine geldiğinde devlet üniversitesi olarak kullanılmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler düşük harç öderken, Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen öğrencilerimizin yüzde 75’i de bursludur. Yani tek net gelir, yabancı öğrenci üzerindendir. Devlet aradaki farkı sübvansiye etmemektedir. Peki, bu aradaki farkı çalışan emekçi mi ödeyecektir?” diye sordu.

“Devletten hiçbir yardım alamayan üniversitemizin mali krize sürüklendi”

Altun açıklamasına şöyle devam etti;

“Üniversitemiz kaliteli öğretim üyeleri, yetkin yönetsel personeli ile bilinmektedir. Bunun yanında KKTC çapında birinci, Türkiye Cumhuriyeti sıralamasında ikinci olan bilim yuvası üniversitemiz bu haksız eleştirileri hak etmemektedir.

Uzun bir pandemi dönemi olan Covid-19 etkileri erken unutuldu. Sadece kendi öğrencisine değil; adada ikamet eden ve destek isteyen tüm bireylere gözü gibi bakan üniversitemiz süreci başarı ile tamamladı.

Ancak; Ukrayna Rusya savaşının dövizdeki etkileri, yaşanan yıkıcı depremdeki kayıplar ve en önemlisi bunların yarattığı hiperenflasyon sonucunda devletten hiçbir yardım alamayan üniversitemizin mali krize sürüklendiği aşikarken, yardım eli uzatan ve bu süreci de başarı ile ilerletmemiz için destek olan birilerini yanında bulamıyor.

“DAÜ’de maaşlarının genel ortalaması 15 bin TL ile 35 bin TL (kıdemli) arasındadır, yoksulluk sınırı ise 34 bin TL’dir”

Diğer bazı kurumlara milyarlarca lira dış borçlanma izni verilirken, üniversitemize engel konulmaktadır.

Sorunu taşıdığımız hükümet yetkilileri, tüm yasal süreçleri bilmelerine rağmen maaşlardan kesinti
yapılmasının çözüm olacağını ifade etmektedirler.

DAÜ PER-SEN yönetsel, işçi ve memuru temsil eden yetkili bir sendikadır. Buradan halkımıza net bilgiler veriyorum; DAÜ’de maaşlarının genel ortalaması 15 bin TL ile 35 bin TL (kıdemli) arasındadır.

“Önümüze dayatma protokol sunuldu, sendikamız bu uygulamaya geçit vermeyecek”

Ülkemizde yoksulluk sınırı ise 34 bin TL’dir. Önümüze birkaç gün önce dayatma bir protokol konulmuştur. Yapısal değişiklikler yanında, maaşlara HP verilmemesi, 13 maaşın 4 yıl ödenmemesi vs. bu protokolde yer almaktadır.

Yoksulluk sınırı altındaki bu maaşlara HP verilmemesi, bel bağladıkları 13. maaşın 4 yıllığını durdurulması vicdansızlıktır. Sendikamız bu uygulamaya geçit vermeyecektir. Her türlü eylem, hukuki işlem haklarımızı saklı tutarak hükümeti ve Vakıf Yöneticiler Kurulu’nu bu yanlıştan dönmeye davet ederiz.

Mağusa’da başka DAÜ yok, üniversitene sahip çık!











Başa dön tuşu