InstagramKıbrısManşetSiyaset

Miçotakis: Atina, BMGK kararları çerçevesinde federasyonu talep etmeye devam ediyor


Kıbrıs‘a gelen ve güneyde temaslarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Kıbrıs sorununa özüm bulmanın tek yolunun Birleşmiş Milletler (BM) müzakereleri himayesinde müzakerelere başlamak olduğunu vurguladı

Miçotakis: Atina, BMGK kararları çerçevesinde federasyonu talep etmeye devam ediyor

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis‘le, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Mitsotakis, Yunanistan’ın hâlâ kendisini savunma amaçlı olarak koruduğunu, diplomatik olarak güçlendiğini, jeopolitik olarak yükseldiğini ve en önemli kaygısının, “Kıbrıs’ta işgal, Kıbrıs sorununa kesin, adil ve sürdürülebilir çözüm ile sona ermesi” olduğunu belirtti.

Atina ve Lefkoşa’nın, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği düzeyinde tam bir koordinasyon içinde Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde adil, sürdürülebilir ve karşılıklı olarak kabul edilebilir iki bölgeli, iki toplumlu bir Federasyon çözümü talep etmeye devam ettiğini vurguladı.

RIK’in haberine göre Mitsotakis, BM Güvenlik Konseyinin, 21. yüzyılda bağımsız bir ülkede bu kanayan yaranın açık kalamayacağını söyleyen Başbakan Mitsotakis, “bir Avrupa Birliği üye ülkesinde ne işgal ordusunun varlığına ne de modası geçmiş garanti sistemine müsamaha gösterileceğini” belirtti.

Hristodudilis: Miçotakis ile enerji ve göçmenlik konularını da ele aldık

Hristodulidis ise 11 ve 12 Ekim tarihlerinde, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında kurumsallaşmış hükümetler arası işbirliği organının kurulması için ilk ikili toplantının yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yanı sıra Kıbrıs sorununa ilişkin Avrupa-Türkiye meselelerinin ve Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin ele alındığı Yunanistan Başbakanı ile yapıcı bir görüşme yaptıklarını söyledi. Kıbrıs Sorunuyla ilgili müzakereleri yeniden başlatma çabalarına ilişkin gelişmeler, enerji ve göçmenlik konularının da ele alındığını sözlerine ekledi.

Hristodulidis, Kyriakos Mitsotakis’in sıcak teşekkürlerini dile getirdiği bir girişim olan Rodos’ta çıkan yıkıcı yangınların ardından Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yeniden ağaçlandırmanın tüm masraflarını karşılayacağını duyurdu.











Başa dön tuşu