InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

İşte yıl yıl yaşanan iş cinayetleri, dönemin hükümetleri, Bakanları, görev süreleri…

2019’da başlayan Ulusal Birlik Partisi‘nin (UBP) büyük ortağı olduğu koalisyon hükümetleri furyasında, şu ana kadar tam 21 emekçi iş cinayetlerine kurban gitti. Bu sürede Çalışma Bakanlığı koltuğuna oturan 5 UBP’li Bakan’dan hiçbiri hesap vermedi, yargılanmadı, muhalefet baskısına uğramadı, istifa etmedi, işverenlere de caydırıcı yaptırımlar uygulanmadı, hepsi tutuksuz yargılandı… Cinayete kurban gidenlerin çoğu, büyük umutlarla çalışma geldikleri Kıbrıs’ın kuzeyinden memleketlerine tabutlarla döndü…

Aileler hesap soramadı, muhalefet peşine düşmedi

Yıllar içinde adeta bir işçi mezarlığına dönen Kıbrıs‘ın kuzeyine çalışmaya gelen birçok yabancı emekçi, bir umutla geldikleri ülkeden memleketlerine tabutlarıyla gönderildi.

Çoğunun 3. dünya ülkesi denilen yerlerden geldiği cinayet kurbanlarının aileleri de gerek mesafe gerek dil eksikliği gerekse maddi sıkıntılar nedeniyle kaybettikleri canların peşine düşemedi, adaya gelip hesap soramadı.

Muhalefetin de işin peşine düşmemesiyle, bu durum Bakanlık koltuklarında oturanlara da hükümet edenlere de güçlü bir “hesap vermezlik” hissi verdi, bir cinayet daha olmaması için kimse kılını dahi kıpırdatmadı.

Alınmayan önlemler, yetersiz denetimler ve çocuk işçilerin dahi olduğu kabarık cinayet listesi

Güvenlik önlemlerinin olmadığı, denetimlerin yapılmadığı iş yerlerinde; son 3 buçuk yılda 21 emekçi cinayete kurban gitti, 8 emekçi ağır yaralandı.

Basına yansıyan ve polisin verdiği bilgilere göre; ölenlerin 9’u 3. dünya ülkesi, 10’u TC, 2’si ise KKTC vatandaşıydı.

Biri 15 yaşında çocuk işçi, biri de 19 yaşında olan katledilen emekçilerin içinde, henüz 20’li yaşlarının başında olanlar da vardı, emeklilikleri yaşamak yerine çalışmak zorunda oldukları 60’lı yaşlarını aşanlar da…

İkisi 3’er kez revize edilen 4 UBP hükümeti, 5 UBP’li Çalışma Bakanı 

Bu yıllar içindeyse iktidarda(!) hep UBP’nin büyük ortağı olduğu koalisyon hükümetleri, Çalışma Bakanlığı koltuğunda da yine hep UBP’liler vardı.

Sırasıyla; Ersin Tatar Hükümeti (Mayıs 2019-Aralık 2020), Ersan Saner Hükümeti (Aralık 2020-Kasım 2021-3 revize), Faiz Sucuoğlu Hükümeti (Kasım 2021-Mayıs 2020-3 revize) ve Ünal Üstel Hükümetlerinin (Mayıs 2022-Günümüz-3 revize) kurulduğu bu süreçte, Çalışma Bakanlığı koltuğunda ise sırasıyla şu isimler oturdu;

-Faiz Sucuoğlu (8 ay) 
-Koral Çağman (13 ay)
-Fikri Ataoğlu (1 ay)
-Oğuzhan Hasipoğlu (1 ay) 
-Hasan Taçoy (17 ay-günümüz) 

Bu isimlerden Sucuoğlu UBP Milletvekili, Fikri Ataoğlu Turizm ve Çevre Bakanı, Oğuzhan Hasipoğlu UBP Milletvekili ve Hasan Taçoy da Çalışma Bakanı olarak hala Meclis‘te yer alıyor, Ersin Tatar ve Ünal Üstel ise Ankara tarafından atandıkları Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koltuklarında oturuyor.

Hasan Taçoy ve Faiz Sucuoğlu ise bu sıralar; yakında yapılması beklenen UBP Genel Başkanlığı seçimleri için kulis ve hesap-kitap yapmakla meşgul.

Her yıl yükseldi, dur diyen olmadı, kimse koltuğundan kalkmadı, hesap vermedi

Yıllara göre işçi cinayetleri ve yaralanmaların dağılımı ise şöyle;

-2020 yılında; 2 işçi hayatını kaybetti, 3 işçi ağır yaralandı,
-2021 yılında; 5 işçi hayatını kaybetti, 2 işçi ağır yaralandı,
-2022 yılında; 8 işçi hayatını kaybetti, 3 işçi ağır yaralandı,
-2023 yılının Ağustos ayı itibariyle; 6 işçi hayatını kaybetti.

Cinayete kurban giden, çocukları annesiz-babasız, eşleri de yalnız kalan işçilerin isimleri ise iki satır olarak haberlerde yer aldı ve unutuldu

2020

7 Eylül 2020: Lefkoşa “Pandemi Hastanesi” inşaatında çalışan 60 yaşındaki işçi Şerif Sami hayatını kaybetti. Kamyon aracın altında kaldığı söylenen işçinin olay yerinde yaşamını kaybettiği açıklandı.

14 Kasım 2020 (Ağır yaralandı): Lefkoşa’da Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Çıralı Plastik isimli iş yerinde çalışan 32 yaşındaki Nasir Younas Masih, kesim makinesinin giyotin kısmına sağ el baş parmağının kaptırarak ağır yaralandı

14 Kasım 2020 (Ağır yaralandı): Demirhan’da 50 yaşındaki Mehmet Kar, spiral makinesi ile kalıp tahtasını kestiği sırada makinenin kontrolünü kaybetmesi sonucu sol diz kısmı ve sol göğüs kısmından ağır yaralandı.

26 Kasım 2020 (Ağır yaralandı): Girne’de inşaatta çalışan 48 yaşındaki Amangeldi Taganov, iskelede yükleme işi yaptığı sırada, bodruma açılan havalandırma boşluğu üzerindeki tahtayı almaya çalışırken dengesini kaybedip 3 metre yükseklikten beton zemine düştü, ağır yaralandı.

23 Aralık 2020: 22 Aralık’ta çalıştığı inşaatta 8 metre yüksekten düşen 19 yaşındaki Şemsettin Bayraktar, yaşam mücadelesini kaybetti.

2021

12 Ocak 2021 (Ağır yaralandı): Alsancak’ta meydana gelen olayda, 3 metre yükseklikten düşen emekçi Gürkan Özbirim ağır yaralandı.

2 Ocak 2021 (Ağır yaralandı): Lefkoşa’da inşaatı devam eden bir binada çalışan 23 yaşındaki Ali Hacı Yusuf, zemin katta bulunan iskele üzerinden düşerek ağır yaralandı.

15 Haziran 2021: Tuzla’da 10 Mayıs’ta meydana gelen olayda, izolasyon döşemekte olduğu sırada dengesini kaybederek yüksekten düşen 46 yaşındaki Nowab Miah, 15 Haziran’da hayatını kaybetti.

08 Temmuz 2021: 15 yaşındaki çocuk işçi Mahmut Gül, Güzelyurt’ta çalıştığı bir makinistte, üstüne araba motoru düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

18 Temmuz 2021: Mağusa Limanı’nda gemiyi bağlamaya çalışan Kadir Teke isimli işçi, çelik halatın savrulması sonucu hayatını kaybetti.

23 Ağustos 2021: Alsancak’ta 7 Ağustos tarihinde çalıştığı inşaatta tuğla ördüğü sırada dengesini kaybederek düşen ve ağır yaralan 29 yaşındaki Waqar Younas hayatını kaybetti.

07 Ekim 2021: Mağusa‘da bir mermer fabrikasında yaşanan iş cinayetinde, mermerlerin altında kalan 21 yaşındaki Mehmet Ali Bodaloğlu hayatını kaybetti.

2022

04 Nisan 2022: Mağusa’da, bir apartmanın damında güneş panelinin iç kısmını boyadığı sırada damdan düşen 65 yaşındaki Cemil Bulut hayatını kaybetti.

04 Nisan 2022: Alsancak’ta Merit otellerine ait otel inşaatında çalıştığı sırada tavandan geçmekte olan boruların arasına sıkışan 33 yaşındaki Hüseyin Konukçu hayatını kaybetti.

22 Mayıs 2022: Güzelyurt’ta Kalyoncu Narenciye Fabrikası’nda çalıştığı sırada portakal yüklü forklift aracın çarptığı 69 yaşındaki Fatma Taşçı hayatını kaybetti.

01 Haziran 2022: 37 yaşındaki Mustafa Kocabaşoğlu, kepçe ile çalıştığı sırada taş duvarın yıkılması sonucu 6 metre derinliğe düşerek hayatını kaybetti.

11 Ağustos 2022: İskele’de meydana gelen iş cinayetinde 44 yaşındaki Şirin Uçkun hayatını kaybetti.

21 Ağustos 2022 (Ağır yaralandı): Alayköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir inşaatta çalışan 42 yaşındaki emekçi Uğur Gün, hilti ile yıkılmak istenen duvarın altında kalarak ağır yaralandı.

25 Ağustos 2022 (Ağır yaralandı): Alsancak’taki bir inşaatta, sorumlu Mühendis olarak görev yapan 58 yaşındaki Kadriye Balemen, inşaatta bulunduğu sırada 3 metre yükseklikten düşerek ağır yaralandı.

13 Eylül 2022 (Ağır yaralandı): Esentepe’de bir inşaatta alçı işi yapan 50 yaşındaki emekçi Mustafa Sapan, yeterli önlemler alınmadığı için 2.70 metre yükseklikten beton zemine düşerek ağır yaralandı.

20 Ekim 2022: İskele’de Döveç Construction’a ait olan şantiyede meydana gelen iş cinayetinde 22 yaşındaki emekçi Erdem Ovalı hayatını kaybetti.

25 Ekim 2022: Alayköy Sanayi Bölgesi’nde 18 Ekim’de özel bir şirkete ait depoda kaynak yaparken 3 buçuk metre yükseklikten beton zemine düşerek ağır yaralanan 64 yaşındaki emekçi Adnan Özer hayatını kaybetti.

15 Kasım 2022: 2 Kasım 2022 tarihinde Hamitköy’deki bir ambarda çalıştığı sırada, raylı bagaj kapısının aşağıya doğru kapanması sonucu boyun kısmına düşmesiyle ağır şekilde yaralanan Rao Adnan Saleem hayatını kaybetti.

2023

26 Şubat 2023: Pasaköy’de, Ağıllar bölgesinde bulunan ve polis tarafından adı M.Ş olarak açıklanan kişiye ait bir ağılda çalışan 27 yaşındaki Ali Mohsin iş cinayetine kurban gitti.

01 Mayıs 2023: Ağırdağ’da dün öğlen saatlerinde meydana gelen iş cinayetinde; 50 yaşındaki emekçi Sunnatiollo Rustamow, traktörün, çalıştırdığı balyaları parçalamak için kullanılan çalışır durumdaki vagon içinden, muhtemelen balyaların iplerini çıkarmaya çalıştığı sırada vagon içine düştü, hayatın kaybetti.

1 Ağustos 2023: İskele’de bulunan Caesar Resort’ta çifte işçi cinayeti yaşandı. Sitedeki kötü koku nedeniyle, 3 metrelik “kirli su atık toplama havuzu“na kontrole inen ve gaz maskeleri olmadığı belirtilen işçiler 41 yaşındaki Mohammad Şhayeste ve 33 yaşındaki Mohamad Aghjeloo, soludukları zehirli gazlar nedeniyle hayatlarını kaybetti.

4 Ağustos 2023: Balıkesir Ağıllar bölgesindeki işçi evinde (lojman) kalan 43 yaşındaki yabancı işçi Mohammad Bashır kaldığı işçi evinde ölü bulunurken, 32 yaşındaki Mohammad Asım Khan da aynı işçi evinde baygın bulunarak hastaneye kaldırıldıktan sonra yaşamını yitirdi.











Başa dön tuşu