EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Duyuru yok ama İçişleri Bakanlığı’nda “kırsal kesim arazisi” başvuru yoğunluğu var!






Dağıtıldığı her dönemde “torpil, kayırma, haksızlık ve peşkeş” iddialarıyla gündeme gelen kırsal kesim arazileri için, Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayının konuşulduğu bu günlerde, herhangi bir duyuru yapılmadan sessiz sedasız başvuru kabul edilmeye başlandı ancak herkes için değil…

Muhtarlıklar ve İçişleri Bakanlığı’nın üçüncü katında “kırsal kesim arazisi” başvuru yoğunluğu!

Bugünlerde Muhtarlıklar ve İçişleri Bakanlığı’nın üçüncü katında “kırsal kesim arazisi” başvurusu için gelenler nedeniyle ciddi bir yoğunluk yaşanıyor.

Ancak başvuruların başladığına dair ne Bakanlık’tan resmi bir duyuru var ne de Muhtarlıklara giden bir bildirim.

Buna rağmen yaşanan yoğunluk dikkat çekerken, başvuruların bazılarının alınıp bazılarının alınmaması da bir başka şaibeli durumu oluşturuyor.

Kırsal kesim arazilerinin yasaya göre başlıca dağıtılma amacı; kırsalda yaşayan gençlerin maddi zorluklar nedeniyle ülkelerinden göç etmesini, anne baba evinde yaşamak zorunda kalmasını engellemek, kendi hayatlarını kurmalarına yardımcı olmak, kendi bölgelerinde kalarak, evlerini bu araziler üzerinde yapabilmelerine olanak sağlamak.

Tabi sosyal konut projeleri yapmak ve çağa uygun başka projeler üretmek yerine hala arazi dağıtmanın ne kadar etik ve ahlaki olduğu soruları da bir başka tartışma konusu.

Hükümet partilerinin üyeleri çocukları için sıraya girdi

Gazetemizin geçtiğimiz hafta boyunca takip ettiği süreçte; başta UBP’liler olmak üzere, yoğunluklu olarak hükümeti oluşturan diğer küçük iki parti Demokrat Partili (DP) ve Yeniden Doğuş Partililerin (YDP) tanınmış simalarının ve bazı sendika başkanlarının başvuru yaptığı gözlemlenirken, haberi duyan birçok vatandaş da başvuru yapmak istedi.

Yurt dışında yaşayan, çalışan ya da okuyan ya da Kıbrıs’ın kuzeyinde olan ancak kırsalda değil ilçe merkezlerinde yaşayan çocukları için kırsal kesim arazisine başvuran partililerin sayısı oldukça yüksek.

Daha önceki birçok kırsal kesim arazi dağıtımında da bölgeli olmayan, artık bölgede yaşamayan ya da anne ve babadan kalan mal varlıkları olan yani kısacası ihtiyaçlı olmayan kişilere öncelik verildiği tartışmaları yaşanmıştı.

Belli ki bu dağıtımda da durum değişmeyecek.

Partililerin başvurularına anında kabul, vatandaşa zorluk!

Normal şartlarda yetki verilen Muhtarlıklara yapılması gereken başvurular, geçtiğimiz hafta boyunca Bakanlıklara yapıldı.

Gazetemizin gözlemlediği bir başka ilginç nokta da partililerin başvurularının, “eksik evraka” rağmen hemen kabul edilirken, sıradan vatandaşa önce “Başvurular açılmadı” denilmesi, ısrarcı olanlara da evraklarla ilgili sıkıntılar yaratılması oldu.

Sürecin sonunda kime hangi bölgede kırsal kesim arazisi verileceği şimdilik merak konusu.

Üstel: Gençlerin ülkeye bağlanması açısından bu tür projeler çok önemli

Hatırlanacağı üzere, atama Başbakan Ünal Üstel, İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler‘le birlikte 2022 yılının Kasım ayında Dikmen‘de alt yapı ve asfaltlama çalışmaları devam eden kırsal kesim arazilerini denetlemiş ve burada verdiği demeçte, “Gençlerin ülkeye bağlanması açısından bu tür projeler çok önemli” diyerek, 2023 yılı içerisinde kırsal kesim arsa dağıtımına devam edileceğinin söylemişti.

Öztürkler: Arazilerin 26 yıldır eksik olan asfalt yollarını tamamladık

İçişleri Bakanı Öztürkler ise 14 Temmuz 2023’de yaptığı açıklamada, Mesarya ve doğu bölgelerindeki kırsal kesim arazilerinin altyapı çalışmalarına hız verildiğini söylemiş, Ardahan kırsal kesim asfalt altyapılarının tüm etaplarının, Aslanköy asfaltlama projesinin yüzde 75’inin, Güvercinlik köyünün 1. etap asfalt projesinin yüzde 70’inin, Bafra asfalt yol projelerinin 2. etabının tamamının ve Haspolat kırsal kesim arsalarının 26 yıldır eksik olan asfalt yollarının tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtmişti.

Şartlar neler, öncelik sırası kimlerde?

Peki, “Konut Edindirme Yasası” altında “Kırsal Kesim Arsa Hak Sahipliği İçin Aranan Nitelikler” neler ve “Sıralamada Öncelikli” olan kişiler kimler?

Aranan nitelikler;

-KKTC yurttaşı olmak,

-20 yaşını doldurmuş olmak, 20 yaşından küçük olunması durumunda ise evli olmak ,

-Kendinin, eşinin veya velayeti altındaki çocuklarının oturmaya elverişli tapulu bir konutu bulunmamak ve/veya konut yapmaya elverişli arsası ve/veya arazisi bulunmamak ve kendi başına bir konut yapmasına olanak sağlayacak düzeyde geliri ve mali imkanı olmamak,

(Ancak mahkeme kararı ile ayrılan eşlerde, aileye ait tapulu konutun veya konut yapmaya elverişli arsanın veya arazinin Mahkeme kararı ile velayet altındaki çocuğa veya çocuklara devredilmesi durumunda, velayeti alan ebeveynin konutta ikameti hak sahibi olmasına engel teşkil etmez)

-Mahkeme emriyle mecburi satış dışında konutunu ve/veya konut yapmaya elverişli arsasını ve/veya arazisini bu Yasa kuralları uyarınca konut edinmek için yapacağı başvuru tarihinden önceki beş yıllık sürede satış, hibe veya benzeri şekilde devretmemiş olmak,

-Sözleşme ile taksit yöntemiyle konut ve/veya arsa satın almamış olmak;

-KKTC’de ikamet etmek (Ancak KKTC yurttaşı olup, yurt dışında ikamet edip kesin dönüş yapacağını yazılı olarak beyan edenlerden KKTC ikamet etme koşulu aranmaz),

-Bu yasa veya bu yasa ile yürürlükten kaldırılan Sosyal Konut Yasası veya Hali Araziler (İcarlama ve Yönetim)
Yasası uyarınca konut ve/veya kırsal kesim arsası almamış olmak.

Öncelik sıralaması;

8. (1) Hak sahiplerinin sıralanmasında aşağıdaki nitelikler göz önünde tutularak toplam 100 puan
üzerinden puanlama yapılır:

(A) Arsanın tesis edileceği yerleşim yeri veya yöresinde ikamet etmesi,

(B) Kendinin veya eşinin arsanın tesis edileceği yerleşim yeri veya yöresinde sürekli olarak çalışması,

(C) Kendinin veya eşinin, arsanın tesis edileceği yerleşim yerinde doğup da başka bölgelerde veya yurt dışında ikamet ediyor olması, kendisi ile ikamet eden ve bakmakla zorunlu olduğu çocuk veya yakınlarının sayısının
fazlalığı,

(D) İkamet ettiği konuta ödediği kiranın toplam aile gelirine oranının yüzde 20 ve üzerinde olması,

(E) İkamet ettiği konutun sağlık koşullarına uygun olmaması,

(F) Toplam aile gelirinin azlığı,

(G) Kendinin veya eşinin taşınmaz mallarının azlığı,

(Ğ) Annesiyle babasının ve eşinin annesiyle babasının adlarına kayıtlı taşınmaz mallarının azlığı.









Başa dön tuşu