Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi (KESÇH), Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi’nden “karma evlilik” sorunuyla ilgili çıkan kararda, ileri sürülen ‘Stateless’ (vatansız) iddiasının kabul görmediğine dikkat çekerek, bu terimin kullanılmasının mücadeleye zarar verdiğini savundu
KESÇH: ‘Stateless’ (vatansız) terimini kullanmak mücadeleye zarar veriyor
Yazılı açıklama yapan örgüt, karma evlilik sorununun yargıda değil toplumsal bir hak mücadelesi verilerek çözülebileceğini söyleyerek sorunun çözümü için; “mağdur çocukların da Kıbrıslı olduğu ve Kıbrıs’ı yurt benimsedikleri” ideolojisinden yola çıkılması gerektiğini belirtti.
Açıklamada, “Bu yüzden de toplumsal uzlaşı ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile iyi ilişkiler, bu noktadan sonra çok önem arz ediyor. Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi’nden karma evlilik sorunu için karar çıktı. Fileleftheros gazetesi, ‘Yüksek Mahkeme’den Vatandaşlık Konusunda Kıbrıslı Türklere Hayır‘ başlığıyla aktardığı haberinde, Yüksek Mahkeme’nin ilgili kararına yer verdi” denilerek şu ifadeler kullanıldı;
“Popülizm için kullanılan bu terim uluslararası hukukta bir karşılık bulmuyor”
“Gazete, bahse konu kişilerin kendilerini ‘vatansız’ olarak addettiklerini, ayrıca ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’’nin kendilerine vatandaşlık verme yükümlüğünü de yerine getirmediğini düşündüklerini belirtti.
Habere göre mahkeme yargıcı G.N.Yasemis, başvuru sahiplerinin -biri hariç- bu meselede, vatansız olmadığını, incelenen ortak başvuruda, biri hariç, tamamının Türk vatandaşlığına sahip olduğunu tespit etti.
Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi olarak hep söylediğimiz gibi, popülizm yapmak için çeşitli çevrelerin kullandığı ‘stateless’ (vatansız) terimi, biz karma evlilik çocukları için uluslararası hukukta bir karşılık bulmuyor. Adanın kuzeyinde yaşayan herkes, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabildiği için ‘stateless’ konumundan kendini kurtarıyor.
Son yayınladığımız kitapçıkta, tüm şeffaflığı ile bu sorunun nasıl çözülemeyeceğini ve nasıl çözülmesi gerektiğini sizlere aktarmaya çalıştık. Bugün Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi’nden çıkan karar ise bizim kitapçıkta söylediklerimizi destekler niteliğindeydi.
Bu sorun, toplumsal uzlaşı ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile iyi ilişkiler ile çözülebilir. Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ‘hakkımızı vermiyorsun’ diye saldırmak yerine, neden karma evlilik çocuklarının da yasada yazdığı gibi Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkı olduğunu ve bu çocukların da kendini Kıbrıslı olarak gördüğünü anlatmalıyız.
Kitapçığımıza websitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.mixedmarriageproblem.com
Tüm sosyal medya hesaplarımız üzerinden herhangi bir sorunuz varsa bizlere ulaşabilirsiniz”