InstagramKıbrısManşetYaşam

Uzun yıllar güvenlik görevlisi olarak çalışan Muhammet Aydın: Denetim yok!

Gece discolarda çalışan güvenlikler hakkında;

Adamızdaki eğlence mekanları sayısı geri kalan her şeyden fazladır ve binlerce insanın eğlendiği yerlerin güvenliğinin sağlanmasından sorumlu kişilerin denetimsiz olması kabul edilir değildir.

Ben de çok uzun zaman geceleri eğlence yerlerinde güvenlik görevlisi olarak çalıştım. Beraber gittiğim adamlarla başımıza gelmeyen kalmadı.

“Ekmek parasıdır” deyip gardaş dediğim adamlarla ve birçoğu kuzenim, köylüm olan kişilerle güvenlik olarak çalıştık ve sizi temin ederim; bu iş öyle tahmin ettiğiniz gibi bir iş değildir, en başta “kolay” değildir.

Ben ve birlikte çalıştığım gardaşlarımın önceliği; ne isterse olsun başımızı belaya sokmamaktı. O yüzden alttan alırdık, gülerdik, geçiştirirdik, olay çıkmasın kimse zarar görmesin diye. Ama inanın bazen olay sizi çeker be gardaş, gelir ve yapışır sana, senin başını belaya koymak için her şey ayarlanmış gibi üstüne üstüne gelir.

İşte bu esnada güvenlik ekibi içinde bir kişi çıkmaz ve ipleri eline almazsa, bakın açık yazıyorum; yaşları henüz 20’lerde olan bu çocuklar başlarını her türlü belaya sokarlar, yarınını düşünmeden…

Ben uzunca dönem gardaşlarımın başı belaya girmesin diye son kertede alttan alan kişi olurdum ve umursamazdımda kim ne düşünecek diye çünkü biliyordum “Ben alttan almazsam geri kalanları başlarını balıklama belaya sokarlar diye..

Bakın bu olay öyle sıradan bir olay değildir;

1- Bu işlerde çalışan gençler genelde işsiz veya geliri çok az olan gençlerdir,

2- Bu gençler genelde 20’li yaşlarındadırlar,

3- Genel olarak hepsi aynı sosyal tabakaya mensupturlar,

4- Hepsi genel olarak fitness, güreş, boks gibi ağır sporlarla uğraşırlar (Emin olun bu ağır sporları ovada bala taşısınlar diye yapmıyorlar)

5- Kendi yaşıtları olan ve mekânda eğlenmeye gelenlere karşı bir şekilde kendilerini ispatlamak gayreti içine girip olay çıkması durumunda hemen kavga moduna girebiliecek kişilerdir,

6- Mesela biz hep beraber giderdik; akraba yani biri bizden birine bir şey yapsa aman Allahım, tut diğerlerini tutabilirsen yani bu işi yapan kişiler genelde ekiptirler. Hepsi öyle değil ama geneli öyle.

Şimdi burada görülüyor ki; her an patlamaya hazır bu adamları zapt etmek öyle kolay değildir. İşte bakın bu durumda iki kişiye çok ciddi görev düşer;

Birinci bu adamları bir araya getirip işe götüren başlarında ki kişiye ve ikincisi işletme sahibine.

Şimdi işletme sahibi 3-5 kuruş daha az para verecek diye gerçekten arka planını bilmediği, iş yapma tarzlarını bilmediği kişileri toplarsa; işletmesinden de olur ve bu çok nettir, diğerleride mapus…

Bu alanda özellikle sorun; bu alanın bir şekilde boş bırakılmasından ve denetlenmemesinden kaynaklamaktadır.

Adamda ne arasan var; iki hap attın mı önüne geleni bıçaklar ama bakıyorsun güvenlik.

Adam güvenlik olarak gider iki tane kız gördümü yerinde duramaz, olay yoksa bile olay çıkartır ki kızlara hava olsun, bakıyorsun o da güvenlik…

İşte öyle güvenlik olursa böyle hayatlar kararır.

Bence bu alanda mutlaka sertifika verecek bir kurum olmalı ve mutlaka bu işi yapacak kişiler psikolojik testten düzenli olarak geçmeli. İçki içilen eğlence mekanlarında sinirlerine hakim olamayan kişiler kesinlikle bu işe çağrılmamalı.

Videoyu hepimiz gördük, yerdeki kişinin gözü dönmüşcesine kafasını ezmeye çalışıyorlar, bu en başta adamlık değildir ve tabi ki normal psikolojik bir bireyin yapacağı iş hiç değildir.

Ne yazsak boş, belki birileri okurda gerekli önlemleri alır diye yazdım bu kadar yoksa “banane” der geçerdim ama gerçekten içim sızladı o görüntüleri izlerken, sonuçta vefat eden kişi bir baba, bir evlat, bir eş…

Genç biri hayatını kaybetti, peki ya diğerleri?

Ölüme neden olanlar da bu saatten sonra yaşayan ölüden farksızdırlar artık.

Peki ya aileler? İki tarafın ailesi de artık hep tedirgin olacak, çocuklarını tek başına değil eğlenmeye markete bile gönderemeyecek. Niçin? Eğitimsizlik yüzünden ve tabi ki yukarda yazdıklarım yüzünden.

Allah geride kalanlara sabır versin ve inşallah başkalarının da başı yanmadan, bu olay büyümeden yargı yoluyla kapansın. Aksi halde bir şiddet sarmalı başlar benden söylemesi.











Başa dön tuşu