Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Pile-Yiğitler’de yaşanan olayları “saldırı” ve “suç” olarak niteledi, yol inşaatını “BM tampon bölgesi içinde izinsiz inşa faaliyeti” ve “BMGK kararlarıyla tampon bölgenin ihlali” olarak yorumlayarak Kıbrıs Türk tarafını kınadı. Kararda ayrıca “İki toplumlu, iki bölgeli federasyona” atıfta bulunuldu
BMGK kınamasında dikkat çeken detay: Türkiye değil ‘KKTC’ makamları sorumlu
New York’ta toplanan BM Güvenlik Konseyi’nin gündeminde, son dönemlerin birinci gündem maddesi olan Pile’de yaşanan olaylar da vardı.
Konseyde yapılan uzun tartışmaların ardından Kıbrıs saatiyle bugün 03.00’da alınan kararı basın açıklamasıyla duyuran BM Güvenlik Konseyi, Pile’de BM Barış Gücü askerlerine ve BM mülklerine yapılanları “saldırı” ve uluslararası hukuka göre “suç” olarak değerlendirdi, Kıbrıs Türk tarafını kınadı
Ertuğruloğlu’nun “Hafta sonu diye durdu” ifadeleri doğru değil
Bilindiği üzere ‘KKTC’ Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, olayların yaşanmasının ardından duran çalışmalar için “Çalışmalar devam edecek” demiş ancak bu açıklamanın aksine bölgedeki yol inşa faaliyetleri durmuş ve Ertuğruloğlu yine “Hafta sonu olduğu için çalışmalar yavaşladı, yarım gün sürdü” gibi açıklamalar yapmıştı.
Gerçeğin öyle olmadığı ise BM Güvenlik Konseyi’nin kararındaki şu ifadelere yansıdı; “Kıbrıs Türk tarafının yol yapım çalışmalarını durdurmasından ve oradaki personel ve ekipmanı da geri çekmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz…”
Rus vetosu yok! Federasyon çağrısı var!
Ayrıca Kıbrıs sorununun çözümünde iki toplumlu ve iki bölgeli federasyona atıfta bulunulan açıklamada; yine ‘KKTC’ yetkililerinin iddia ettiği gibi kınama kararına karşı bir “Rus vetosu” olmadığı da kısa sürede anlaşıldı.
Açıklamada BM Genel Sekreteri’nin, bir BM temsilci ataması ve Kıbrıs’taki iki taraf arasında resmi müzakerelere geri dönülmesi çağrısı da yer aldı.
“Türkiye değil Kıbrıs Türk makamları suçlu”
Kararda dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise Türkiye’nin bu krizi adeta kucağında bulduğu yorumlarını doğrular nitelikteydi çünkü açıklamada; yaşananlardan Türkiye hükümetinin değil bizzat Kıbrıs Türk tarafı yetkililerinin sorumlu olduğuna vurgu yapıldı.
‘KKTC’nin bu açıklama karşısında ne yapacağı, yol yapım çalışmasının devam edip etmeyeceği ve Ankara’nın “KKTC yetkililerine” “Dur” deyip demeyeceği şimdilik bilinmiyor.
Açıklamanın tam metni;
“Güvenlik Konseyi üyeleri, Kıbrıs Türk tarafının Pile yakınlarındaki BM ara bölgesi içinde yetkisiz inşaat çalışmaları başlatmasından ciddi endişe duyduklarını dile getirdiler. Güvenlik Konseyi üyeleri, bu eylemin Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu ve BM ara bölgesindeki statükonun ihlali olduğunu vurguladılar.
Güvenlik Konseyi üyeleri, Kıbrıs Türk personelinin BM Barış Gücü’ne yönelik saldırılarını ve BM araçlarına zarar vermesini kınayarak, yaralanan barış güçlerine acil şifalar diledi. Barış güçlerini hedef alan saldırıların uluslararası hukuka göre suç teşkil edebileceğinin altını çizdi ve tüm BM personelinin emniyet ve güvenliğine tam bağlılıklarını yinelediler.
Güvenlik Konseyi üyeleri, Kıbrıs Türk tarafının izinsiz inşaat çalışmalarının durdurulmasını ve ekipman ve personelin kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı.
Güvenlik Konseyi üyeleri, taraflardan herhangi birinin adada gerilimi artırabilecek ve çözüm umutlarını zedeleyebilecek herhangi bir tek taraflı veya tırmandırıcı eylemden kaçınması gerektiğinin altını çizdi.
Güvenlik Konseyi üyeleri, tüm tarafları esneklik göstermeye ve ilgili alanda karşılıklı olarak üzerinde anlaşmaya varılan gelişmeyi müzakere etme çabalarını desteklemeye çağırdı.
Güvenlik Konseyi üyeleri, BM Barış Gücü’ne ve onun tampon bölgedeki onun yetkilendirilmiş yetkisine tam desteklerini yeniden teyit ettiler ve izinsiz tüm inşaatların kaldırılması ve ateşkes hatları içinde ve boyunca yetkisiz askeri veya sivil faaliyetlerin önlenmesi çağrısında bulundular.
Güvenlik Konseyi üyeleri, ilgili Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi Kıbrıs halkının isteklerine uygun ve siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyona dayalı kalıcı, kapsamlı ve adil bir çözüme olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiler.
Her iki tarafı da Genel Sekreter Özel Temsilcisi’nin çabalarını desteklemek için somut adımlar atmaya ve elverişli bir ortamı teşvik etmek için UNFICYP ile tam olarak çalışmaya teşvik ettiler.
Güvenlik Konseyi üyeleri taraflara, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için Genel Sekreter’in resmi müzakerelere dönülmesi amacıyla ortak zemin arayışında kritik destek sağlayabilecek bir Birleşmiş Milletler elçisi atama önerisine ilişkin anlaşmaya varmaları yönündeki çağrılarını yinelediler.
Güvenlik Konseyi üyeleri konuyu ele almaya devam etmeyi kabul etti”
Çeviren ve Derleyen: Özgür Gazete Haber Merkezi