InstagramKıbrısSiyasetSürmanşet

Toros: Laiklik demokrasi, özgürlükler ve tüm inançlara saygının güvencesidir

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fikri Toros, devletin eğitim kitapları veya kontrolünde olan bir başka enstrümanla, vatandaşını herhangi bir inanca yönlendirmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı, demokrasinin bir özgürlük rejimi olduğundan hareketle, bu yönde atılacak bir adımın, toplumun demokrasiye olan bağlılığına da aykırı olduğunu dile getirdi

Toros: Kıbrıs Türk halkı çağdaş ve evrensel değerleri özümsemiş ve benimsemiştir

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Toros, laikliğin; aidiyet etrafında geliştirilen eğitim ve kültür temelli düzenin ve hukuk kurallarının dine değil akla ve bilime dayandırılması olduğunu söyleyerek, Anayasa’nın bir temel hükmü olan laik düzende, Kıbrıs Türk halkının çağdaş ve evrensel değerleri özümsediğini ve benimsediğini kaydetti.

Toros, “Bunlara bağlı olarak da eğitim, çalışma ve toplumsal kalkınma ilkelelerini belirlemiş, tüm sınırlamalara rağmen başarıyla uygulamış ve kendi aidiyetine sahip çıkmıştır. Kıbrıs Türk halkı, herkesin özgür iradesi doğrultusunda sahiplendiği inanca ve o doğrultuda belirlediği tercihlere saygılıdır” dedi.

“Devletler; eğitim kitapları veya kontrollerindeki bir enstrümanla, vatandaşını herhangi bir inanca yönlendiremez”

Bu bağlamda, devletin eğitim kitapları veya kontrolünde olan bir başka enstrümanla, vatandaşını herhangi bir inanca yönlendirmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Toros, demokrasinin bir özgürlük rejimi olduğundan hareketle, bu yönde atılacak bir adımın, toplumun demokrasiye olan bağlılığına da aykırı olduğunu dile getirdi.

Toros, “Bu sebeplerle, Eğitim Bakanı’nın okul kitapları vasıtasıyla çocuklarımızı spesifik tercihlere yönelik olarak dönüştürme girişimine müsaade etmiyoruz. Laiklik, demokrasinin ve özgürlüklerin vazgeçilmezi, iç ve dış barışın ön koşulu, tüm inançlara saygının güvencesidir. Laikliğin olmadığı yerde özgürlük de olmaz, demokrasi de” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu