InstagramKıbrısManşetSiyaset

Güneyli: “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi”ne aykırı






Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Akademisyenlerinden ve aynı zamanda ders kitaplarıyla ilgili Eğitim Bakanlığı‘nda kurulan komisyona danışmanlık yapan Prof. Dr. Ahmet Güneyli, içeriklerinde kendilerinden habersiz değişiklik yapılan ders kitaplarının “neden kullanılamayacağını” anlattı

Güneyli: “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi”ne aykırı

Sosyal medya hesabından, kitap sayfalarından üzerinde notlar yazılı örnekler paylaşan Güneyli, Kıbrıs’ın kuzeyinde dava konusu da olan “güncellenmiş” ders kitaplarında; 5/1996 sayılı yasa ile yürürlüğe giren “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin 10. maddesinin C bendinde düzenlenen kadın ve erkeğin rolleriyle ilgili kalıplaşmış kavramların, eğitimin her kademesinden kaldırılması hükmüne aykırı durumlar gözlendiğini belirtti.

Güneyli, “Örnekler, görsellerde yer almaktadır. Farklı sınıflarda kullanılacak Türkçe ders kitaplarında masal okuyan nine görseli değiştirilerek dede yapılmış, kız öğrenci görseli erkek olarak değiştirilmiş hatta Sabiha Gökçen’in fotoğrafına tahammül edilmeyip kitaplardan çıkarılmıştır” dedi.

Güneyli şöyle devam etti;

“Sosyal Bilgiler 4. sınıf ders kitabında, Hindistan aile tanımında geçen ‘Ailede gelin, çocuğu olana kadar çok az hakka sahiptir; özellikle erkek çocuğu olduğu zaman ailede önemli bir konum elde eder. Ailede tüm önemli konularda babanın kararı belirleyicidir’ cümleleri, kadının aile içinde ve kamusal alandaki konumuna zarar vermekte, toplumsal cinsiyet eşitliğini ortadan kaldırmaktadır. 

Benzer şekilde Türkçe ders kitabında, bir etkinlikte okul müdürü kadın, öğretmen ise erkek olmasına karşın güncellenen kitapta bilinçli bir şekilde bu durum değiştirilerek müdür erkek olmuş ve öğretmen ise kadın yapılmıştır.

İnsan hakları ve özellikle de kadın haklarıyla ilgili uğraş veren sivil toplum örgütleri lütfen bizlere destek olunuz. Bu durum kabul edilebilir değildir.

Sakın ola ders kitaplarında halen ‘çağdaş yaşama uygun ve kadının etkin olduğu içerik ve görseller vardır’ aldatmacasına kanmayın. O bölümlerin çoğunu (hepsini) önceki yazar ve akademisyenler yazmıştır; güncelleme altında yapılan birçok değişiklik sadece ve sadece kadına yönelik önyargıları pekiştirmekte, geleneksel rolleri dayatmakta, eşitliği hiçe saymakta ve sonuçta cinsiyetçi kalıp yargıların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu yıl kullanalım, seneye düzeltirsiniz olmaz!

 











Başa dön tuşu