InstagramKıbrısManşetSiyaset

Sendikacılar “Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü”nü yırtarak Çavuşoğlu’na verdi

Kıbrıs Türk Orta eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) yetkilileri, “yandaş ve partililer için” değiştirilen “Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü“nü yırtarak, 5 kez bütünlemeden geçemeyen, 6. kez bütünlemeye girerek yine geçemeyen öğrencilerin, sınıfı geçmiş sayılmalarına olanak sağlayan ve hakkıyla sınavları geçen öğrenciler arasında adaletsizliğe neden olan karar üreten Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu‘na verdi

Eylem: Öğrenciler; hangi dersten kaç aldığına ve kaç dersten kaldığına bakılmadan geçirildi

Eğitim Bakanlığı’nda, Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ve Maliye Bakanı Özdemir Berova‘nın katılımıyla Yüksek Danışma Kurulu toplantısı devam ederken, Bakanlık önünde basın açıklaması yapan sendika yetkilileri Selma Eylem ve Genel Sekreter Tahir Gökçebel, “Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü” ile ilgili yapılan değişikliklerin nedenlerini açıkladı, Bakan Nazım Çavuşoğlu’nu istifaya davet etti.

Bakan Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz hafta tüzükte değişiklik talebiyle Teknik Kurul‘u toplantıya çağırdığını anlatan Selma Eylem, Bakan’ın burada Ağustos ayı başında yapılan sınavlar sonucu sınıfta kalan öğrencilerin; “ek bütünleme yapılmadan” ve 5.5 ortalama alması gereken “alan bölüm derslerinden kaç aldığına ve kaç dersten kaldığına bakılmadan“, 5 ortalama yapan tüm öğrencilerin sınıfı geçmiş sayılmasını önerdiğini anlattı.

“Bakan, ortalaması ‘5’ olan 271 öğrencinin geçirilmesine karar verdi”

Bakan Çavuşoğlu’nun bu önerisinin Teknik Kurul’da kabul edilmediğini ve Bakan’ın da bunun üzerine 10 Ağustos’ta kendi kabinesinden iki Bakan’ın da bulunduğu Yüksek Danışma Kurulu’nu toplantıya çağırdığını kaydeden Eylem, bu toplantıda eğitimin niteliği dikkate alınarak ilgili maddenin kaldırılması ve tüm öğrencilerin ek bütünlemeye girmesi kararı alındığını anlattı.

Selma Eylem

Eylem, “Ancak Bakan alınan bu kararı; geçtiğimiz hafta yapılan son ek bütüleme sonrası bozarak, yandaşlarına ve partizanlarına kâr sağlayacak şekilde, tüzüğe göre 5.5 olması gereken ortlamayı yine 5′ çekerek, 5 ortalama yapan tüm öğrencilerin geçirilmesine karar verdi. Bu sayı tam 271’dir” dedi.

“Lefkoşa TMK’nın taban puanını da düşürdüler, sınıflar patlamak üzere”

Alınan bu kararla, aslında sınavları geçemeyen 271 öğrencinin tekrar sınıflara dönmesinin sağlanacağını belirten Eylem, sınıfların fazla nüfus nedeniyle patlamak üzere olduğunu, hali hazırda var olan ek sınıf ihtiyacının daha da arttığını kaydetti.

Eylem, “Aynı şekilde bugün okullar açılalı bir hafta oldu, Lefkoşa Türk Maarif Koleji’nin (TMK) taban puanı düşüdüldü. 39 kişilik sınıflar var Lefkoşa TMK’da. Neden öğrenci yığılıyor buralara? Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü dikkate alınmadan yapılan bu uygulamalar, hakkıyla sınavları geçen öğrencilerin hakkını yiyen, adaletsiz ve eşitliksiz bir yaklaşımdır. Ne adalet ne yasa ne tüzük umurlarında” dedi.

Gökçebel: Bakan bütünlemeler bittikten sonra hamle yaptı çünkü yandaşlarından talep geldi

Selma Eylem sonrası sözü alan KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel ise Eğitim Bakanı’yla birlikte kabineden 3 Bakan’ın bulunduğu Yüksek Danışma Kurulu toplantısına katılmalarına gerek olmadığını, sayısal çoğunluğu elinde bulunduran hükümetin zaten bu değişikliği geçireceğini söyleyerek, eğitimde bile torpille “adam” kayırıldığını vurguladı.

Tahir Gökçebel

Gökçebel, “Bu tüzük resmi tüzüktür ve bütünlemeden sonra sınavı geçemeyen öğrencilerin sınıfta kalacağını söyler. Dünyada buna benzer tüzük ve kurallar eğitim yılı başında koyulur ve tüm yıl boyunca buna uyulur. Ama Bakan, bütünlemeler bittikten sonra hamle yapıyor, devreye giriyor çünkü yandaşlarından talep geldi” dedi.

“Kıb-tek ve reçetelerde yapılan yolsuzlukların bir başkası da burada, eğitimde yapılıyor. Sayıştay nerede?”

Bakan Çavuşoğlu’nun önce barajı düşürmeye çalıştığını, bunun kabul edilmemesi sonrası da 6. kez ek bütünleme yapıldığını ancak buna rağmen sınavı geçemeyen öğrencilere sınıf geçirmek için değişiklik yapıldığını belirten Gökçebel, o zaman tüzük ve kuralların ne anlamı olduğunu sorguladı ve elinde tuttuğu tüzüğü “Bu Bakan burada oldukça bir anlamı yoktur” diyerek yırttı.

Gökçebel, “Kıb-tek yapılan yolsuzlukların, reçetelerde yapılan yolsuzlukların bir başkası da burada, eğitimde var. Sayıştay nerede?” diye sordu.

“Çoğunluğu ilkokullara olmak üzere 250 üzerinde geçici öğretmen atadılar”

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nun sendikalarla istişare etmeden, alt yapı, öğretmen ve diğer tüm gerekli çalışmalar yapılmadan “Tam gün eğitime geçiyoruz” dediğini de hatırlatan Gökçebel, bunun anlamının “bolca yeni öğretmen ihtiyacı” doğacağı olduğunu belirtti.

İlkokullarda 276 civarı öğretmen ihtiyacı doğmasına rağmen, Bakanlığın akademi mezunu atayabileceği öğretmen sayısının 45 olduğunu anlatan Gökçebel, “Orta eğitimle birlikte 250 üzerinde öğretmeni geçici olarak, hem de yaz döneminde Öğretmenler Yasası’nda yaptığı ahlaksız değişiklikle birlikte, diğer aday öğretmenlerin haklarından çalarak ve aralarından UBP‘li olanları seçerek, özellikle ilkokullara atadı” dedi.

“Bu kişiler veteriner dahi olsa 36 ay boyunca geçici öğretmenlik yapması durumunda kadrolanma hakkı kazanacak”

Geçtiğimiz yaz geçirilen Öğretmenler (Değişiklik) Yasası‘ndaki bir maddeye dikkat çeken Gökçebel, bu maddenin de ilkokullara 2028 yılına kadar geçici öğretmen alınmasına olanak tanıdığını, böylece ilkokula geçici öğretmen statüsünde atanan birinin, veteriner dahi olsa 36 ay boyunca geçici öğretmenlik yapması durumunda kadrolanma hakkı kazanacağını belirtti.

Gökçebel, “Bu, bu ülkede emeğiyle, alınteriyle okumaya giden diğer öğretmen adaylarının ve gençlerin haklarını gasp ederek, sadece kendi yandaşlarına sağladığı destekir. Bu yolsuzluğun Kıb-tek’te olanlardan, reçetelerde yapılanlardan ne farkı vardır? Bu ülkede olan yolsuzluğun haddi hesabı yoktur” diyerek, “paçavra” dediği ve yıttığı tüzüğü Bakanlık’ta yapılan Yüksek Danışma Kurulu toplantısına götürmek üzere Selma Eylem ile birlikte içeri girdi.

Polis basına önce engel oldu, sonra izin verdi

Kapıda bekleyen polisler ilk önce basının içeri girmesine izin vermedi. Sendika yetkililerinin tepkisi sonrası polisin kulağına bir Bakanlık yetkilisinin birşeyler söylemesi üzerine polis basının da içeri girmesine izin verdi.

Yukarı çıkan sendikacılar, toplantının yapıldığı odaya girdi, parçalanmış tüzük yazılı kağıtları Çavuşoğlu’na iletti. Kapının bu sırada kapalı olduğu toplantı salonundan kısa süreli karşılıklı bağırma sesleri duyuldu.

Odadan çıkan sendikacılar, “Yazıklar olsun” diye bağırdı, Gökçebel şunları söyledi;

“Bu yolsuzluk Meclis’e taşınmalıdır. Muhalefet, muhalefet yapacaksa bunu yapmalıdır. Sayıştay Başkanı görevden alınmalıdır. Bu toplum da artık ayağa kalkmalıdır. Bu makamda olan kişinin erdem ve ahlak sahibi olması lazım”

Haber: Pınar Barut
Fotoğraflar: Kadir Sidal/Rifat Karaca











Başa dön tuşu