InstagramKıbrısManşetSağlıkSiyaset

Arıklı’nın “ruh hastaları” sözlerine tepki: “Daha saygılı bir iletişim biçimi benimsenmeli”

Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Proje Koordinatörü Dr. Ayşe Aydındoğmuş, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı‘nın, kendisini eleştirenleri “ruh hastası” olarak nitelendirmesine tepki göstererek, topluma hitap edebilecek yerde olan kişilerin daha saygılı ve bilinçli bir dil kullanmaları gerektiğini vurguladı

Aydındoğmuş: Ayrımcı ifadeler damgalamayı artırır

Akıl Sağlığı İnisiyatifi ve Psikiyatri Hemşireleri İnisiyati adına ortak yazılı açıklama yapan Aydındoğmuş, akıl sağlığı damgalamasının, ruhsal sağlık sorunlarına sahip bireylerin karşılaştığı olumsuz tutumlar ve stereotiplerin, ayrımcılıkla mücadele etmek için kararlılıkla çalıştıkları bir konu olduğunu söyledi.

Aydındoğmuş, “Bu nedenle, toplum liderleri ve yetkililerin bu tür dil kullanmaktan kaçınmaları son derece önemlidir. Milletvekillerinin kamuoyunu etkileyen kişiler olarak, söyledikleri sözlerin toplumda büyük bir etkisi olduğunun bilincindeyiz. Ruh sağlığı sorunlarına sahip olan kişilere yönelik aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler, damgalamayı artırabilir ve bu kişilerin yardım arama isteksizliği gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.

“Siyasetçilerden daha saygılı bir iletişim biçimi benimsemelerini talep ediyoruz”

Aydındoğmuş şöyle devam etti;

“Akıl Sağlığı İnsiyatifi ve Psikiyatri Hemşireleri İnsiyatifi olarak, akıl sağlığı konusunda farkındalığı artırmak ve zihinsel sağlık sorunlarına sahip olan bireylere destek olmak için çalışmaya devam edeceğiz.

Ayrıca toplum liderlerinden ve kamuoyundan, dilin gücünün bilincinde olarak daha saygılı ve anlayışlı bir iletişim biçimi benimsemelerini talep ediyoruz.

Zihinsel sağlık sorunları, herhangi bir kişinin kimliğini veya değerini tanımlamaz. Hep birlikte, daha destekleyici ve empatik bir toplum yaratmak için çaba göstermeli ve akıl sağlığı damgalamasını sona erdirmeliyiz”











Başa dön tuşu