InstagramKıbrısManşet

Şampiyon Melekler dahil 65 kişinin katillerinin kağıt binasıyla ilgili bilirkişi raporu açıklandı

Şampiyon Melekler dahil 65 kişiye mezar olan İsias Otel’in bilirkişi raporunda “cinayet” belgelendi; Beton kalitesiz, kat kaçak, rapor yok!

Şampiyon Melekler dahil 65 kişinin katillerinin kağıt binasıyla ilgili bilirkişi raporu açıklandı

Türkiye‘de 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve Kıbrıslıtürk Voleybol Takımı “Şampiyon Melekler” de dahil 65 kişiye mezar olan Adıyaman‘daki İsias Otel’le ilgili bilirkişi raporu yayınlandı.

Raporda betonun kalitesinin zayıf olduğu, yapıya ruhsatsız kat çıkıldığı ve zemin etüdü raporu bulunmadığı belirtildi.

Raporda DAÜ’nün tespitleri de yer aldı

Raporda Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinin ön inceleme raporundaki bulgulara yer verildi ve “Beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, ayrıca çakıl ve kum olarak dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edilmiştir. Kullanılan bu malzemelerin tane dağılımının iyi olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

“Yapıya 2016 tarihinde ruhsatsız bir kat eklendiği”, “proje bilgileri ile ruhsat bilgilerinin uyuşmadığı”, “binaya ait zemin etüdü raporu bulunmadığı” değerlendirmeleri yapıldı.

Şampiyon Meleklerimiz…

Adıyaman’da yıkılan Grand ISİAS Otel’e ilişkin Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda, otelin bir katının “kaçak” olduğuna dikkat çekildi. Aralarında KKTC’den gelen sporcuların da olduğu 65 kişinin yaşamını yitirdiği otelin bir katı ile ilgili “Dosyada bulunan bilgi ve belgelerden yapıya 2016 tarihinde ruhsatsız bir kat eklendiği ve toplam kat sayısının dokuzdan ona çıktığı anlaşılmaktadır” değerlendirmesi yapıldı.

Ruhsatsız kat 2018’de affedildi!

“Ruhsatsız” katın, 2018 tarihinde yürürlüğe giren “imar affı” olarak bilinen yasal düzenlemeden faydalandığının belirtildiği raporda, “Eklenen bu katın 410 metrekare olduğu ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesi doğrultusunda 11 Ekim 2018 düzenleme tarihli yapı kayıt belgesi hazırlandığı görülmüştür” denildi.

Raporda, binanın projesine uygun yapılmadığına ilişkin de “Mimari proje bilgileri ruhsat bilgileri uymamaktadır” denilerek, şu değerlendirmede bulunuldu: “Dosyada yapıya ait olan mimari ve statik proje incelendiğinde yapının bodrum, zemin artı asma 11 normal kat olmak üzere toplam 13 kat olduğu tespit edilmiştir. Bu bakımdan proje bilgileri ile ruhsat bilgileri uyuşmamaktadır. Projelerin toplam 13 kat olarak hazırlandığı fakat ruhsatın 9 kat olarak verildiği kanaatine varılmıştır.”

Raporda, binanın zemin raporu, statik hesap raporu ve statik projesinin bulunmadığına dikkat çekilerek “Rölöve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu ve donatı detaylandırması yetersizliği var. Malzeme kalitesi yetersiz” denildi.

Kaynak ve detaylar için TIKLAYIN; ANKA











Başa dön tuşu