InstagramKıbrısManşet

Gümrük müdürü ve Bakanlık olaydan haberdar, polis geniş çaplı soruşturma başlattı!






Mısır-İstanbul-Ercan üzerinden uzun yıllardır Kıbrıs’ın kuzeyine ticaretini yaptığı balıkları getiren şirket sahibi bir çiftin Ercan Havalimanı gümrüğünde yaşadıkları, gümrük alanında komisyoncular aracılığıyla hem devletin hem de vatandaşın soyulduğuna dair ciddi şüpheler doğurdu, Bakanlığın da bilgisine getirilen olayla ilgili polis geniş çaplı soruşturma başlattı

Rutin işlemler nasıl yapılıyor? Mal gümrükten nasıl çıkıyor?

Özgür Gazete‘ye konuşan Kerlo Balıkçılık‘ın sahipleri Pembe ve Mehmet Furkan çifti; çok uzun yıllardır yaz döneminde haftada iki kış döneminde ise haftada bir olmak üzere Mısır-İstanbul-Ercan güzergahından ülkeye balık ithalatı yaptıklarını ve bunun kendileri için rutin bir işlem olduğunu belirtti.

Rutin işlem olarak; Mısır’daki tedarikçilerinden gelen ve balığın cinsi, kilosu ve fiyat bilgisinin yer aldığı faturaları önce Veteriner Dairesi, sonra Hayvancılık Dairesi‘ne götürerek ön izin aldıklarını, bu ön izinlerle de Ticaret Dairesi‘ne giderek “ithalat izni” belgesi aldıklarını anlatan çift, bu izin belgesiyle de Ercan gümrüğüne gittiklerini kaydetti.

Mallarının genelde mesai saatleri içinde geldiğini, buzluklu araçla bunları teslim aldıklarını, sonra da gümrük binasına geçerek malların depoya alındığını, o gün Ercan‘da görevli Veteriner Dairesi’nin hekiminin gelerek ürünleri kontrol ettiğini ve onay belgesi verdiğini sonra da gümrük muayenesine geçildiğini belirten Pembe ve Mehmet Furkan çifti, son olarak da vezne kısmına geçildiğini söyledi.

Burada da koli sayısına göre yer hizmetleri bedelini (1300-1500 TL), gümrük komisyoncusunu (1500 TL) ve fatura üzerindeki bedele göre de gümrük vergisini ödeyip, malları alıp çıkış yaptıklarını anlatan şirket sahipleri, 31 Ekim 2023 tarihinde gelen mallarıyla ilgili yaşanan sürecin ise bundan çok farklı olduğunu belirtti.

Furkan çifti, yaptıkları bu işlemlerin mesai saatleri dışında olması durumunda da alanda 3 gümrük memuru ve bir müdür bulunması gerektiğini ve memurların ek mesaisi için de Maliye‘ye bir ödeme yaptıklarını ve bunun da genelde 3 memur için 2 bin TL civarında olduğunu da belirtti.

“Siz gidin biz komisyoncudan alacağız”

31 Ekim 2023 tarihinde; yine aynı güzergah üzerinden gelen 37 koli balığını almak için Ercan’a giden Kerlo Balıkçılık’ın sahibi Pembe ve Mehmet Furkan çifti, izin kağıtlarını göstererek mallarını gümrükten çıkardı.

Kolileri saat 20.30’da yani mesai saatleri dışında alan çiftin ifadesine göre gümrük memuru kendilerine; “Biz gümrük bedelini komisyoncunuzdan alacağız, siz kolilerinizi alıp gidebilirsiniz” dedi. Bu sözler üzerine çift, belgelerini teslim edip mallarını alarak alandan ayrıldı.

Komisyoncunun mesajı: Ek mesai 9 bin TL, ben elden dağıttım!

Ertesi gün komisyoncularının kendilerine gönderdiği faturada “ek mesai bedeli 9 bin TL” yazdığını görünce şok yaşadıklarını anlatan şirket sahipleri, bu duruma itiraz ettiklerini söyledi.

Komisyoncularına, ek mesai ücretinin Maliye’ye yatırıldığı, bu bedelin de 3 kişi için genelde 2 bin TL civarı olduğu itirazını yapan çift, komisyoncularının kendilerine attığı bir diğer mesajda da “Ben memurların parasını, yol ve yemek masrafı da dahil elden dağıttım, sen de bana yollayacaksın” dediğini belirtti.

Ek mesainin nasıl olur da hem de bir gümrük komisyoncusu tarafından “elden” verildiğini sorgulayan Furkan çifti, bu durum üzerine Ercan’a gitti.

31 Ekim’de yaptıkları işlem 1 Kasım’da yapılmış olarak gösterildi!

Çiftin anlattığına göre; Ercan’a geldiklerinde bir şok daha yaşandı. Çünkü gümrük müdürü; mallarını 31 Ekim 2023 tarihinde gümrükten alan şirket sahiplere; işlem tarihinin 1 Kasım 2023 olarak göründüğünü belirtti.

Ortada yanlış giden bir şeyler olduğunu fark eden şirket sahipleri gümrük müdürüne hem sözlü hem de yazılı olarak şikayette bulundu. Ayrıca durumun, Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın da bilgisine gitmesini de sağladı.

Furkan çifti, ek mesai yapılan tarihin 31 Ekim değil 1 Kasım olarak gösterilmek istendiğini ancak durumla ilgili gümrük müdürüne hem yazılı hem de sözlü şikayet yapmaları üzerine bunu engellediklerini söyleyerek, bu kez de geriye dönük sahte belge hazırlanarak olayın üstünün örtüleceği duyumları nedeniyle polise de giderek şikayetçi olduklarını aktardı.

Hem gümrük müdürüne hem polise şikayet ettiler, Bakanı da haberdar ettiler

Demirhan Karakolu’na yaptıkları şikâyet sonrası, dosyanın bir subaya verilerek soruşturmanın genişletildiği bilgisine ulaşan Pembe-Mehmet Furkan çifti, gümrük müdürü ve Maliye Bakanı’nın da bilgisinde olan bir olayın nasıl olur da bu noktaya kadar gelebildiğini sorguladı.

Şirket sahipleri, yaşanılan durumun organize bir dolandırıcılık ihtimali taşıdığına dikkat çekti

Polisin, gümrük müdürünün ve Bakanlığın bilgisindeki olayla ilgili çiftin elindeki fatura ve bilgiler de; Maliye’ye gitmesi gereken ek mesai paralarının komisyoncu tarafından memurlara elden dağıtıldığı, şirket sahiplerinden 3 kat fazla para istendiği, yapılan işlemin tarihinin değiştirildiği ve asıl ek mesai yapılan günün Bakanlıktan gizlendiği iddialarını destekliyor.











Başa dön tuşu