Kültürel Miras Teknik Komitesi (KMTK), Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan “Kıbrıs için büyük önem taşıyan kültürel miras eserlerine sağlanan destek” çerçevesinde Mağusa‘daki Arsenal/Canbulat Tabyası‘ndaki koruma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu
Arsenal/Canbulat Tabyası‘ndaki koruma çalışmaları tamamlandı
Yapılan yazılı açıklamada, dün KMTK, Avrupa Komisyonu, UNDP, AB Büyükelçileri ve halkın katılımıyla bir etkinlik düzenlendiği belirtildi.
Etkinlikte konuşan Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek Genel Direktörü Mario Nava şunları söyledi;
“Kıbrıs’ın kültürel mirası çok önemlidir. Kültürel anıtlarını muhafaza etmek ve korumak herkesin görevi olmalıdır. Bu eserlerin restore edilmesi ve korunmasının önemi temsil ettikleri tarihi önemin ötesinde, toplumları yeniden bir araya getirmek, güven yaratmak ve köprüler kurmak için de bir araçtır. KMTK eş başkanlarına, tüm komite üyelerine ve bu önemli çalışmaya dahil olan herkese teşekkür ediyoruz”
Khaydarov: Kültürel mirasımızı korumanın önemini kabul ediyoruz
UNDP Kıbrıs Ofisi Direktörü Jakhongir Khaydarov, “Avrupa Birliği’ne, KMTK’ne ve Mağusa’daki Arsenal Tabyası’ndaki koruma çalışmalarının başarıyla tamamlanmasında etkili rol oynayan herkese şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Khaydarov sözlerine şöyle devam etti; “Bu başarı Mağusa’nın ebedi kültürel dokusuna vurgu yaparken Birleşmiş Milletler’in temel ilkelerinin öneminin de altını çizmektedir. Arsenal Tabyasını koruyarak, Kıbrıs’ta ve ötesinde herkes için barış, kapsayıcılık ve adalete olan taahhüdümüzü sağlamlaştırmak için kültürel mirasımızı korumanın önemini kabul ediyoruz” dedi.
Tuncay: İyi niyet ve karşılıklı saygı tohumlarını ekiyor
KMTK’nin Kıbrıslı Türk eş başkanı Ali Tuncay “Canbulat/Arsenal Tabyası’nın restorasyonunda Kıbrıslıtürkler ve Kıbrıslırumlar arasındaki ortak çabanın, iş birliğinin her iki tarafın da yararına olacak dönüştürücü potansiyelinin güçlü bir kanıtı olduğunu” vurgulayarak “Tarihi anlatılara genellikle gerilimlerin damga vurduğu bir adada ve bölgede, bu ortak çaba sadece eski taşlara yeni bir hayat vermekle kalmıyor, aynı zamanda Kıbrıslıtürkler ve Kıbrıslırumlar arasında güven, anlayış ve güveni de teşvik ediyor. Ayrıca, bu ortak çaba sadece fiziksel yapıyı onarmakla kalmıyor, aynı zamanda bu tabyanın duvarlarının ötesine uzanan iyi niyet ve karşılıklı saygı tohumlarını ekiyor” dedi.
Ktoris: Bu Kıbrıs’ın zengin çok kültürlü mirasının tarihi bir hatırlatıcısıdır
KMTK’nin Kıbrıslı Rum eş başkanı Dr. Sotos Ktoris ise şunları söyledi; “Bugün burada, Mağusa’daki Venedik surlarının Arsenal Tabyası’nda bir araya gelmemiz, ada genelindeki kültürel anıtların korunmasına yönelik kararlılığımızı bir kez daha teyit etmektedir. Bu surlar sadece taştan yapılmış birer sur değil; geçmişimizle aramızda somut bir bağ, Kıbrıs’ın zengin çok kültürlü mirasının tarihi bir hatırlatıcısıdır. Bu nedenle, Arsenal Tabyası’nın korunması yapısal bir müdahaleden çok daha fazlasıdır; derin bir barış mesajı göndermekte ve tüm Kıbrıslılara adanın çeşitlilik arz eden kültürel dokusunu tanımaları ve benimsemeleri için bir davet niteliği taşımaktadır”
Arsenal/Canbulat Tabyası
Mağusa’daki Arsenal/Canbulat Tabyası’nın tarihi 13. yüzyılın başlarına uzanmakta ve adaya hakim olan tüm farklı uygarlıkların izlerini taşımaktadır. Mevcut kule, orijinal yuvarlak Lüzinyan kulesinin yerini almış ve Osmanlılar tarafından daha da değiştirilmiştir.
Kıbrıs’ın ada çapındaki kültürel mirasının korunması için Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin önceliklerini uygulamak üzere KMTK’ne çeşitli bağışçılar tarafından 35.6 milyon Euro yatırım yapılmıştır. Proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve UNDP tarafından Kültürel Miras Teknik Komitesi ile ortak olarak yürütülmektedir.
Daha fazla bilgi ve medyadan gelecek sorular için lütfen aşağıdaki adreslerden UNDP ile temasa geçiniz:
Eleni Panayiotou, İletişim Sorumlusu
E-mail: [email protected]
Tel: +35799368879/+905488684602
Gulten Inan, İletişim Asistanı
E-mail: [email protected]
Tel: +357 99 061560/+905488684603
Kültürel Miras Teknik Komitesi
Kültürel Miras Teknik Komitesi, Kıbrıs’ın taşınmaz kültürel mirasının korunması için karşılıklı kabul edilebilir bir mekanizma sağlamak amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler himayesinde kurulmuştur. Danışma Kurulu, 2009 yılında Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin kararıyla kurulmuş ve iki lider tarafından Komite’nin danışma organı olarak onaylanmıştır. Kurulun amacı Kıbrıs’ın taşınmaz kültürel mirasını korumak, muhafaza etmek ve muhafaza edilmesini, fiziksel olarak korunmasını ve restorasyonunu (araştırma, inceleme ve etüt de dahil) kolaylaştırmaktır.
Bu mekanizma, koruma çalışmalarının pratik açıdan siyasi olmayan bir şekilde ele alınmasına ve böylece sahadaki durumu iyileştirmek için pratik önlemler getirilmesine olanak tanır.
Teknik Komiteler, Kıbrıs’taki iki toplum arasında güven tesis etmek ve böylece Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Özel Danışmanı Ofisi (OSASG-Kıbrıs) tarafından desteklenen barış görüşmelerini kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuştur.
İletişime geçin: Facebook Instagram
Avrupa Birliği 389/2006 sayılı Konsey Tüzüğü’nü temel alarak hazırlanan Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı’nın amacı: Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını destekleyerek, adanın ekonomik entegrasyonuna, iki toplum arasındaki temasların yanısıra AB ile temasların geliştirilmesine ve (topluluk müktesebatı olarak da bilinen) AB yasalarına uyum hazırlıklarına özel bir vurgu yaparak Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine katkıda bulunmaktır.
Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki sayfaları ziyaret edin:
Aid Programme for the Turkish Cypriot community (europa.eu)
Facebook’da AB Bilgi Merkezi – http://www.abbilgi.eu/en – http://www.abbilgi.eu/tr/
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı
UNDP, Kıbrıs’ta barış inşa sürecine katkıda bulunmayı, desteklemeyi ve bir dizi güven artırıcı önlem uygulayarak Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
İletişime geçin: UNDP Kıbrıs (@UNDPCY) / Twitter | Facebook | Instagram|
Daha fazla kaynak için: https://www.undp.org/cyprus