InstagramKıbrısManşetSiyaset

Özersay: Hukuk devleti ve fırsat eşitliğine dair ne varsa hepten ortadan kaldırılıyor

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Eski Eserler Dairesi tarafından kiraya verilen yerlerin kira sözleşmelerinin süresi bittiğinde “ihaleye çıkma zorunluluğu” olduğunu belirterek, bunun tam tersinin yapıldığını ve Savcılık görüşü de olan bu konuyla ilgili yarın bir girişim yapacaklarını kaydetti

Özersay: Başsavcılık ihaleye çıkılması gerektiği yönünde görüş verdi

Sosyal medya hesabından “İhaleye çıkmaları gerekirken ihalesiz hallettiler” başlıklı bir açıklama yapan Özersay, Eski Eserler Dairesi tarafından kiraya verilen yerlerin kira sözleşmelerinin süresi bittiğinde ihaleye çıkma zorunluluğu olduğunu çünkü kiranın da Kamu İhale Yasası kapsamına girdiğini söyleyerek, kendisinin Dışişleri Bakanlığı döneminde, Bakanlığa bağlı Eski Eserler Dairesi‘nin kira sözleşmelerini yenileyeceğinde; Başsavcılığa görüş sorduklarını ve ihaleye çıkılması gerektiği yönünde bir görüş verildiğini anlattı.

Özersay, “Bunun üzerine geçmişte kendi partililerine verdikleri tuvalet işletmesi sözleşmesi için bile ihaleye çıkmıştık. Şimdi öğreniyoruzki; süresi biten bazı kiralar ihaleye çıkılmadan, başkasına buna başvurma imkanı vermeden uzatılmış ve hukuksuzluk yapılmış. Bu konuda Pazartesi bir girişimde bulunacağız” dedi.

“İhaleye çıkılması hukuki zorunluluk”

Özersay Savcılığın 2016’da Merkezi İhale Komisyonu‘na verdiği bir başka görüşte; kiralamanın da Kamu İhale Yasası kapsamında olduğunu, yasa yapılırken bazı eksikliklerin yer aldığını ve prosedürün tanımlanmadığını ancak bu eksiklikleri giderecek yasa değişikliği yapılana değin yasanın uygunamasının gerekli olduğunu yani yasa değişikliği yapılana dek kiralamalar için de ihaleye çıkılmasının hukuki zorunluluk olduğunu belirttiğini hatırlattı.

Özersay, “Görevde olduğumuz dönemde Savcılığın belirttiği eksikliklerin de giderilmesi için yasada birtakım değişiklikler içeren değişiklik tasarısını hazırlayıp Meclis‘e sevk ettik. Şu anda görevde olan bu gayrimeşru hükümet ya bu değişikliği yapmalı ve ona uygun olarak kiralama yoluna gitmeli ya da süresi biten kiralamalar için ihaleye çıkmalıydı” dedi.

“Hukuk devleti ve fırsat eşitliğine dair ne varsa hepten ortadan kaldırılıyor”

“Gayrimeşru hükümet uyduruk bir yaklaşımla zaten ‘büyük projeler’ için ihalesiz iş yapabilmeyi sağlayan yasa değişikliğini Meclis’ten geçirdi” diyen Özersay, “Ama görünen o ki Kamu İhale Yasası’nın yürürlükte kalan kısımlarını da etrafından hukuksuzluk yaparak dolanıyor ve tamamen devre dışı bırakıyor. Hukuk devleti, fırsat eşitliği ve modern devlete dair ne varsa hepten ortadan kaldırılıyor” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu