InstagramKıbrısManşetYaşam

Volt Kıbrıs: Başka hiçbir suç bu kadar yaygın değil ve yine de bu kadar görmezden gelinmiyor

Kıbrıs‘ın güneyinde kurulan Volt Kıbrıs Partisi, “Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü” nedeniyle yayımladığı mesajında, Kıbrıs’ta yaşanan “kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetle” ilgili verileri paylaştı

Volt Kıbrıs: Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet; dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri

Yazılı açıklama yapan parti, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olmaya devam ettiğine dikkat çekerek, dünya çapında tahminen 736 milyon kadının (neredeyse her üç kadından biri) yaşamları boyunca en az bir kez, birlikte olduğu partnerinden fiziksel ve/veya cinsel şiddete, partneri olmayan birinden de cinsel şiddete veya her ikisine birden maruz kaldığına işaret etti.

Volt Kıbrıs açıklamasında, “Eşitliğin, kalkınmanın, barışın ve kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının sağlama alınması önünde bir engel olmaya devam ediyor. Genel olarak, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SKH) kimseyi geride bırakmama vaadi, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son verilmeden yerine getirilemez” ifadelerini kullandı.

“Başka hiçbir suç bu kadar yaygın değil ve yine de bu kadar görmezden gelinmiyor”

Açıklama şöyle devam etti;

“Her yıl dünya çapında çok sayıda kadının çoğunlukla partnerleri veya eski partnerleri tarafından öldürülmesinden endişe duyuyoruz.

Araştırmalar kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin Avrupa Birliği‘nde (AB) en az hükmettirilen suçlardan biri olmaya devam ettiğini ve kadın haklarının geliştirilmesinin önünde temel bir engel olduğunu gösterdiğinden, başka hiçbir suçun bu kadar yaygın olmadığına ve yine de bu kadar görmezden gelinmediğine dikkat çekiyoruz.

AB’nin toplumsal cinsiyet eşitliği stratejisinin 2020’de kabul edilmesinden bu yana kaydedilen ilerlemeyi ve ileriye doğru atılmış önemli bir adım olan İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Avrupa Konseyi‘nin Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Mücadeleye İlişkin Sözleşmesi‘ne katılımını memnuniyetle karşılıyoruz.

Ancak kadına yönelik şiddetle mücadele ve önlemeye ilişkin yeni AB kurallarının Haziran 2024’teki Avrupa seçimlerinden önce kabul edilmesinde uzun bir gecikme var.

“Kıbrıs’a ilişkin rakamlar sorunun büyüklüğünü vurguluyor: 2010-2016 yılları arası Kıbrıs’ta 40 kadın cinayeti yaşandı”

Bu nedenle Kıbrıs hükümetini çok çalışmaya ve toplumsal cinsiyetle mücadeleye ilişkin müzakerelerde ilerleme sağlanması için Avrupa Parlamentosu‘nun da talep ettiği gibi rıza eksikliğine dayalı bir tecavüz tanımının yanı sıra siber zorbalık ve siber tacizin de dahil edilmesini kabul ederek baskı unsuru olmaya çağırıyoruz.

Ne yazık ki kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı kararlılık düzeyi son derece düşük. Kıbrıs’a ilişkin rakamlar sorunun büyüklüğünü vurguluyor;

Avrupa Temel Haklar Örgütü‘ne göre Kıbrıs’taki 5 kadından 1’i partnerinden veya partneri olmayan kişiden fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldığını bildiriyor.

-Kadınların yüzde 36’sı 15 yaşından beri bir tür cinsel tacize maruz kaldıklarını bildiriyor.

-2010 ile 2016 yılları arasında Kıbrıs’ta 40 kadın cinayeti yaşandı ve bunların yüzde 70’i mevcut veya eski partnerleri tarafından işlendi.

-Evde yardımcı olarak çalışanlar, mülteciler ve sığınmacı kadınlar da dahil olmak üzere göçmen kadınlar birçok ayrımcılığa maruz kalıyor ve her düzeyde şiddete karşı daha savunmasız durumdadırlar.

-Bildirilen dört vakadan biri hiçbir zaman mahkemeye ulaşmazken, Kıbrıs’taki kadınların yüzde 28’i mevcut veya eski partnerlerinden veya kocalarından şiddete maruz kaldı.

sDs

Ağır bir insan hakkı ihlali olan bu belanın ortadan kaldırılması için güçlü tepkiler talep ediyor, devleti sıfır tolerans göstermeye ve faillerin ciddi bir şekilde soruşturulmalarını teşvik etmeye çağırıyoruz.

Son olarak, devlet bütçesinde kadın kuruluşlarına daha fazla yatırım yapılmasını, daha iyi mevzuat hazırlanmasını, faillerin etkili bir şekilde soruşturulmasını, mağdurlara daha fazla hizmet verilmesini ve kolluk kuvvetlerine eğitim verilmesini beklediğimizin altını çiziyoruz.











Başa dön tuşu