InstagramKıbrısSağlıkSürmanşet

Rogers: En büyük yanlış bilinenlerden biri HIV ile AIDS’i karıştırmaktır

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, “1 Aralık Dünya AIDS Günü” nedeniyle yayımladığı mesajda, HIV+ bireylerin diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi düzenli ilaç kullanması gerektiğini söyledi ve Sağlık Bakanlığı’nın bir konuya eğilecekse bunun “ilaç erişimi” olması gerektiğini kaydetti

Rogers: Düzenli ilaç kullanımı gerektiren HIV’de de ilaca erişim sekteye uğruyor

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Rogers, ülkede doğru giden işlerin bile gün geçmeden bozulduğuna işaret ederek, HIV+ hastaların devlet hastanesinde isimleri deşifre edilmeden, uluslararası kodlama sistemi ile şifrelenerek gizlilik ilkesi gözetilerek bakılmasının uzun yıllardır devam ettiğini hatırlattı.

“Ancak, değişen uygulama ile artık bu hastaların doktoru görmesinden ilacı almasına kadar geçen süreç karmaşık hale getirilmiştir” diyen Rogers, buna ek olarak, birçok kronik hastalıkta olduğu gibi düzenli ilaç kullanımının kritik olduğu bu kronik hastalıkta da düzenli ilaca erişimin zaman zaman sekteye uğradığını belirtti.

“Hastalar ‘Acaba ilaç gelecek mi veya ilaç gelse de doğru ilaç gelecek mi?’ kaygısı yaşıyor”

Hastaların, “Acaba ilaç gelecek mi veya ilaç gelse de doğru ilaç gelecek mi?” diye devamlı suretle kaygı içinde yaşamak zorunda bırakıldığını, fırsatı olanın Kıbrıs’ın güneyine gidip orada tedavisini yaptırmayı seçtiğini söyleyen Rogers, ilaç takip sisteminin ve ilaç envanteri ile ilgili otomasyon ve planlamadaki eksikliklerin, doğru ilacın doğru zamanda tedarikini engelleyebildiğini ve bunun birçok hastanın tedavisini etkilediğini ve halk sağlığını tehdit eden bir unsur haline dönüştüğünü anlattı.

Rogers, “Sağlık Bakanlığı’ önümüzdeki dönemde tek bir konuya eğilecekse, bunun ilaç yönetimi olması gerektiği aşikardır. Son zamanlarda yaşanan reçete konusu ile birlikte bu net olarak gözler önüne serilmiştir. Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda göreve çağırır, toplumun ihtiyaçlarına kulak vermeye davet ederim” ifadelerini kullandı.

“En büyük yanlış bilinenlerden biri HIV ile AIDS’i karıştırmaktır”

Uzun yıllardır ülkede ve dünyada HIV ile ilgili farkındalık çalışmaları devam etse de HIV+‘ın en çok önyargının ve yanlış bilinenin olduğu bulaşıcı hastalıkların başında geldiğini ve belki biraz da bundan dolayı dünya genelinde en büyük halk sağlığı sorunlarından birisi olmaya da devam ettiğini kaydeden Rogers, 90’lı yıllardan beridir geliştirilen ve HIV virüsünü baskılayan ilaç tedavileri ile HIV‘in, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kronik hastalıklar listesine girdiğini hatırlattı.

Rogers, “HIV enfeksiyonu ancak tedavi edilmezse, zaman içerisinde AIDS‘e (Edinilmiş İmmün Yetmezlik Sendromu) dönüşür. En büyük yanlış bilinenlerden biri HIV ile AIDS’i karıştırmaktır. HIV+ bireyler ilaç tedavisi ile sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler. Ülkemizde devlet hastanesinde uluslararası kodlama sistemi ile HIV+ veya şüphesi olan bireyler test ve tedavilerini yaptırabilirler. Bir Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Uzmanı‘na başvurmaktan çekinmeyiniz” dedi.











Başa dön tuşu