InstagramKıbrısManşetSiyaset

Yalkın: TDP manifestosunda bunu vurgulamıştı, bu sonuç bizim için sürpriz değil

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Çağrı Yalkın, Brüksel’de, “hidrokarbon” meselesinin, “barış ve çözüm” anlamında Kıbrıslı yurttaşlar nezdindeki algısına dikkat çekti, bu konuda yaptığı saha çalışmalarını ve sonuçlarını aktardı

Yalkın: İnsanların önceliği hidrokarbon değil

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda (AP), “Kıbrıslıtürkler ve AB-Kıbrıs’ın Yeniden Birleşmesine İlişkin Perspektifler” konulu panelde konuşan Yalkın, barışa yaklaşmayan insanların “neden barışa yaklaşmak istemediği” konusunda, sistematik olarak hidrokarbon özelinde yaptığı iki toplumlu çalışmadan bahsetti ve Türk ve Rum toplumlarından, “Hayır, ben anlaşmak istemiyorum” diyen en uçtaki yurttaşları seçerek bu çalışmasını yürüttüğünü aktardı.

Yalkın, “Hidrokarbon meselesi çokça iletişim gerektiren bir meseledir. Çünkü insanlar önceliklerini; olarak ‘eski topraklarına kavuşmak, adaletin sağlanması, acılarının giderilmesi ve karşı taraf nezdinde anlaşılmak’ olarak görüyor ve anlatıyor” dedi.

“Yurttaş genel olarak; ‘Benim oyum ve barış isteğim satılık değildir’ diyor”

Özellikle hidrokarbon meselesinde genellenebilir olan bulgusunun “Benim oyum ve barış isteğim satılık değildir” şeklinde olduğunu belirten Yalkın, kritik olarak bu sürece destek verecek veya vermeyecek olanların hidrokarbon meselesini böyle anlamasının, herkese bir şeyleri anlatması gerektiğine işaret etti.

Yalkın, “İkna edilmesi gereken insanlar bizler değiliz, bizler zaten iknayız. Özellikle bu meseleyi sorunlu bulan, ‘hidrokarbondan bana ne’ diyen insanlar var ve bunların sayısı az değil” diyerek, bu meselenin Kıbrıs’ta barış yolunda yurttaşları direkt ikna eden ve etkileyen bir unsur olmadığına dikkat çekti.

“TDP manifestosunda bunu belirtmişti, bizim için sürpriz değil”

Yalkın, TDP’nin parti manifestosunda da hidrokarbon meselesine direkt karşı durduğunu belirttiğini, dünyanın hiçbir yerinde bu tarz kaynak temelli çabaların yakınlaşmaya faydası olmadığı söylediğini ve öyle bir örnek olmadığını anlattıklarını belirterek, hatta bahsedilen kaynağın miktarının da yapılacak yatırımı karşılayıp karşılamayacağının net olmadığını ve bunun en sonunda sadece ekolojiye zarar veren bir çabaya dönüşebileceğini de vurguladıklarını hatırlattı.

Yalkın, “Ve bizim gözümüz de bunun küresel iklim krizi bağlamında görüldüğünü de ekledik. Yani bugün ortaya çıkan sonuçları öngördük ve bunu dile getirdik. Bu sonuçlar bizim açımızdan sürpriz değildir” dedi.











Başa dön tuşu