InstagramKıbrısManşetYaşam

Polili: Konu çok uzun zamandır gündemde ama herhangi bir yasal düzenleme hala yok!

Askeri Mahkeme‘de bugün davası görülen vicdani retçi Mustafa Hürben, yasa değişikliği yapılmadığı takdirde, davanın 18 Ocak‘taki duruşmasında tutuklanacak

Polili: Mustafa verilecek olan her türlü cezaya da razıdır ve seferberliğe gitmeyecektir

Hürben, bugün Mahkeme çıkışı Avukatı Öncel Polili ve vicdani ret aktivisti Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı ile birlikte kameralar karşısına geçerek, davanın gidişatıyla ilgili son bilgileri verdi.

Avukat Polili, Hürben’in bundan önceki celsede vicdani reddini ilan ettiğini ancak bu konunun çok uzun zamandır gündemde olmasına rağmen, vicdani retle ilgili herhangi bir yasal düzenlemenin henüz yapılmadığına dikkat çekti.

Polili, “Bu meseleyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nde de (AİHM) davalar sürmektedir. Zorunlu askerlik ve seferberlik ile Mustafa’nın düşünceleri arasında aşılamayacak bir çelişki bulunmaktadır ve bu yüzden seferberliğe gitmeyi reddetmiştir. Kendisine verilecek olan her türlü cezaya da razıdır ve gitmeyecektir” dedi.

Kanatlı: 18 Ocak’ta Mustafa buradan cezaevine gidecek

Polili’nin ardından sözü alan Murat Kantlı ise davanın bir sonraki duruşmasının 18 Ocak’ta yapılacağı hatırlattı ve bu süre zarfında Meclis’te bu konuyla ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılmazsa, Mustafa’nın hapse gireceğini belirtti.

Kanatlı, “Bundan önceki Yüksek Mahkeme ve Anayasa Mahkemesi kararları açıktır. Yargıç bugün Yüksek Mahkeme kararlarına atıf yaptı ve bu konuda Meclis’in çalışma yapması gerektiğini söyledi. Uzayacak bir durum yoktur. Eğer Meclis, herhangi bir girişim yapmazsa, 18 Ocak’ta Mustafa buradan cezaevine gidecektir” dedi.

“Yurt ödevi parayla satın alınabiliyormuş”

Bu davanın önemli olduğunu belirten Kanatlı Meclis’teki herkesi göreve çağırırken, anti militarist, savaş karşıtı ve barış yanlısı olan herkesten de destek beklediklerini kaydetti.

Kanatlı, “Anayasa diyor ki; ‘Askerlik bir yurt ödevidir’ ancak Mustafa yurt dışındaydı, eğitimini orada yaptı, çalıştı ve askerliğini yapmadı çünkü yurt ödevi parayla satın alınabiliyormuş. Buna rağmen Mustafa’yı seferberliğe çağırıyorlar. Meclis’teki herkese çağrı yapıyoruz; Mustafa’nın cezaevine girmesini istemiyorlarsa çalışma başlatsınlar. Biz mücadeleyi uluslararası alanda da büyüteceğiz. Vicdani ret haktır” dedi.

Özgür Haber Merkezi











Başa dön tuşu