InstagramKıbrısManşet

Interpol onu ararken KKTC: “Çinli yardımsever kardeşimiz”

Hükümet, “yüksek gelir” dolayısıyla 2020 yılında KKTC vatandaşlığına başvuran ve UBP’li Bakanlarca övgüyle bahsedilen Çinli Yanxi Xia’nın, “Piramidal Yapılı Suç Örgütü Kurma ve Yönetme” suçlarından dolayı Interpol tarafından “kırmızı bültenle” arandığını 4 yıl sonra anladı

4 yıl boyunca ülkede ne yaptı?

Resmi Gazete’de dün yayınlanan kararla “yasaklı göçmen” ilan edilen Yanxi Xia’nın, 2020 yılında KKTC yurttaşlığı almak istediği ve yapılan soruşturmada Interpol tarafından aranan bir suçlu olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Ancak bunun neden 4 yıl sonra anlaşıldığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ülkedeki güvenlik açığını ortaya koyan durum sonrası; Xia’nın Interpol tarafından arandığı halde adaya nasıl giriş yaptığı, yıllarca nasıl yaşadığı cevaplanmazken, burada şirket kurup kurmadığı, kurduysa kimlerle çalışıp, resmi işlerini nasıl yaptırabildiği soruları da havada kaldı.

Bakanlar, vekiller, iş insanları ile görüştü, Çin devleti adına iş birliği sözü bile verdi

Dönemin Ulusal Birlik Partili (UBP) Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin, Girne Amerikan Üniversitesi sahibi Demokrat Parti (DP) Milletvekili Serhat Akpınar’ın ve Star Kıbrıs Medya’nın sahibi ve müteahhit Ali Özmen Safa’nın bizzat görüştüğü ve övgüyle bahsettiği Xia’nın, adada olduğu dönem boyunca ne işle uğraştığı ve neler yaptığı da tam bir muamma

Görüşmelere dair Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde ve Star Kıbrıs’ta çıkan haberlerde de Xia’dan övgüyle bahsedilmesi gözden kaçmadı.

Interpol onu ararken KKTC: “Çinli yardımsever kardeşimiz”

Bakanlığa cihaz bağışı bile yapan Xia‘nın, yanındaki birkaç Çinli ile birlikte 29.06.2020 tarihinde görüştüğü Pilli’nin, “Çin hükümetine ve Çinli kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Güzel düşünceleri ve katkılarından dolayı çok duygulandım. Çinli kardeşlerimle birebir tanışmak istedim. Ülkemizde bulunmaları bizi çok memnun ediyor” dediği de haberde yer alıyor.

Pilli ayrıca, “Çin, dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkelerin başında geliyor. Önümüzdeki dönemlerde Çin devletiyle ülkemiz arasında iyi ilişkiler olacağına inanıyorum. Çin devletinin dünyaya büyük katkıları vardır ve bizim ülkemize de katkıları olacağına inanmaktayım. Çinli dostlarımızın yaşadığı bazı mağduriyetler olduğunu öğrendim. Yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için Bakanlar Kurulu’na konuyu taşıyacağım. Bu ülkeye yapacakları her türlü katkı ve yatırım için Sağlık Bakanlığı olarak her zaman desteğe hazırım ve yanlarındayım” diyor.

“Çin ile KKTC arasında ticaret ve iş birliği köprüsü kuruluyor”

Xia’nın 30.06.2020 tarihinde Akpınar ve Safa ile görüşmesini “Çin ile KKTC arasında ticaret ve iş birliği köprüsü kuruluyor” başlığıyla veren Star Kıbrıs ise haberde şu ifadeleri kullanıyor;

“Çinli iş insanları Yanxi Xia, Zhenhe Hua ve Zhitong Pei, Çin iş birliği adına, Sağlık Bakanlığı’na solunum cihazı bağışında bulundu. KKTC’de bulunan Çinli işadamı Zhenhe Hua, işadamı Ali Özmen Safa ve Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü Serhat Akpınar ile bir araya geldi. Girne Amerikan Üniversitesi’nde yapılan görüşmede başta eğitim ve turizm olmak üzere KKTC ile Çin arasındaki iş birliği kararı alındı”











Başa dön tuşu