InstagramKıbrısManşetSiyaset

Töre: Kutlay Erk de bana hak verdi, ‘Zorlu Töre’nin nereden haberi olsun’ dedi

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay‘ın gündeme getirdiği ve hem Başsavcılığa suç ihbarında bulunup hem Meclis Başkanlığı‘na “sorumluluk al” dediği siyasilerin mal varlıklarındaki değişikliklerle ilgili “Benim sorumluluğum yok” dedi, kenara çekildi

Töre: Böyle bir sorumluluğum yok

Özersay‘ın, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı‘nın mal varlığındaki ciddi değişimi Meclis‘e beyan etmediğini söylemesiyle başlattığı ve Arıklı’nın “Aile şirketlerimiz var, zenginiz” açıklaması üzerine de Başsavcılığa suç ihbarıyla devam ettirdiği, sonrasında da siyasilerin bağlantılı olduğu şirketlerin kaç para vergi ödediğine dair Maliye Bakanlığı‘na soru sormasıyla ilerlettiği süreç, Meclis Başkanlığı’nın sorumluluklarına kadar uzandı.

Özersay’ın, “Sorumluluk alın” dediği Meclis Başkanı Zorlu Töre yazılı açıklama yaparak, “Meclis Başkanı olarak bunların mal varlığında bir değişim oldu mu olmadı mı diye takip etme sorumluluğum yok” dedi.

Kutlay Erk de bana hak verdi, ‘Zorlu Töre’nin nereden haberi olsun’ dedi

Ada TV’de yayınlanan Günaydın Ada programına katılarak Nupelda Karabuğday’ın sorularını yanıtlayan Töre, Meclis’te kendinden hariç 49 milletvekili ve bir atama Bakan bulunduğunu söyleyerek, milletvekillerine “Sen bunları nereden buldun?” sorusunu soramayacağını buna yetkisi olmadığını belirtti, Başsavcı ile de görüşeceğini kaydetti.

Özersay’ın eleştirilerine de yanıt veren Başkan Töre, “Ben seni kast etmedim. Karanlığa bir kurşun atayım da ne olursa olsun sözlerini doğru bulmuyorum” dedi.

Töre, “Dışişleri eski Bakanı Kutlay Erk’in “Zorlu Töre’nin nereden haberi olsun” diyerek de kendisine hak verdiğini ifade etti.

Akan Kürşat hakkında da konuştu: Ortada bir dolandırıcılık yoksa Roma’da yargılanmasına gerek

Meclis Başkanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle devam etti;

Başkan Töre, Milletvekillerinin mal varlıklarıyla ilgili ortaya atılan iddiaların Meclis’e zarar verdiğini, bu şaibelerin de kendisini üzdüğünü söyledi.

Töre, “Milletvekillerinin kendi sorumlulukları çerçevesinde yasaları bilmeleri ve mal varlıklarındaki değişimleri bildirmeleri gerekir” diye konuştu.

İddiaların üzerine gidecek makamın Meclis Başkanı olmadığını belirten Töre, “Polis ve devletin diğer kurumları şikayet edilmesi durumunda bunları tespit etmelidir” ifadelerini kullandı.

Akan Kürşat’ın Larnaka’dan değil İstanbul üzerinden Roma’ya gittiğini belirten Başkan Töre, “Akan Kürşat’ın güney Kıbrıs’a iade edilmesi yanlış olur. Ya Roma’da yargılanır ya da KKTC’ye iade edilir” diye konuştu.

Töre, Akan Kürşat’ın İtalya’da ortada bir dolandırıcılık yoksa Roma’da yargılanmasına gerek olmadığının da altını çizdi.

Başkan Töre, mülkiyet rejimi konusunda güney Kıbrıs ve Avrupa Birliği’nin yaptığı baskıların gelip geçici olduğunu, KKTC tapularının da geçerli olduğunu kaydetti.

Güneyde malı bulunan ancak halen eş değer olarak bunları alamayan insanlar olduğunu ifade eden Töre, yasal hak sahiplerinin de bir an önce haklarını alması gerektiğini söyledi.











Başa dön tuşu