InstagramKıbrısManşetSiyaset

Kimliksizler’in dilekçesi, Petitions Web Portal’da 0319/2023 numara ile supporta açıktır ve desteklenebilir

Karma birliktelik mağdurlarının Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki vatandaşlık hakkı için mücadele veren Kimliksizler Derneği, Avrupa Parlamentosu Dilekçeler Komitesi’nin toplantısına davet edildi

Dernek,  Avrupa Parlamentosu Dilekçeler Komitesi’nin toplantısına katılıyor

Komitenin 22 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşecek olan toplantısına, dernek temsilcileri çevrimiçi olarak katılacak, komite üyelerini bilgilendirerek yaşanan ayrımcılığı ve insan hakları ihlallerini bir kez daha aktaracak. AB üyesi bir devlet olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, AB Temel Şartı’na, eşitlik ve hukukun üstünlüğüne ve çocuk haklarına uyması için çağrıda bulunacak.

Hatırlanacağı üzere Kimliksizler Derneği, bir süre önce Avrupa Parlamentosu Dilekçeler Komitesi’ne sunulmak üzere bir dilekçe hazırlamış ve imzaya açarak 675 kişinin imzası ile komiteye göndermişti. Komite tarafından kabul gören başvuru “support” seçeneği de açılarak yüzlerce kişinin desteğini almıştı.

Kimliksizler’in dilekçesi, Petitions Web Portal’da 0319/2023 numara ile halen supporta açıktır ve desteklenebilir.

Dilekçeler Komitesi, Kimliksizler’e verdiği yazılı cevapta, soruşturma başlatılmak üzere konuyu Avrupa Komisyonu’na ilettiğini bildirmiş ve derneğin Brüksel’de yaptığı temaslar neticesinde de 22 Ocak’taki toplantıya davette bulunmuştu.

Kimliksizler Derneği adına komite ile görüşecek olan Mediha Piro Azer, konuyu uluslararası kamuoyuna taşıma ve çözme yönündeki mücadelenin devam edeceğini; Kimliksizler Derneği’nin talebinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslıtürklere bir lütufta bulunması değil yasalarını eşit ve ayrımcılık yapmadan uygulaması olduğunu vurguladı.

“Dilekçemizde anlattığımız gibi Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlık kanunlarını kendi vatandaşları arasında farklı uygulayarak ayrımcılığa neden olmaktadır ki bu da Avrupa Birliğinin temel normlarına ve sözleşmelerine aykırılık taşımaktadır. Özellikle Avrupa Birliği Antlaşmasının 2. maddesine, 9. maddesine ve 10. maddesine; Avrupa Birliği tarafından çıkarılan ve Kıbrıs Cumhuriyeti açısından da bağlayıcı olan The Race Equality Directive’e (Directive 2000/43/EC); Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesi ile 12 no.lu ek protokole aykırılık taşımaktadır” ifadelerini kullanan Azer, Komite üyelerinden, çocuklarına vatandaşlık alamayan Kıbrıslıtürk annelerle empati kurmasını isteyeceğini de ekledi.











Başa dön tuşu