InstagramKıbrısManşetSiyaset

Hoşkara: Hükümeti ve DAÜ yönetimini uyarıyoruz; Çözüm için zemin var, kaosa oynamayın




Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜSEN) bugün Rektörlük önünde yaptığı protesto eyleminde hükümet ve üniversite yönetimini uyardı; “DAÜ özelleştirilsin diye bekleyenlere zemin yaratılıyor. Protokol zeminine geri dönün

Hoşkara: 2019’da başlayan sorun hükümet tarafından seyredilerek büyütüldü, bu güne getirildi

Protesto eyleminde konuşan DAÜSEN Başkanı Ercan Hoşkara, uzun süredir DAÜ’de örgütlü sendikalar olarak üniversitenin düştüğü hayati mali krizden çıkabilmesi için sürece katkı koyduklarını belirterek, yaklaşık 7 aydır bir protokol taslağı çerçevesinde ve tüm paydaşların katılımıyla soruna çözüm bulmaya çalıştıkları kaydetti.

Hoşkara, “Bize göre 2019’da başlayan bu sorun uzun süre hükümet tarafından seyredilerek büyütüldü, bugüne kadar gelmesine izin verildi. Elbette Vakıf Yöneticiler Kurulu‘unda da (VYK) sorumluluğu vardır, DAÜ yönetiminin de vardır ve belki biz de daha önceden buna büyük tepki göstermediğimiz için bizim de vardır” dedi.

Ercan Hoşkara

“Özelleştirmenin klasik oyununun bir parçası olmak istemedik”

Asolanın tüm paydaşların ortak çalışmasıyla bir çözüm üretilmesi olduğunu, sendikaların da bu konuda bir tavır aldığını kaydeden Hoşkara, bugün gelinen noktada DAÜ yönetimi ve hükümetin Toplu İş Sözleşmesi‘ni (TİS) ve uzlaşı zemini ortadan kaldıracak tek taraflı bir adım attığını belirtti.

Hoşkara, “Bu dayatma binlerce davanın açılmasına, üniversitenin huzura kavuşmamasına neden olacak bir davranıştır. Bunda bir art niyet aramamak mümkün değildir. Aslında çözüm ortadadır; biz sendikalar olarak süreci bir maaş kavgasına dönüştürmek istemedik, özelleştirmenin klasik oyununun bir parçası olmak istemedik” dedi.

“Sorun kaosa sürüklenirse, hükümet çıkıp ‘napalım çözülmüyor, özelleştirelim‘ der”

Süreç içinde ödün vermeye hazır olduklarını söylediklerini, yüksek öğretimi değersizleştirmeden ve DAÜ’yü yüksek öğretimin kalite çıtası olarak tutacak bir çözümün peşinde koştuklarını söyleyen Hoşkara, sorunu yönetemeyenlerin bunu bir maaş meselesine dönüştürdüklerini kaydetti.

Hoşkara, “Soruna maaş meselesi olarak bakarsanız ve ‘maaşları keselim halledelim’ derseniz; 2005’de kesip bitiremediğiniz sorunu 2010’da karşınızda bulursunuz, 2010’da kesip çözemediğinizi de bugün karşısınızda bulursunuz. Ortak sorumluluk içinde çözülebilecek sorun kaosa sürüklenirse, sonra hükümet yetkilileri çıkıp ‘napalım çözülmüyor, özelleştirelim‘ der. Bu yaklaşım DAÜ özelleşsin diye bekleyenlere hizmet ediyor” dedi.

“Hükümeti ve DAÜ yönetimini uyarıyoruz; Gerçekçi çözüm için zemin var, alternatifler var, kaosa oynamayın”

Bugün bulunulan noktanın çözüme çok uzak olmadığını kaydeden Hoşkara şunları kaydetti;

“Yeter ki niyet olsun. Sendikalar son derece motive olarak soruna çözüm odaklı yaklaşıyor. Buradan hükümet ve DAÜ yönetimini uyarıyoruz; Gerçekçi çözüm için zemin var, alternatifler var, kaosa oynamayın. TİS çerçevesinden uzaklaşmayın. DAÜ’yü geleceğe taşıyalım, verilmli bir üniversite yönetimi yaratalım. Bu eylem, hükümete, DAÜ yönetimine ve VYK’ya bu zemine gelmeleri yönünde bir davettir, uyarı niteliğindedir” dedi.

Cohar: Protokol hala masadayken bir dayatma ile karşı karşıyayız

Eylemde konuşan DAÜ Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ-BİRSEN) Başkanı Buğu Sümen Cohar da sendika olarak DAÜSEN’e destek verdiklerini, aynı sorunları yönetsel personel olarak kendilerinin de yaşadığını, şu anda önlerine koyulan dayatmanın; özlük haklarını kalıcı olarak geriletecek, TİS düzeninden çıkılmasını sağlayacak bir zemin olduğunu kaydetti.

Buğu Sümen Cohar

Cohar, “Halbuki biz tüm paydaşlar olarak bir protokol çerçevesinde aylardır birtakım müzakereler yaptık, belli bir noktaya kadar geldik. Bu protokol hala masadayken bir dayatma ile karşı karşıyayız. Biz zaten aylardır fedakarlığımızı yapıyoruz. Temmuz ayından bu yana maaşlarımızdan iç borçlanma adı altında kesintiler yapılıyor ve 13. maaşlarımız da ödenmemiştir. Bizim talebimiz; DAÜ çalışanının moral ve motivasyonunu ve iş barını bozmadan tüm paydaşların tekrar bir araya gelinmesidir” dedi.

Çavuşoğlu protesto edildi

Sendika başkanlarının konuşmalarından sonra üniversiteye gelen Eğitim Bakanı NAzım Çavuşoğlu ise ıslık ve protesto alkışlarıyla karşılandı;









Başa dön tuşu