InstagramKıbrısManşetYaşam

Eziyet bir yıldan fazladır devam ediyor ama müdahale edilmiyor!

Lefkoşa-Girne Anayolu bölgesinde, Boğazköy mevkiinde bulunan bir arazi içindeki küçücük alanda, Hayvan Refahı Yasası‘na aykırı şekilde tutulan Afrika Deve Kuşları’nın durumu tepki çekmeye devam ediyor ancak konuyla ilgili hiçbir adım atılmıyor

Geniş arazilerde uzun koşularıyla bilinen kuşlar, küçücük bir kafese kapatıldı

Geçtiğimiz yıllarda da Hayvan Hakları Derneği‘nin gündeme getirdiği Boğazköy’deki Afrika Deve Kuşları’nın son durumunu Özgür Gazete görüntüledi.

Afrika’nın düzlüklerinde ve geniş arazilerinde yaşadığı ve biyolojik olarak uzun koşular yapma ihtiyacıyla bilinen kuşlar, küçücük bir kafese kapatılmış durumda yaşatılıyor.

Yasanın birçok maddesine aykırı

Kuşların var oluşlarına, alışkanlıklarına, biyolojik ihtiyaçlarına aykırı bu durum aynı zamanda Hayvan Refahı Yasası’na da aykırı bir suç oluşturuyor.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı‘na bağlı şekilde 4 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen tüzükleri hazırlanmadığı için birnevi kadük kalan yasanın ikinci kısmında yer alan “Hayvanlar Genel Bakımı” başlığı altında bulunan 2. maddesi şöyle diyor;

“Bakıcılar, hayvanlar için her bir türün biyolojik ihtiyaçları ve gelişim düzeyine uygun bir ortam sağlamakla yükümlüdür”

Aynı yasanın “Hayvanlara Kötü Muamele Yapılması” başlığı altındaki birinci, ikinci ve dördüncü maddeleri ise şöyle diyor;

(1) Bakıcı, her türlü kötü muameleye karşı hayvanları korumak ve ızdırap çekmelerini engellemek için uygun tedbirleri almak zorundadır. 

(2) Hayvanlarda makul olmayan ölçüde fiziksel veya zihinsel bitkinliğe yol açan, onların biyolojik potansiyelini aşan veya gerekli tıbbi ve Bakanlık tarafından onaylı deneyler hariç, gıda kısıtlaması veya suya erişimi dahil hayvanın sağlık durumuna zarar veren her türlü gereksiz acı, yaralanma veya ızdıraba yol açan herhangi bir kötü muamele yasaktır.

(4) Hayvanlara kötü muamele yapıldığını gören kişiler Polis Örgütüne ihbarda bulunur. Polis Örgütü gerekli yasal prosedürü uygular ve yapılan ihbarı Bakanlığın bilgisine getirir

Yasanın birçok maddesine aykırı olan ve polise ve Bakanlığa birçok sorumluluk yükleyen acı duruma geçtiğimiz seneden bu yana müdahale edilmiyor.

Afrika Deve Kuşları, küçücük ve pislik içindeki bir alanda tutulmaya devam ediliyor.

Özgür Haber Merkezi
Video ve Fotoğraflar: Kadir Sidal











Başa dön tuşu