InstagramKıbrısManşetYaşam

Kıbrıs Hayvan Hakları Derneği: Bu eziyet artık son bulmalı!

Kıbrıs Hayvan Hakları Derneği, gazetemizin dün gündeme getirdiği Boğazköy‘deki Afrika Deve Kuşları‘nın uygunsuz ortamda bakılmasıyla ilgili açıklama yaptı, “Bu eziyet artık son bulmalı” dedi

“Bu hayvanlar için refahdan söz etmek mümkün değildir”

Sosyal medya hesabından Özgür Gazete‘nin çektiği fotoğraflar eşliğinde ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Veteriner Dairesi‘ni de etikeleyerek açıklama yapan dernek, Boğazköy’de yol kenarında konumlandırılmış çok küçük bir alanda yaşayan ve temel ihtiyaçları yok sayılan 3 devekuşunun, kötü şartlarda yaşamaya çalıştığına dikkat çekti.

Dernek açıklamasında, “İhtiyaç duydukları yürüme/koşma mesafesinin olmayışını bırakın ayakları çamura gömülmüş doğru düzgün yürüyemiyorlar bile. Bedenlerine bulaşmış çamurun ağırlığından kanatları aşağıya düşmüş, tüyleri zarar görmüş durumda. Bu duruma uzun süre maruz kaldıkları için kanatlarında başka sorunlar var mı henüz bilmiyoruz. Kanatlarını bile hareket ettiremeyecekleri koşullarda yaşam mücadelesi verirken bu hayvanlar için refahdan söz etmek mümkün değildir” dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Veteriner Dairesi’ne çağrı;

Açıklama şöyle devam etti;

“Hayvan Refahı Yasası’nın, “Bakıcının Yükümlülükleri”ne yer verdiği maddede net olarak belirtilen biyolojik ihtiyaçlar ve refahı sağlama yükümlülüğü tamamıyla ihlal edilmiş durumdadır.

Tüm bu ihlaller yasanın bir diğer maddesi olan Hayvanlara Kötü Muamele Yapılması koşullarını oluşturuyor. Bakıcının yanı sıra denetim mekanizmasının çalışmaması, yetkili merci olan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Veteriner Dairesi tarafından yapılmayan kayıt, barınma kriterleri ve ülkemizde hangi hayvanların barındırılabileceğine ilişkin tüzüklerin yürürlüğe girmemiş olması nedeni ile hayvanlar devlet eli ile iki kere mağdur ediliyor.

Hayvan Refahı Yasası uyarınca Bakanlığın yetkilendirmiş olduğu Veteriner Dairesi’nin devekuşlarının ihmal edilen sağlık ve yaşam koşullarını göz önünde bulundurarak bu devekuşlarının ihtiyaçlarına uygun barınma koşullarını sağlayabilecek ve sağlık kontrolünden geçebilecekleri kamu yararına çalışan bir kurum veya derneğe verme kararını ivedilikle alması gerekiyor”











Başa dön tuşu