Türkiye ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, turunçgillerde yeşillenme hastalığına neden olan Asya Turunçgil Psillidi’nin, Kıbrıs’ın kuzeyinde tespit edilmemesine rağmen, tespit edildiğini iddia etti, Kıbrıs’ın kuzeyinden tüm ihracatın durdurulmasını istedi
Gazetemiz haftalar önce gündeme getirmişti!
Gazetemizin haftalar önce gündeme getirdiği ve Türkiye’nin 22 maddelik şartlar listesiyle ambargo uyguladığı yerli narenciye ürünüyle ilgili hükümet aylardır adım atmadı.
Ürünü dalında kalan üretici Güzelyurt ve Lefke’de eylemler yaptı, sesini duyurmak istedi ancak ne hükümet ne de Tarım Bakanlığı oralı olmadı.
Cypfruvex’in ve Türkiye’nin ortak oyunu!
Bu sırada ürüne ambargo uygulayan Türkiye, Cypfruvex’in birkaç ithalatçıya verdiği özel izinle 15 bin ton ürünü de almayı ihmal etmedi. Yani hem hastalıklı dedi hem de 15 bin ton ürün aldı.
Büyük bir oyunun ortasında kalan üreticinin sesi bu süreçte hiç duyulmadı. Haftalar geçti ve ürün dalında çürümeye, yere düşmeye başladı.
Hiçbir hastalığı olmayan Kıbrıs’ın yerli narenciyesinin on binlerce tonu çöpe giderken, üretici de battı!
CHP’li vekilden “Kıbrıs’ın kuzeyinde hastalık var” yalanı
Şimdi de Türkiye ana muhalefeti CHP’nin Adana Milletvekili Ayhan Barut, bir narenciye bahçesinin önünde çektiği videosuyla, göz göre göre kamuoyuna yalan söyledi, Kıbrıs’ın kuzeyindeki ürünün hastalıklı olduğunu savundu.
TC Tarım Bakanlığı’na çok önemli ve kritik uyarı yaptığını, dikkate almazsa gelecekte Türkiye’nin narenciye ürününü çok büyük tehlike beklediğini söyleyen Barut, TC Tarım Bakanlığı’nda Kıbrıs’ın kuzeyinde turunçgillerde yeşillenme hastalığına neden olan Asya Turunçgil Psillidi’nin tespit edildiği yalanına devam etti.
“Florida narenciyesinin yüzde 80’i yok oldu”
Barut, “Turunçgillerin en tehlikeli ve çaresiz hastalığı budur. Dünyada narenciye üreten birçok ülkede görülen bu hastalığı yayan böcek 2005 yılında ABD’nin Florida eyaletinde görüldükten 3 yıl sonra ağaçları etkilemeye başladı. 2023 yılında Florida narenciyesinin yüzde 80’i yok oldu” dedi.
Türkiye’de 10 milyon insanın geçim kaynağı olan narenciyenin yok olmaması ve bir Akdeniz ülkesi olarak narenciye ithal eder duruma düşülmemesi için çareyi Kıbrıs’ın kuzeyinden yapılan ithalatta bulan Barut şunları söyledi;
“Türkiye KKTC’den 15 bin ton alım yaptı”
“Bu böceğin bulunduğu KKTC’den tüm narenciye, enginar ve kesme çiçek ithalatını ve transit geçişini durdurmalıyız. Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli önlemleri aldık diyerek KKTC’den 15 bin ton narenciyeyi birkaç ihracatçıya tahsis ederek, TC üzerinden Irak ve Azerbaycan’a gideceğini söyleyerek ülkemizin narenciye üretimini riske atıyor”
Hem böcek olduğunu tespit ettiğini söylediği TC Tarım Bakanlığı’na seslenen hem de böcek varsa neden 15 bin ton alım yapıldığını sorgulamayan Barut, gelen ürünlerin tırlarla depolara indirildikten sonra iç pazarda satılabileceğini ve bunun kontrolünün de imkansız olacağını kaydetti.
Gerçek ise bambaşka
Yeşillenme hastalığına neden olan böcek, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin (AB) ortak yürüttüğü çalışma sonucu Kıbrıs’ın güneyinde Ağustos 2023’de tespit edildi.
İlgili böceğe Kıbrıs’ın kuzeyinde ise hiç rastlanmadı. ‘KKTC’ hükümeti ise olası riske karşı hiçbir adım atmadı, Türkiye direkt ambargo uyguladı, ürün dalda çürüdü.
Pınar Barut