InstagramKıbrısManşetSiyaset

KESÇH: Doğru yolda çok önemli bir adım ancak daha çok yolumuz var

Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi (KESÇH), “Doğru yolda çok önemli bir adım ancak daha çok yolumuz var” diyerek, mücadeleye devam mesajı verdi

KESÇH: Doğru yolda çok önemli bir adım ancak daha çok yolumuz var

Yazılı açıklama yapan örgüt, belirlenen yeni kriterlere göre karma evlilik sorunu olan çocuklara Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlık onay sisteminin çalıştırıldığını ve 14 kişiye vatandaşlık verildiğini belirtti.

Açıklamada, “Politis gazetesinden aldığımız bilgiye göre, Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Nikos Hristodoulides’in bir süre öncesinde açıkladığı Kıbrıslıtürklere yönelik 14 maddelik açılım paketi üzerine, karma evlilik sorununun çözülmesi için ilk adımı attı, yeni kriterleri belirledi” dedi.

“Doğru yolda çok önemli bir adım ancak daha çok yolumuz var” diyen örgüt açıklamasına şöyle devam etti;

“Kıbrıs Cumhuriyeti ile bağlarımızı güçlendirip bu sorunu artık tarihin bir parçası haline getireceğiz”

“Yeni belirlenen kriterler karşısında, 14 karma evlilik sorunu olan çocuğa, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiği duyuruldu.

Yeni eklenen kriter, işgal koşullarına bakılmaksızın, eğer Kıbrıslı ebeveyn ve yerleşik olan ebeveyn, yurtdışında tanışıp evlendiler ve daha sonra adanın kuzeyine yerleştiler ise, bu karma evlilik sorunu olan çocukların vatandaşlık başvurularının onaylanacağı duyuruldu.

Bu sorun, Kıbrıs Cumhuriyeti için zor bir denklemden ibaret. Çünkü sizlere hep söylediğimiz gibi, oldukça siyasi bir ayağı olan bu sorundan dolayı, Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, sömürgeciliğin bir savaş suçu olarak yasallaştırılmasından endişeleniyorlar.

Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi olarak, bu adımın önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. İki sene önce hiç kimsenin dile getirmediği bir konu olan karma evlilik sorunu, şu an hem Kıbrıs’ta, hem de uluslararası gündemde önemli bir yer kaplıyor.

Siyasi sorunların, daha fazla çocukların haklarının önüne geçmesine izin vermeyeceğiz. Her zaman diplomasiyi ve uzlaşıyı savunarak, sizler ve tüm paydaşlarımız, bize destek veren herkes ile bu konu yavaş yavaş çözülmeye başladı.

Bizler, bu konu hakkında mücadele vermeye devam edecek, Kıbrıs Cumhuriyeti ile bağlarımızı güçlendirip bu sorunu artık tarihin bir parçası haline getireceğiz”











Başa dön tuşu